Victoriaanse stijl in het interieur (20 foto’s): geschiedenis en functies

Moderne mensen hebben de neiging om te experimenteren en het interieur van het huis is geen uitzondering. De luxe van oude paleizen, respect voor de kastelen van families, geeft aanleiding tot de wens om een ​​deel van elk van hen in zijn huis tentoon te stellen. In het midden van de 19e eeuw ontstond de Victoriaanse stijl in het interieur van de huizen, waarbij de wensen werden vervuld om elementen van exoten en klassiekers, Gothic en Rococo's te combineren. Terwijl hij tijdens het bewind van koningin Victoria zijn wortels verliet, wordt hij nu geassocieerd met de stabiliteit en esthetische smaak van de nobele Engelsen van die tijd.

Grote woonkamer met open haard in Victoriaanse stijl

Een beetje geschiedenis

Het begin van de Victoriaanse stijl werd gelegd door de Britse bourgeoisie, die actief wordt verrijkt door de snelle ontwikkeling van de industrie van het land. Opende de gelegenheid om te reizen toegestaan ​​om kennis te maken met verschillende culturen, kunst, tradities van andere volkeren. Fancy interieur items, de Britten met plezier in hun huizen te introduceren. In de loop van de tijd zijn deze overnames een teken van degelijkheid en respect voor hun eigenaren geworden. Dientengevolge, gaf het ontwerp met kenmerkend eclecticism geboorte aan een nieuwe stijl - Victoriaans.

Lichte Victoriaanse woonkamer

Geleidelijk aan, de huizen van het Victoriaanse tijdperk begon te worden beschouwd als historische gebouwen, en hun interieurs - voorbeeldig. De weelderigheid van de vormen en de rijkdom van de afwerkingen, die het kenmerk van de stijl werden, concurreerden niet met gezelligheid, maar benadrukten de betrouwbaarheid en kwaliteit van de gebruikte elementen.

Crèmewitte woonkamer met open haard in Victoriaanse stijl
Grote beige witte woonkamer in Victoriaanse stijl

Opvallende kenmerken

Het gestileerde Victoriaanse ontwerp van het huis heeft een aantal onderscheidende kenmerken. De basis is deconstructivisme. Hiermee kunt u elke afzonderlijke ruimte verfraaien met de nadruk op een bepaalde stijlrichting. Zo kan de slaapkamerdecoratie bijvoorbeeld elementen bevatten van rococo, keukens - klassiekers en de kast - gotiek. Een belangrijke rol is weggelegd voor demonstraties van de rijkdom van de eigenaar: het gebruik van waardevolle houtsoorten, antieke accessoires, duur textiel.

Bruin-witte woonkamer in Victoriaanse stijl

De Victoriaanse stijl in het interieur onderscheidt zich door een aantal karakteristieke kenmerken:

 • goede verlichting door hoge ramen, allerlei schansen of lampen, imiterende kaarsen of kandelaars;
 • de combinatie van rechte lijnen met gebogen lijnen;
 • aanwezigheid van plafondlijsten;
 • decor van kroonlijsten met sierlijke patronen;
 • koperen bekleding op de deuren;
 • gebogen of gotische ramen;
 • antieke vloer, wandklokken;
 • schilderijen of schetsen in spectaculaire lijsten;
 • zwaar meubilair;
 • de aanwezigheid van schappen, rekken, een rijke bibliotheek;
 • zware gordijnen, gecombineerd met een lichte kanten tule.

Het ontwerp van het huis met de Victoriaanse stijl is herkenbaar, maar niet eentonig. Grotendeels, is het typisch voor ruime ruimten, omdat het het gebruik van een groot aantal meubilair impliceert.

Gezellige eetkamer in Victoriaanse stijl
Spectaculaire woonkamer in Victoriaanse stijl

Kleurenpalet

Ondanks de overvloed aan geneugten, is het interieur van het Victoriaanse tijdperk doordrongen van harmonie en gevoel voor verhoudingen. Een belangrijke rol hierin speelt het kleurenspectrum van alle samenstellende elementen. De overheersende boom in het interieur van de kamer is overwegend lichtbruin of donker roodbruin. Vandaar dat de kleuren van het decor harmoniseren met hen:

 • lichtroze, lavendel voor lichte meubels;
 • rood - bruin, amandel, lila, vossebes voor meubels gemaakt van eiken of mahonie.
Keuken met eiland in Victoriaanse stijl

Sluit geen blauwtinten, lichtblauw, grijs - blauw uit, kenmerkend voor de decoratie van de slaapkamer en doet denken aan het mistige weer in Engeland. Een speciale verfijning van het dure interieur geeft de vergulding, vaak te vinden in de ingelegde meubels van de woonkamer. Het kleurenpalet van de keuken of eetkamer kan variëren van lichte zandkleuren tot diepe smaragdgroene kleuren.

Het ontwerp van de Victoriaanse stijl wordt niet gekenmerkt door helderheid, om deze reden zijn vaak diepe schakeringen van kleur betrokken. Vermijd de somberheid zorgt voor een elegante inrichting en speel op de contrasten.

Kleine slaapkamer in Victoriaanse stijl
Witte Victoriaanse woonkamer

Wanddecoratie

De wandversiering van Queen Victoria maakt het gebruik van alleen stoffen en hout mogelijk. Heraldische tekens, realistisch afgebeelde bloemen, vogels, verticale strepen van verschillende breedten domineerden als afbeeldingen. Na verloop van tijd werden textiel op de muren vervangen door behang met complexe patronen en imitatie van bas-reliëfs. De eerste achtergronden werden gedeeltelijk met de hand geschilderd met gouden krullen of paradijsvogels. Modern design met Victoriaanse stijl maakt handschilderen van gepleisterde muren mogelijk, en imiteert een driedimensionale tekening.

Wand- en raamdecoratie in Victoriaanse stijl

Onvergetelijke metgezellen van de Engelse stijl zijn houten panelen, die soms een derde en zelfs de helft van de hoogte van de muur innemen. In de woonkamer zijn de panelen versierd met elegante ornamenten, terwijl in de slaapkamer en studie, houtsnijwerk met rechte lijnen.

Het Victoriaanse interieur heeft geen "lege" muren. De lege muren van de slaapkamer zijn gevuld met schilderijen, spiegels met een vintage lijst, uren onder de oudheid. Voor het kantoor of de woonkamer is kenmerkend de plaatsing van boekenplanken of planken, rijkelijk gevuld met waardevolle boeken. Met de taak van muurdecoratie van de keuken, Marokkaanse tegels perfect handvat, in tegenstelling tot de ingetogen luxe van het heersende hout.

1
Behang met een patroon in de woonkamer in de Victoriaanse stijl
Beige muren in de woonkamer in Victoriaanse stijl

Vloerdecoratie

Het klassieke accent in het algemene Victoriaanse huisontwerp brengt vloeren. De basis is een parket van natuurlijk hout, bedekt met oosterse tapijten.

De combinatie van parket en tapijt op de vloer in de eetkamer

De pragmatische opsplitsing van gebouwen door de Britten in ceremoniële en privé-ruimten werd weerspiegeld in de materialen die voor hun decoratie werden gebruikt. Dus, in kamers voor ontvangst van bezoekers de vloerbedekking van een boom van een noot, heerste mahoniehout dat welvaart van eigenaars liet zien. Voor een slaapkamer op de vloer werd vaker een naaldboom gebruikt, waarvan de kosten veel lager zijn. Speciale aandacht verdient een patroon van parket, wat een complexe mozaïekcompositie is, die bijdraagt ​​aan het algehele interieur van de verfijnde ruimte.

De vloeren in de keuken waren bedekt met meer praktische materiaaltegels. Maar ondanks dit, was de tegelvloer van het huis met de Victoriaanse stijl niet minder mooi in vergelijking met de oosterse tapijtdecoratie: de tegels waren royaal versierd met originele patronen en ornamenten.

Tegenwoordig is een waardig rivaliserend parket een hoogwaardig laminaat, dat harmonieus past in het algemene ontwerp van het huis met een Victoriaans interieur.

Parket in de woonkamer in Victoriaanse stijl
Tegel op de vloer in de badkamer in Victoriaanse stijl

Meubilair als een echo van tradities

Zoals alle elementen van het interieur in het tijdperk van het bewind van Koningin Victoria, werd meubilair gekenmerkt door ingetogen luxe. Vaker gemaakt van donker hout en versierd met ingewikkelde gravures, was het meubilair groot in omvang. Elke kamer in het huis wordt geassocieerd met een bepaalde meubelset:

 • een woonkamer bedoeld voor vriendelijke vergaderingen, bevat zeker een tafel met stoelen, zachte banken;
 • ingelegde kast en buffet - onbetwistbare metgezellen van de keuken;
 • een hoog bed onder een baldakijn of een uitgesneden hoofdeinde, een enorme ladekast, een bank met een ovale rug - onveranderlijke kenmerken van de slaapkamer.
Mooi meubilair in de woonkamer in Victoriaanse stijl

Meubilair in Victoriaanse stijl houdt echo's van Engelse tradities. Zo bevindt zich bijvoorbeeld in de slaapkamer en de woonkamerhaard niet alleen een element van inrichting, maar ook de enige bron van warmte bij koud weer, die domineert in het mistige Engeland. Massiviteit van meubels wordt verklaard door betrouwbare bescherming tegen kou en tocht. Om dezelfde reden zijn de ruggen van stoelen en stoelen vrij hoog en bekleed met dichte materialen: brokaat, fluweel, pluche.

Het ontwerp van het huis in de Victoriaanse stijl, koninklijke personen waardig, het is heel goed mogelijk om nu te reproduceren. De indeling van de woonkamer of slaapkamer zal niet veel problemen opleveren. Er is meer aandacht nodig om de keuken te implementeren.

Eetkamer met prachtige Victoriaanse meubels

Aangezien de geplande stijl niet vervaagt in de overvloed aan moderne technologie, moet alles worden ingebouwd of verborgen in de kasten achter de houten bekleding. Kunstmatige materialen vervangen natuurlijk: marmer, hout, glas. Ook ondenkbaar is het ontwerp van de keuken zonder kandelaar, waardoor de ruimte een speciale sensualiteit krijgt. Kunstmatige veroudering van meubels met patine is de beste manier om een ​​overeenkomst te creëren met de gekozen ontwerpstijl. Een helder accent van de keuken bevindt zich in het midden van de eettafel, aangevuld met stoelen met hoge uitgesneden ruggen.

Victoriaans ontwerp sluit eenvoud uit. Om het in de eerste plaats te implementeren zal een ruim appartement of een landhuis nodig zijn. Vergeet niet het decor, dat een belangrijke rol speelt in de vorming van stijl. Collecties van porseleinen beeldjes op de salontafel, kristallen borden in de keuken, glazen snuisterijen in de slaapkamer vormen een passende aanvulling op het luxueuze interieur.

Diepe pastelkleuren in de woonkamer in Victoriaanse stijl
Ruime verlichting in de woonkamer in de Victoriaanse stijl
1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

17 + = 18