Skårne vinduer i interiøret: Delikat elegance (24 billeder)

Den udskårne blonder på platterne på vinduerne er stærkt forbundet med russisk folkekunst. Traditionelt har en russisk person dekoreret sit hjem med overkommelige midler. De mest almindelige af dem er træskærer. Intet hus kunne gøre uden udskæringer. De blev udført i to teknikker: blind carving og openwork. Den første slags var tidligere en sjældenhed på grund af kompleksitet (den blev udført direkte på en stråle), og nu endnu mere - næsten overhovedet forekommer ikke.

Skåret buer til vinduer
Openwork udskæring på vinduer

En anden ting - åbent arbejde udskæring. Det er blevet en integreret del af russisk træarkitektur. Skårne plader til vinduer i et træhus blev bestilt ikke kun af ædle og rige mennesker. Enkle bondehytter blev undertiden dekoreret ikke mindre bizart. Højtidene af denne slags folkekunst kom i den 17.-18. Århundrede, og fra det tidspunkt nåede de fleste af monumenterne af træ kunst os. Som for eksempel genopbygningen af ​​træpaladset Alexei Mikhailovich i Kolomenskoye.

Hvide udskårne vinduer
Udhugget vinduer på barens hus

Hver region, provins eller provins har sine egne unikke teknikker og teknikker til udskæring. Du vil aldrig fejle huse med platbands og andre dekorative elementer i nærheden af ​​Yaroslavl med landsbyhytter i Nizhny Novgorod-regionen. I ethvert design gør vinduerne med udskårne plateblade huset mere luftigt og vægtløst. Elegant udskæring gør det lettere at se et rustikt tømmerhus ud. Afhængig af mesterens kunst er tingene ligeledes lignede kunstværker.

Indretning af trævinduer
Udskårne trævinduer

Selvom oprindeligt fra kapperne var en helt anden funktion: de lukkede hullet mellem vinduet og vinduesåbningen, det sparer varmen i huset og beskyttet mod at falde gennem sprækkerne af regn, fint støv, som i sidste ende kan føre til rådne eller meldug. I de følgende fordele er blevet udpeget, er ikke relateret til den praktiske anvendelse af obnalichnikov. Nu kan disse fordele tilskrives en rent æstetisk:

 • Selve navnet "clypeus" taler for sig selv, fordi det var placeret "på ansigtet" af huset. Det er på den del af huset, der gik ud på gaden. Smukke platbaner understregede individualernes individualitet, deres smag og rigdom. Vær opmærksom på, at i disse landsbyhuse, hvor platterne bevares, er deres fravær tydeligt fra forsiden eller bagsiden af ​​huset. Selvom de sædvanlige overhead træplader er tilgængelige for praktiske formål.
 • Ved udsmykning af vinduer kan et udskåret kasseapparat visuelt forstørre et squat-hus eller trække det op. Luften af ​​trævinduer og hele huset skaber en atmosfære af vægtløshed, der skjuler den tunge bygning af en landsbyhytte.
 • Nu når de vigtigste retninger af træarkitektur i forskellige lande er kendt i forskellige epoker, er det muligt at skabe en bestemt stil.
 • Det er muligt at forene strukturer, selv et hegn på stedet i et enkelt ensemble, ved hjælp af en tråd.
 • I nogle tilfælde, når der udsmykes et træhus, vil kun træpladerne være den eneste designmulighed.

I lang tid, da landsbyboere stræbte efter byen, og i byerne blev den private sektor revet ned, blev kappen for lang tid ude af mode. Huse, hvis bygget, er for det meste mursten eller ramme-zasypnye. I dem var der intet "overflødigt", især tråde.

Huset forsøgte at gøre det hurtigere og billigere. Nu er den generelle tendens meget ens, men mode for alt russisk har lidt ændret bygningernes karakter. Mange begyndte at lægge tømmerbygningerne og dekorere dem som før.

Udhugget vinduer derhjemme
Udhugget plader på døren

Udskåret dekorationer derhjemme

Med mode på husene fra baren kom mode til udskårne dekorationer derhjemme. Tidligere blev tråden anbragt på hvert element af huset. Cornices, skodder, poler, dekorative balustre og understøtninger kunne være dekoreret med tråd.

Længe siden hesten, der ligger ved krydset af to skråninger af taget, dekoreret med en træskulptur af en hest, en hane eller en anden fugl. En anden dekoration til taget er frynserne, der spores nedad med et åbent mønster og dekorere de massive ender af logs, der holder taget.

Geometrisk gevind i et vindue
Gorokhovets vindue med en tråd

Som blonder er korset dekoreret med et udskårne bord - en frise, langs kanterne hænger smukke udskårne håndklæder eller på anden måde "øreringe", fenders. Når man går ned fra dem, blokerer blikket på de udskårne clypees.

De er monteret på to måder:

1
 • Vnakladku. Sådanne plader er fastgjort til lim eller negle og kaldes overhead.
 • Teleskopmetode. Når du installerer denne måde, skal du være klar til vanskelighederne ved installationen, men resultatet bliver mere behjælpeligt. I rillekassen køres ind i "næb", som er lavet på huset i form af en kant.

I vores tid vil de, der skal dekorere deres hus med udskæringer, normalt stoppe på platterne, fordi de er dem der tiltrækker øjet med deres skønhed. Det er meget vigtigt, at folkens traditioner genoplives samtidig.

Skårne vinduesrammer i interiøret
Udskåret cornice af huset

Detaljer om platbands

Platbands består af følgende dele:

 • udskåret kokoshnika, som ligger over vinduet;
 • vertikalt anbragte laths;
 • håndklæder, der er under vinduerne.

Disse navne samt metoderne til deres produktion er traditionelt russisk. Det mærkes, at de ikke er hundrede år gamle. Der er yderligere detaljer, med de samme talende navne: diademer, skuldre, podzor, krakkere.

Skårne vinduesrammer fra cedertræ
Malede udskårne vinduer

Hvis du sætter trim på vinduerne i dit hus, vil dette give huset en national smag og udtrykke sin individualitet. Dekorativt sjovt kombinerede mønstre plejede at være af praktisk betydning, nu er det bare et element af indretning. Alle kan vælge et mønster ikke kun til hans smag, men også tage hensyn til stilen på plottet og bygningerne der ligger på den.

De mest almindelige ornamenter i udskårne platbaner er vegetabilske. Russiske herrer i lyst til at fange græs, blomster og blade nåede mærkbare højder i færdighederne. Indtil nu møder vi hjemme med lignende ornamenter på vinduerne. Og vi kan beundre de udskårne vinduer, som mere end et halvt århundrede.

Meget ofte er der plader med geometrisk udskæring. Det menes at dette er en af ​​de ældste typer af boligindretning. Før mastering af blomsterdekorationen skærer træarbejderne diamanter, firkanter eller trekanter på platterne.

Den skårne veranda af et træhus
Tråd på dormer vinduet

Nogle gange er der ved hjælp af en tegning på clypeus skabt plotbilleder. Hvert element, hver detalje understreger ejerens holdning til verden omkring ham. Deres betydning er fortolket som følger:

 • hvis den udvendige udsmykning af huset blev skåret ud den konventionelle betegnelse af vingerne, så ønskede de at understrege kraften;
 • en fugl betyder en kilde til sammenslutning af forskellige tidspunkter;
 • solen personificerede livet;
 • Slangens billede blev fortolket som et ønske om visdom;
 • kryds - et kristent symbol på åndelig genfødsel;
 • vegetation personificerede menneskets beundring af naturen, ønsket om at fange den hurtigtflydende skønhed i et helt år.

Derudover kan du i gribeskæringen undertiden gætte gæs-svaner, heste, hjorte og andre vilde og husdyr og fugle.

Udhugget plader på vinduet
Vindue med gevind

Træarter

De udskårne rammer af vinduerne er lavet hovedsageligt af træ. Først og fremmest træ anvendes i de arter af træer, der er mindst modtagelige for ændringer i temperatur, fugtighed og andre atmosfæriske påvirkninger. Men hvert træ har sine fordele og ulemper. Nedenfor er de mest almindelige træsorter, der bruges til fremstilling af hylstre derhjemme.

Lime træ

Det mest egnede materiale til træskæring. Linden er blød og bøjelig, den kan bruges til at legemliggøre enhver fantasi, men hylsteret fra det gør det næsten aldrig. Det er ikke egnet til indbetaling hjemme, fordi det let absorberer fugt og ikke passer til de produkter, der er på gaden. Sommetider tager mestere sådan arbejde, men det tager lang tid at omhyggeligt behandle træet fra fugt. En anden mangel på linden - det er ikke stærkt nok.

Fugle på det udskårne vindue

asp

Dens styrke bruges ved at bruge aspen som håndtag af landbrugsredskaber, andre objekter i hverdagen, for eksempel blev der lavet akser af dette træ. Aspen er ikke bange for frost, høj luftfugtighed.

Produkter fremstillet af asp forblive udendørs alle deres positive egenskaber: høj modstandskraft (stråler af asp ikke bøjer og har en lav vægt), til ormehullet og rådne modstand. Desværre er asp et meget rå træ, og det er svært at opnå betingelserne for dets tørring, så produktene fra det er ikke billige.

birk

Det er elsket ikke kun for det faktum, at dette træ er et symbol på Rusland. For det første betegnes dets træ som ikke-kerne, det betyder, at de indre og ydre dele ikke adskiller sig i farve fra hinanden.
Et andet plus for træets egenskaber: næsten umærkelige årlige ringe. Træet har en homogen hvid farve med en lille skygge. Birk kan forarbejdes og springer næsten ikke, når den tørres.

I fri luft, uden omhyggelig behandling, rotter birken hurtigt. Derfor er der brug for special- og flertrinsbehandling af det færdige produkt ved fremstilling af platbaner.

Dekorativ tråd rundt om vinduet

lærk

Dette materiale modstår let alle atmosfæriske fænomener, men det er uegnet til udskæring på grund af dets skrøbelighed.

eg

Dens træ er stærk og holdbar. Produkter fra eg bøjes godt, så det lavede tønder, kar, skids, fælge. Eg er modstandsdygtig over for fugtighed. Egen er stærkt skåret, men bruges stadig til at lave udskårne detaljer. Det er sandt at se udskårne vinduer fra egetræ er en sjældenhed.

fyr

Pine har en høj nok styrke, nem at behandle. Under tørring er den ikke tilbøjelig til at revne. På grund af sin usædvanlige modstand mod forvitring anvendes fyrretræ både til indvendige arbejder (gulvbrædder, vinduer, lofter, gulve, belægninger) og til udvendig dekoration. Dette er et godt valg til kabinettet.

Skåret fyrretræ

elletræ

Hun har lystfarvet træ. Bemærkelsesværdigt, som et lindetræ, er det skåret på grund af dets blødhed. Det er også godt poleret og kan behandles. Et andet plus - alder springer ikke ved tørring.

aske

Træ af dette træ er ikke ringere end eg i hårdhed. Men på andre fysiske og mekaniske egenskaber overgår det endog. For i dag er det en af ​​de mest fashionable repræsentanter for træ til indretning af lokaler, udskårne møbler, rækværk og parket.
På grund af dets egenskaber er aske et egnet materiale til fremstilling af udskårne hylstre på vinduerne i huset.

Gamle tråd på vinduet

bøg

Bøg er meget ens i dets egenskaber til eg og aske. Det bøjer også godt, så det er velegnet til fremstilling af bøjede møbler, trapper, håndlister. Styrken af ​​bøg træ er næsten ringere end eg. Det er sandt, at evnen til at forfalde er ringere. Bøget kan heller ikke lide høj luftfugtighed. I tilfælde af at bøg er fremstillet af hus, behandles de med specielle sammensætninger mindst to gange.

Skårne vindueskodder

Som vi kan se, er der et bredt udvalg af forskellige typer træ, som i forskellig grad er egnede til fremstilling af udskårne platebånd. Der er dem, der er nemme at behandle, men anvendes kun indendørs. Andre - godt klare belastninger i form af nedbør og frost, men det er ikke let at skære eller tørre.

Carving på vinduet i et landhus
1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

76 − 66 =