Luiken in de inrichting van het huis: soorten en productie (35 foto’s)

De meest kwetsbare plek in het huis zijn de ramen: stof dringt de kamers binnen, wind dringt door, lawaai van de straat en dieven banen zich een weg. Maar aangezien er geen ramen in het huis zijn, zijn luiken uitgevonden, die het beschermen tegen natuurlijke ongemakken, externe opvattingen en ongenode gasten. Er was een tijd dat elk raam was voorzien van luiken en nu zijn ze weer in de mode en decoreren ze particuliere huizen en landhuizen.

luiken
luiken
luiken

Soorten luiken

Het ontwerp van de luiken is in de loop van de eeuwen nauwelijks veranderd, dus worden ze vaak niet alleen gebruikt voor beschermingsdoeleinden, maar ook voor het maken van een façade in de oude tijd. Met behulp van decoratieve voering, gebeeldhouwde platbands, gebogen gaten, kunt u de gevel van het huis versieren en onderscheiden van de algemene serie. Er zijn verschillende soorten luiken met kleine ontwerpverschillen.

luiken
luiken
luiken

Soorten luiken:

 • Klassieke luiken. Ze hebben twee symmetrische bladeren, die zich aan beide zijden van de raamopening bevinden. Dit is het meest voorkomende type constructie dat wordt gebruikt op vensters met standaardformaten;
 • Enkele luiken. Geïnstalleerd op smalle ramen, wanneer twee deuren niet mogen worden opgehangen. U kunt aan beide zijden van het venster monteren, het belangrijkste is dat ze gemakkelijk te openen zijn;
 • Opklapbare luiken. De bladen bestaan ​​uit twee of meer lamellen die openen volgens het principe van accordeon. Kan zowel aan één kant als aan beide zijden van het venster worden geïnstalleerd;
 • Luiken, rolluiken. Door middel van het zwenkmechanisme draaien de horizontale balken, zodat de hoeveelheid licht die de kamer binnendringt, kan worden aangepast.

Naast de verschillen in ontwerp, verschillen de luiken in het materiaal van vervaardiging. De meest voorkomende houten luiken worden geïnstalleerd in houten huizen: hout, frame, boomstammen. Ook kunnen luiken gemaakt van hout worden geïnstalleerd op de ramen van bakstenen huizen.

luiken
luiken

Metalen rolluiken zijn minder esthetisch, maar betrouwbaarder. Als voor de gastheren de aantrekkelijkheid van de buitenkant van het huis belangrijk is, en tegelijkertijd het noodzakelijk is om een ​​betrouwbare bescherming tegen breken te creëren, wordt in de decoratie van metaalproducten kunstsmeedwerk gebruikt.

luiken
luiken

Plastic luiken zijn daarentegen niet erg sterk, maar ze zijn aantrekkelijker qua ontwerp en kosten.

luiken
luiken

Ze zijn gemaakt met imitatie van verschillende houtstructuren en zijn populair in particuliere huizen, omgeven door een hek, waar de eigenaren permanent wonen.

luiken

Interne luiken

Naast de buitenkant zijn er interne opties voor luiken. Omdat ze vanaf de binnenkant van de kamer op het raam zijn geïnstalleerd, moet hun ontwerp overeenkomen met het interieur van de kamer. In vergelijking met straatmodellen hebben interne luiken op ramen een aanzienlijk voordeel: om ze te openen hoeft u het raam niet te openen of uit te gaan. Vooral is het handig in de winter of de herfst bij regenachtig weer.

luiken
luiken

Omdat sterkte niet het belangrijkste voordeel is van decoratieve luiken, kunnen hun luiken zijn gemaakt van dik papier of stof: het venster is gesloten voor nieuwsgierige blikken en tegelijkertijd komt er een bepaalde hoeveelheid licht de kamer binnen. Maar populairder zijn huishoudelijke luiken, jaloezieën met draaiende horizontale lamellen. Ze kunnen permanent in een gesloten positie worden gehouden en regelen de lichtstroom van buitenaf.

luiken

Als de beschermende eigenschappen van de interne rolluiken niet voldoende betrouwbaar lijken, kunnen er extra roosters op het raam worden geplaatst.

luiken

U kunt zelf luiken van het interieur van hout maken of kant-en-klare plastic modellen kopen. Om de deuren te openen geen plaats in de kamer innemen, is het beter om te kiezen voor schuifdeuren,
die bijna niet zichtbaar zijn achter de gordijnen.

luiken

Sluit je eigen handen uit hout

Het is het gemakkelijkst om in een datsja van een boom luiken voor ramen te maken - dit is een betaalbaar materiaal, en als er geen grote beweringen zijn over het uiterlijk van de constructie, kunnen ze van gebruikte platen worden gemaakt en vervolgens eenvoudig worden geverfd.

1
luiken
luiken

Je hebt deze tools nodig:

 • lintzaag en freeszaag;
 • niveau;
 • schaafmachine;
 • boor;
 • Roulette.

Van andere materialen dan platen, hebben we staven nodig met een doorsnede van 130X60 mm, raamschermen of lussen, schroeven, spijkers. De platen kunnen het best worden gebruikt met een groef-spikesysteem, dat nauw aan elkaar past en geen gaten laat.

luiken

Binnenlandse blinden in het Afrikaanse slaapkamerbinnenland
luiken

Hoe sjerpen te maken voor zwaaiende luiken:

 1. Een vensteropening wordt gemeten en een flaptekening wordt uitgevoerd. De hoogte en breedte moeten gelijk zijn aan de hoogte en breedte van de raamopening langs de buitenste randen van de hellingen.
 2. Omdat de houten luiken uit twee flappen zullen bestaan, wordt de resulterende breedte gedeeld door 2.
 3. In omvang worden de schermen voor de kleppen gemonteerd: de platen worden op lengte gesneden en op de breedte afgesteld.
 4. Bij het verlaten van de boven- en onderranden van 20 cm, in de schilden met behulp van een lintzaag, worden horizontale groeven "zwaluwstaart" geselecteerd en vervolgens uitgebreid met een handmatige freeszaag tot 10 cm.
 5. De balk voor het dwarsstuk (3-4 cm breder dan de snijgroef) is bevestigd aan het uiteinde van de freeskop en er zijn markeringen aangebracht op de vorm van de groef.
 6. Op de freesmachine worden langsgroeven van de "zwaluwstaart" -configuratie in de dwarsliggers gesneden.
 7. De staven zijn geïnstalleerd in het spike-groefsysteem.
 8. De dwarsbalken worden met schroeven op de platen van het schild geschroefd.
luiken

Maar hoe maak je luiken op ramen, als er geen elektrisch gereedschap voor nodig is? De dwarsbalken worden eenvoudig van de verkeerde kant op de gemonteerde schermen geschroefd, maar in dit geval is de structuur minder betrouwbaar.

luiken

Verder zijn vanaf de voorzijde van het deurblad bevestigde lussen, die zich precies boven de horizontale dwarsbalken bevinden. Beide bladeren worden op een horizontaal oppervlak gelegd, omdat ze zich in de vensteropening bevinden, stevig tegen elkaar worden gedrukt en tijdelijk met staven worden verbonden.

luiken

Het resulterende schild is bevestigd aan het venster en de bevestigingspunten van de lussen zijn gemarkeerd op de muur.

luiken

Nu worden gaten geboord op de muur voor scharnieren en de met elkaar verbonden deuren worden in de vensteropening gemonteerd. Door tijdelijke balken te verwijderen, kunt u de houten luiken in actie controleren.

luiken
luiken
luiken
luiken

Metalen jaloezieën

luiken

Als de datsja of huis wordt gebruikt als tijdelijke behuizing, en het hoofddoel is om het te beschermen tegen ongewenste inbraak, kun je metalen luiken maken op de ramen. Voor de vervaardiging ervan worden stalen of ijzeren platen gebruikt.

luiken

Eerst wordt, afhankelijk van de grootte van het venster, een frame van een stalen strip of hoek gelast, waarna een vel van de overeenkomstige plaatmaat eraan wordt gelast. Als het venster groot is, wordt het binnendeel versterkt door extra verstijvingen, die in een horizontale en verticale positie kunnen worden geplaatst. De scharnieren worden eerst aan de flappen bevestigd, waarna ze op de raamopening worden uitgeprobeerd en de plaats van bevestiging op de muur wordt aangegeven. Op de hellingen worden ankers binnen gereden en worden luiken erop gemonteerd.

luiken

Nog vóór het bevestigen op de ramen, worden ijzeren luiken behandeld met roestwerende en bedekt met een primer. Het metaal kan na installatie in een raamopening met scharnieren worden geverfd.

luiken

In tegenstelling tot houten kunnen metalen deuren elkaar overlappen met een overlapping. Nadat beide bladen
op beide vlakke oppervlakken zijn geplaatst, in het middengedeelte van onder en van boven, na 20 cm terug te zijn getrokken van de rand, worden gaten geboord (onmiddellijk in beide vellen). Op een metalen strook gelijk aan de hoogte van de sluiter, zijn twee bouten gelast zodat de afstand daartussen gelijk is aan de afstand tussen de gaten. De stang dient als een slot: door de bouten in de gaten te steken, worden ze aan de zijkant van de kamer met moeren en ringen vastgeschroefd en worden de deuren veilig in de gesloten stand gehouden.

luiken
1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

73 − 64 =