Infrarood plafond: het modernste verwarmingssysteem

Verwarming van het huis met elektriciteit wordt als de duurste beschouwd, maar als er geen andere soorten brandstof beschikbaar zijn, is het de moeite waard om de meest populaire soorten verwarmingstoestellen te overwegen die worden gevoed via het stopcontact. De meest economische zijn infrarood. Hun efficiëntie is veel hoger als gevolg van een ander werkingsprincipe. In tegenstelling tot conventionele elektrische reflectoren of radiatoren, verwarmt infrarode warmte de lucht niet, maar omringende objecten: vloer, muren, meubels, mensen. Verwarmde voorwerpen geven gelijkmatig warmte af, waardoor een gevoel van comfort en uitdroging ontstaat.

Infrarood plafond in een houten huis

Het ontwerp en de werking van de infraroodverwarming

De stalen kast van het apparaat bevat een reflector en een verwarmingselement of een radiator. Bij aansluiting op het netwerk warmt de radiator op en zendt infraroodgolven uit die door een persoon als warmtegolven worden waargenomen. Het verwarmingselement kan worden gemaakt in de vorm van een TET - een buisvormige verwarmer, een open of gesloten spiraal, of een koolstofbekleding in filmverwarmers.

Reflector dient voor gerichte verwarming en bescherming van het apparaat tegen oververhitting. Infraroodgolven zijn volkomen veilig voor mens en dier, met uitzondering van mogelijke oververhitting. Om dit te voorkomen, zijn kachels uitgerust met thermostaten en sensoren. Met hun hulp kunt u de verwarmingstemperatuur instellen en het apparaat uitschakelen wanneer dit wordt bereikt.

Infrarood plafond onder gipsplaat

Soorten infraroodstralers

Door middel van een bijlage kunnen deze apparaten worden onderverdeeld in:

 • plafond;
 • wand;
 • vloer.

Erg populair is het plafondmodel. Ze bezetten alleen ruimte op het plafond, wat bijna altijd onkritisch is. Ze kunnen niet per ongeluk worden aangeraakt en verbrand of per ongeluk tegen een ontvlambaar voorwerp worden geplaatst.

Correct geïnstalleerd en gericht warmt het apparaat de gehele zone gelijkmatig op, die zich onder de slaap-, eet- of rustzone bevindt. En, ten slotte, moderne modellen zien er zo netjes en esthetisch uit dat ze alleen het interieur versieren. Opgemerkt moet worden dat de hoogte van de plafonds voldoende moet zijn, niet minder dan 2,5 meter.

Infrarood plafond in het appartement

Installatie van infrarood plafond

Infraroodfilm op het plafond

Nog interessanter is de nieuwigheid van verwarmingstoestellen - infraroodfilm. Het is een polyethyleenfilm waarin geleidende en verwarmingskolenelementen worden gesoldeerd. De film is veel handiger dan een conventionele kachel. U kunt:

1
 • op elke gelijke plaats versterken - een vloer, een plafond of een muur onder een raam;
 • op speciale lijnen in stukjes van de juiste maat gesneden;
 • verstoppen onder een spanning of verlaagd plafond.

Infrarood plafondverwarming

In vergelijking met de verwarmer, warmt de film niet zo veel op. Voor een goede opwarming van de kamer, vooral in de koude periode, moet je een vrij groot gebied bestrijken. Maar dit product is absoluut brandveilig. Het is ook licht, het wordt geproduceerd op rollen, die handig zijn om te vervoeren.

Voor- en nadelen van het infrarode warme plafond

In vergelijking met andere typen verwarmingssystemen heeft een warm plafond veel voordelen:

 • de grootste economie in vergelijking met conventionele radiatoren en reflectoren;
 • de kamer behoudt een natuurlijk vochtgehalte;
 • eenvoudige installatie en de afwezigheid van arbeidsintensieve operaties;
 • eenvoudige automatische bediening zal u toestaan ​​temperatuurveranderingen te vergeten;
 • de mogelijkheid van installatie in gebouwen van elk type, inclusief houten;
 • een ruime keuze aan afwerkingsplafonds.

Van de belangrijkste nadelen kan alleen de hoogte van het plafond worden vastgesteld, maar in dit geval kunt u uit de situatie komen. Wanneer u bijvoorbeeld een thermische film installeert, moet u rond plaatsen gaan waar mensen voortdurend zijn: boven het hoofdeinde van het bed of boven de werkplek.

Infrarood plafond onder de boom

Hoe maak je met je eigen handen een warm plafond in het huis?

Installatie van infraroodfilm op het plafond gebeurt in verschillende fasen:

 1. thermische isolatie van het plafond;
 2. berekening van het gebied van de film;
 3. montagefilm, thermostaat en sensor;
 4. verbinding met het netwerk en verificatie van de werking.

Vóór de installatie van de thermische film is het noodzakelijk om alle werkzaamheden aan de constructie- en afwerkingswerkzaamheden aan het plafond af te werken, met uitzondering van de afwerking. Voer ook alle werkzaamheden uit voor het leggen van communicatie- en verlichtingsdraden.

Bekijk nu de stadia van het installeren van een warm plafond in meer detail.

Thermische isolatie van het plafond

Het is noodzakelijk om een ​​zolder of buren geen verdieping boven te verwarmen. Correct geïsoleerd plafond wordt alle warmte naar de kamer teruggevoerd, waardoor de efficiëntie van het apparaat wordt verhoogd en de energiekosten worden verlaagd. Thermische isolatie met een reflecterende laag is bevestigd aan het gehele oppervlak van het plafond en komt enkele centimeters op de wanden. Dit voorkomt warmteverlies door de openingen tussen het plafond en de muur. Voegen van warmte-isolerend materiaal worden met kleefband afgedicht. Het materiaal zelf moet een dikte hebben van minimaal 5 mm.

Voorbereiding van infrarood plafond

Hoe het gebied van de infraroodfilm berekenen?

Voor de juiste berekening van het vereiste gebied moet het volgende in aanmerking worden genomen:

 • hoe goed het gebouw zelf thermisch geïsoleerd is. Voor een bakstenen huis of een lichte framestructuur zullen deze gegevens verschillend zijn;
 • of het de bedoeling is om in de winter in het huis te wonen, constant of door bezoeken;
 • volume van het verwarmde gebied. Dit kan de hele kamer of een deel ervan zijn;
 • of de infraroodverwarming de primaire of aanvullende is.

Als een warm plafond is gepland als het hoofdtype verwarming, moet deze niet minder dan 70% van de totale oppervlakte van het plafond innemen. Als een extra kan dit cijfer worden verminderd respectievelijk de kracht van het hoofdverwarmingssysteem. De gemiddelde filmdikte is ongeveer 0,2 kW per 1 vierkante meter. Door de kracht van de thermostaat met dit nummer te delen, kunt u het gebied van de film vinden dat daarop kan worden aangesloten.

Infrarood vloer

Installatie van warmteapparatuur

Thermische film kan alleen op de speciale markeringen worden gesneden die erop zijn gemarkeerd. Elk type film heeft de maximale lengte van het segment. Deze informatie is te vinden in de bijgevoegde documentatie of vraag de verkoper. Tussen de film en de isolatie van het plafond mogen er geen openingen en luchtlagen zijn.

Vervolgens moet u de koperen contacten van de geleidende bus verbinden met de elektrische draden met behulp van de contactklemmen. De ene helft van de clip moet zich op de koperen bus bevinden en de andere - in de kachel. Daarna worden de filmuiteinden geïsoleerd van beide zijden met bitumineuze tape.

De sensor is bevestigd aan de uitsparing van de thermische isolatie en aangesloten op de regelaar en verwarmingselementen.

Infrarood plafond

Elektrische aansluiting

Verbind de thermische film via de regelaar parallel met de netspanning. Als een warm plafond meer stroom krijgt, is het beter om het via een afzonderlijke machine aan te sluiten.

Correct gemonteerde warme plafonds dienen bij het inschakelen comfortabele, gelijkmatige warmte af te geven, nergens te oververhitten en tijdig uit te schakelen bij het bereiken van de ingestelde temperatuur.

Het infrarood plafond installeren

afwerking

Vervolgens de laatste afwerking van de plafonds. Dit kan een spanplafond zijn met speciale microperforatie. Ze passeert perfect infrarode golven. Stretchplafond is in dit geval gemonteerd langs de randen van de muur, zonder het plafond zelf te beïnvloeden.

Je kunt de constructie ook afsluiten met een verlaagd plafond: gipsplaat, voering of kunststof panelen. Tussen het span- of verlaagd plafond en het infrarood verwarmingssysteem moet u een kleine opening achterlaten. Voor het afwerken van het plafond moeten waterdichte materialen met een dikte van niet meer dan 16 mm worden gekozen.

Infrarood plafond met thermische beveiliging

Het infraroodverwarmingssysteem voor plafonds is de modernste, veiligste en effectiefste van alle elektrische verwarmingsopties. Met de juiste installatie zal het lang meegaan, het huis vullen met warmte en comfort en volledig onzichtbaar blijven.

1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

17 + = 21