Opslag van medicijnen: eerste hulp bij de hand

Bijna elke stad heeft een apotheek die de klok rond werkt. Het is echter moeilijk om een ​​klein "thuismagazijn" te verlaten. Meestal bestaat het uit medicijnen voor chronische ziekten en spoedeisende geneeskunde. Noodzakelijkerwijs zijn er antipyretische en anesthetica. In de regel worden geneesmiddelen die door een arts zijn voorgeschreven en ongebruikt blijven, ook niet weggegooid.

Thuis medicatie opslaan

Bij het maken van een kist voor thuisgeneesmiddelen moet eraan worden herinnerd dat alle geneesmiddelen onder bepaalde omstandigheden moeten worden bewaard die zijn vermeld in de instructies voor de geneesmiddelen. En als niet aan de vereisten wordt voldaan, kan niemand de doeltreffendheid van tabletten, zalven en tincturen garanderen. Het is niet uitgesloten dat een medicijn dat niet is opgeslagen onder de juiste omstandigheden schadelijk kan zijn, dus het is belangrijk om geschikte omstandigheden te creëren voor de opslag van medicijnen.

Opslag van medicijnen in de kast

Basisprincipes van opslag

Bij het kiezen van de plaats van opslag van geneesmiddelen, is het belangrijk om te weten welke omstandigheden zullen helpen geneesmiddelen goed te bevatten.

temperatuur

Eerder waren er geen specifieke temperatuurparameters voor het opslaan van het medicijn. "Op een koele plaats blijven" is een zeer vage formulering die eerder bestond voor bijna alle geneesmiddelen. Tegenwoordig adviseren fabrikanten meer specifieke temperatuurregimes voor de opslag van geneesmiddelen. De vereiste om te sparen bij 3-8 ° С (een modus van een gebruikelijke kamer van een koelkast) betekent dat het geneesmiddel ongeveer één dag na aankoop in een koelkast in de stroom wordt gezet. Anders zal het therapeutische effect van het medicijn worden verminderd en kan de behandelingsperiode van de ziekte toenemen. Het meeste hiervan is van toepassing op hormonale geneesmiddelen, antibiotica, vaccins of serums.

Opslag van medicijnen in een container

Medicijnen met een specifieke besparings temperatuur worden op verschillende schappen van de koelkast geplaatst: "kaarsen" - dichter bij de vriezer, pleisters of zalven - op middelgrote schappen. Natuurlijk moeten de meeste medicijnen worden bewaard bij kamertemperatuur van 18-20 ° C. En plotselinge temperatuurschommelingen (vorst of zonneschijn) kunnen eigenschappen veranderen, waardoor het onmogelijk is om het medicijn te gebruiken.

Bescherming tegen vocht en fel licht

Meestal produceren geneesmiddelenfabrikanten voorzichtig medicijnen in donkere verpakkingen. Echter, om extra bescherming te bieden in geval van nood is niet overbodig, daarom is het erg rationeel om in het kabinet een speciale plank voor medicijnen toe te wijzen.

Geweldig idee - een etui voor het bewaren van medicijnen. In dit geval is het handig om de doos te verwijderen en de nodige voorbereidingen te treffen of de resterende geneesmiddelen in het licht te zetten.

Zeer geschikte optie - laden. Hun belangrijkste voordelen zijn bescherming tegen licht, gebruiksgemak.

1

Opslag van medicijnen in een doos

Van groot belang is ook de bescherming van medicijnen tegen vocht, omdat sommige medicijnen worden geproduceerd in papieren verpakkingen, die kunnen worden beschadigd door een hoge luchtvochtigheid. Overmatig vocht kan ook verbanden beschadigen: pleisters, verbanden (zeer hygroscopisch materiaal).

De gevolgen van niet-naleving van het bewaarregime zijn het verlies van geneeskrachtige eigenschappen door geneesmiddelen. Het is beter om onder medicijnen een schone en koele plaats toe te wijzen (de badkamer en de keuken zijn absoluut niet geschikt voor het bewaren van medicijnen).

Box voor drankjes

Luchttoegang: voordeel of schade

Bijna alle geneesmiddelen worden verkocht in verzegelde verpakkingen, waaraan alle kopers gewend zijn. En de vraag of het noodzakelijk is om deze regel van opslag van geneesmiddelen in het dagelijks leven na te leven, wordt niet belangrijk geacht.

Tablet opslag

Ondertussen zijn er een aantal medicijnen waarvoor de eis om de toegang tot de lucht te beperken erg belangrijk is. Zodra het pakket is geopend, wordt een natuurlijke oxidatiereactie geactiveerd (van toegang tot zuurstof). En na een tijdje verliest het medicijn nuttige eigenschappen (in uitzonderlijke gevallen - het wordt gevaarlijk). Voor dergelijke geneesmiddelen moet je heel voorzichtig zijn en de beste optie - het vaststellen van de openingstijd van het pakket.

Er zijn ook medicijnen die verdampen in de open lucht. Ze worden bewaard in goed gesloten containers - speciale potten of ampullen.

Organisator voor medicijnen

Houdbaarheid van geneesmiddelen

Een zeer urgente kwestie, waarvan velen niet serieus zijn. Maar tevergeefs. Houdbaarheid is aangegeven op de verpakking en is individueel voor verschillende geneesmiddelen. Er zijn medicijnen die meerdere jaren kunnen worden bewaard, maar moeten binnen twee weken na opening worden gebruikt. Of er zijn medicijnen die je niet kunt sluiten. Al deze details moeten worden verduidelijkt voordat het medicijn in het medicijnkastje wordt geplaatst. En als een korte periode van gebruik van het geneesmiddel na de opening wordt aangegeven, is het noodzakelijk om op de verpakking de exacte datum van het begin van het gebruik op te schrijven.

Box voor medicijnen met een slot

Hoeveel kunt u de populaire mening over de "extra" houdbaarheid vertrouwen? Zoals, het zijn de trucs van apothekers (vooral duiden op een korte houdbaarheid) om de verkoop te verhogen. Er is geen eenduidig ​​antwoord. Omdat de geregistreerde houdbaarheid opslagcondities biedt. En als u niet de noodzakelijke opslagparameters levert, leidt dit tot een kortere gebruiksduur. Deze vraag heeft vooral betrekking op de veiligheid van vloeibare formuleringen. En als het mengsel troebel is of als er vreemde vlokken / sediment zijn, kan het geneesmiddel niet worden gebruikt.

Opslag van medicijnen in een doos

Niemand garandeert de retentie van medicinale eigenschappen in achterstallige medicijnen. Voordat u het vervallen geneesmiddel weggooit, is het wenselijk om het uit de verpakking te laten komen. Alle tabletten worden geëxtraheerd uit blisters en op de etiketten komen labels los. Dan wordt alles strak verpakt in papier of een andere verpakking, zodat kinderen en dieren niet per ongeluk kunnen komen en doorslikken.

Plastic doos voor medicijnen

Regels voor het bewaren van medicijnen in het medicijnkastje

Het voldoet aan bepaalde vereisten die u zullen helpen snel het juiste medicijn te vinden en het goed te doen:

 • alle preparaten worden in originele verpakking met instructies bewaard. Alvorens medicatie te nemen, is het raadzaam om de instructies om de juistheid van medicatiegebruik en de eigenaardigheid van de interactie met andere geneesmiddelen te controleren;
 • de inhoud van de doos wordt regelmatig verplaatst. Geneesmiddelen waarvan de houdbaarheid is verlopen, worden weggegooid;
 • preparaten moeten in een gesloten vorm worden bewaard. Categorisch moeten varianten van huiduitslag of het roeren van tabletten worden uitgesloten. Een onbegrijpelijke pil kan niet worden genomen. Giet geen medicijnen in andere containers / flessen, omdat u fouten kunt maken met het gebruik van medicijnen;
 • het is ongewenst om blisters met tabletten te snijden. Omdat u de naam van het geneesmiddel niet kunt behouden en niet weet wat de houdbaarheid is;
 • de kast voor het opbergen van de EHBO-set moet zich op een gemakkelijk toegankelijke plaats bevinden, maar niet in zicht. Als het gezin kinderen heeft, dieren, dan is het noodzakelijk om gemakkelijke toegang tot medicijnen uit te sluiten. Als een optie - een doos voor het opslaan van medicijnen kan worden afgesloten met een sleutel.

Tablet lay-out

Interessante ideeën voor het bewaren van medicijnen

Een correct en ordelijk systeem van de locatie van de medicijnen zal het zoeken naar de juiste medicijnen vergemakkelijken en de apotheek in een echte assistent veranderen, en geen bron van irritatie.

 • Voorschriften van artsen moeten in een apart pakket worden gedaan, niet weggegooid. De medicatie-instructies zijn dus te vinden op internet en het is niet mogelijk het recept te herstellen / terug te roepen.
 • Geneesmiddelen in kleine flesjes, tabletten, zalven moeten afzonderlijk van elkaar worden bewaard. En voor flessen / potten zijn rechthoekige / vierkante dozen zonder afronding (rechthoekige potten staan ​​precies en vallen niet) beter. Een handige optie is kleine plastic manden.
 • Kisten voor het bewaren van medicijnen kunnen het best worden gekocht met afzonderlijke compartimenten. Dit zal helpen om medicijnen op type te bestellen, evenals door de regelmaat van het gebruik. Als er geen speciale verdelers zijn, is het een goed idee om kleine en kleine dozen in de grote doos te plaatsen. In dergelijke gevallen is het wenselijk om containers van transparant plastic te gebruiken (dit zal het zoeken naar het gewenste medicijn aanzienlijk vergemakkelijken).
 • Je kunt ook stickers plakken met de inscriptie van de inhoud. En de meest gebruikte medicijnen moeten dichterbij worden geplaatst.
 • Het is raadzaam om de EHBO-set te maken en deze apart van de andere dozen en dozen op te bergen. Iedereen stelt een lijst met noodgevallen op, maar er moeten een paar gewone medicijnen aanwezig zijn (dezelfde beruchte Zelenka, watten, hartpillen, verdoving).
 • Voor reizen is er een aparte EHBO-kit-organisator. Als reizen vaak gebeurt, moeten we een geschikte geschikte handtas / doos uitkiezen en deze voorzien van de nodige medicijnen.
 • Koop geen medicijnen in de reserve, want nu zijn er bijna overal apotheken die 24 uur per dag zijn geopend.
 • Blaren met dezelfde tabletten kunnen met een elastische band worden getrokken. En het is handiger om ze in een doos met de naam omhoog te stapelen - dus om sneller te zoeken.

Zorg voor een goede opslag van geneesmiddelen. Je kunt het proces van het maken van een huismiddelkist geen spannende oefening noemen, maar ontkennen dat dit in elk appartement noodzakelijk is, is onredelijk.

Opslag van medicijnen in de medicijnkast

1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

59 + = 65