Minerale pleister: variëteiten en belangrijkste kenmerken (24 foto’s)

Meestal, wanneer we horen praten over pleisterwerk oppervlakken, is er een verband met het werk aan het verduisteren van de muren en het verzegelen van de scheuren buiten en in de kamer. Met de komst van nieuwe bouwtechnologieën kreeg de term 'gips' echter een iets andere status. Tegenwoordig is het erg in de mode om dergelijk materiaal als minerale decoratieve pleister te gebruiken voor de uiteindelijke binnen- en buitendecoratie van kantoren en zelfs woonruimten. Tegelijkertijd verkrijgt het oppervlak van de muren een unieke structuur en een uniek reliëf.

Minerale pleister
Minerale pleister
Minerale pleister

Wat is minerale pleister?

De naam zelf geeft aan dat de basis van het mengsel voor het pleisteren van oppervlakken natuurlijke materialen omvat. Daarom is mineraalpleister een absoluut schoon en milieuvriendelijk afgewerkt bouwmateriaal.

Minerale pleister
Minerale pleister

De samenstelling van droog mineraalmengsel voor het afwerken van pleisterwerk omvat:

 • gebluste kalk (gehydrateerde kalk);
 • Portland cement (wit), dat een bindmiddel is en een lichte tint geeft aan oppervlakken;
 • vulstoffen: korrels van natuursteen, fijne kruimels van marmer of graniet (om originele textuurpatronen aan gipsen oppervlakken te geven), gebroken antraciet, glas, mica, keramische bollen, gekleurde klei en kwartszand;
 • modifiers - stoffen waarvan de aanwezigheid in het mengsel de prestatiekenmerken van gepleisterde oppervlakken verbetert, wat belangrijk is bij blootstelling aan een agressieve externe omgeving.

Met uitzondering van modifiers, die ook voornamelijk natuurlijke stoffen zijn, zijn er geen chemische componenten in het mineraalpleister. Dit feit is het belangrijkste bij het kiezen van een minerale pleister voor decoratieve wandafwerking binnenshuis en op gevels.

Composities die mica, antraciet en glas bevatten, mogen niet voor intern werk worden gebruikt, omdat stof van deze componenten de gezondheid kan schaden. Voor de decoratie van muren binnen het gebouw is het beter om composities te gebruiken met kruim van marmer of kwarts.

Te koop minerale gips voor binnenwerken en voor het afwerken van gevels komt in de vorm van een droge mix verpakt in zakken, die wordt verdund met water in overeenstemming met de instructie voor het begin van het werk.

Minerale pleister

Minerale pleister
Minerale pleister

Nadat de pleister droogt, vormt zich een sterke warmte- en geluidsdichte laag op de wand, die ook onbrandbare eigenschappen heeft.

Voors en tegens van het gebruik van minerale gips

Voor het gebruik van mineraal gips voor wandafwerking, naast de milieukenmerken, zijn er nog een aantal andere voordelen:

 • een sterke laag verkruimelt niet, is bestand tegen kleine mechanische invloeden zonder schade aan de integriteit;
 • weerstand tegen atmosferische neerslag in de vorm van regen, sneeuw of hagel;
 • De poreuze structuur laat de muren ademen;
 • niet bang voor temperatuurveranderingen - de integriteit van de afwerking blijft behouden zonder scheuren;
 • bevat geen brandbare materialen in de samenstelling, daarom is het bestand tegen vuur;
 • goede prestatie-eigenschappen zorgen voor eenvoudig onderhoud - decoratieve pleister kan worden gewassen en gereinigd met een willekeurig reinigingsmiddel, zelfs met agressieve chemische componenten.
Minerale pleister
Minerale pleister
Minerale pleister

Van de kleinste nadelen die minerale gips heeft voor gevels en interieurdecoratie van gebouwen, is het belangrijkste het beperkte palet van kleuren. In principe is het een liniaal van wit naar verschillende grijstinten. Dit tekort wordt echter gemakkelijk overwonnen door oppervlaktekleuring van de wanden in elke kleur.

Minerale pleister
Minerale pleister
Minerale pleister

Soms hoor je over het uiterlijk op de decoratieve oppervlakken van kleine scheurtjes. Dit nadeel doet zich voor wanneer de technologie niet werkt wanneer decoratieve pleister op de wanden wordt aangebracht.

Kenmerken van sommige soorten mineraalpleister

Afhankelijk van de toepassing kan minerale gips worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen: sierpleister voor binnenwerken, minerale gevelpleister.

1
Minerale pleister
Minerale pleister
Minerale pleister

Deze twee typen mineraalpleister vertonen aanzienlijke verschillen in technische kenmerken en externe effecten. De grootste decoratieve kwaliteiten zijn dus gips voor binnenhuisarchitectuur, maar het kan niet worden gebruikt voor gevelwerken, omdat het minder bestand is tegen externe invloeden van negatieve natuurlijke factoren.

Minerale pleister

Ondanks het lage in vergelijking met pleisterwerk voor interieurwerken, decoratieve eigenschappen en een ruwe uitstraling, kan in sommige gevallen gevelpleister worden gebruikt voor interieurdecoratie van gebouwen. De samenstelling van de gevelpleister is cement, dus het heeft een hoge weerstand tegen agressieve milieueffecten.

Minerale pleister

Afhankelijk van het structurele type van het oppervlak, kan minerale gips worden onderverdeeld in verschillende hoofdtypen:

 • decoratieve gipskiezel;
 • "Bark-kever";
 • "Bontjas";
 • "The Venetian".

Kameshkovuyu gips wordt soms "lam" genoemd, omdat het behandelde oppervlak lijkt op de schil van een jong lam. Dit effect wordt bereikt door een pleistermengsel in een cirkelvormige beweging op het oppervlak aan te brengen, dat een groot aantal kleine minerale of keramische pellets bevat.

Minerale pleister

"Schorskever" verschilt van "lam" met een kleiner gehalte aan korrels in de samenstelling, evenals met de techniek van aanbrenging: hier wordt de pleister aangebracht door de bewegingen van de hand in slechts één richting, verticaal of horizontaal. In dit geval blijft er van de stenen in de pleister op het oppervlak een karakteristiek spoor achter dat doet denken aan het spoor van de schorskever.

Minerale pleister

Het belangrijkste verschil tussen de "vacht" en de twee vorige typen is een fijnere fractie van de vulling, evenals in de techniek van aanbrengen, waarin een noppenoppervlak wordt gecreëerd. Dit effect wordt als volgt bereikt: eerst wordt een laag pleister op de muur aangebracht en verspreid over het hele gebied. Vervolgens wordt de rasp vastgemaakt aan een glad gestuukt gebied en scherp afgescheurd - de voegoplossing vormt kleine puistjes op het oppervlak.

In een speciale rij mineraalpleister moeten fijnkorrelige mengsels met marmerchips worden onderscheiden. Deze verbinding wordt gebruikt voor het decoreren van wanden voor natuurlijk marmer.

Het mengsel wordt in verschillende lagen op de wanden aangebracht met korte slagen van de spatel in verschillende richtingen. In dit geval, na het aanbrengen van elke laag, moet deze worden gemalen en geglazuurd. De toplaag van gips is bedekt met was of acrylmengsel en vervolgens gepolijst, waardoor het effect van gepolijste natuursteen wordt gecreëerd. Dit soort pleister heette "Venetiaans" of Venetiaans pleisterwerk.

Naast het bovenstaande zijn de soorten reliëfmineraalpleister: "groeven" en "travertino" ook erg populair.

Minerale pleister

Gebruik voor het afwerken van de gevels een mengsel met een groot deel van de vulstof. Mengsels met grote fracties worden ook gebruikt om sommige interieurelementen in het interne werk te isoleren.

Met fijnkorrelige mengsels is het gemakkelijker om te werken - ze zijn meer van plastic, ze kunnen op de muur worden aangebracht, met elk hulpmiddel in de hand: rollen, een borstel, een rasp of een troffel.

Voordelen van mineraalpleister vóór andere mengsels

Naast minerale droge mengsels voor pleisterwerk en gevels op de bouwmarkt, is het nu mogelijk om mengsels op basis van siliconen, silicaat of acryl aan te schaffen. In vergelijking met hen heeft mineraalpleister echter een aantal voordelen. Allereerst hebben al deze mengsels hogere kosten.

Minerale pleister

Om de belangrijkste voordelen te benadrukken, vergelijken we de individuele technische kenmerken van mineraalmengsels met hun concurrenten.

 • Mengsels op de acrylbasis zijn beter bestand tegen trillingen en negatieve natuurlijke factoren, maar ze hebben minder dampdoorlatendheid, de muren "ademen" niet.
 • Het silicaatmengsel is niet milieuvriendelijk vanwege het hoge PH-gehalte, dus het kan niet worden gebruikt voor binnenafwerking. Bovendien moeten oppervlakken voordat ze worden aangebracht worden behandeld met dure silicaatprimers.
 • Ondanks de hoge bruikbaarheid en betrouwbaarheid van mengsels op een siliconenbasis, maakt hun hoge prijs het ongepast om ze op grote oppervlakken te gebruiken. Daarom worden deze mengsels het meest gebruikt voor het afwerken van, bijvoorbeeld, badkamers, waar het nodig is om wanden te isoleren van overmatig vocht. Het pleisteren van gevels met dergelijke mengsels is uiterst zeldzaam.

Als u besluit om een ​​mengsel op minerale basis te kopen om uw huis af te werken, bespaart u kosten voor het bouwen van afwerkingsmaterialen en profiteert u tegelijkertijd van milieu- en brandveiligheid. Daarnaast zijn mineralenmengsels gemakkelijk om mee te werken en kunt u desgewenst zelfstandig de techniek van het toepassen ervan beheersen, waardoor u ook uw budget aanzienlijk bespaart.

Minerale pleister

Met minimale ervaring in het werken met gipscomposities, zal de afwerking van muren met minerale pleister niet moeilijk voor u zijn. Probeer om te beginnen de uiterste hoek in te korten om je hand te vullen. Het hele geheim van de techniek van het gebruik van minerale mengsels is dat na het aanbrengen van de pleister op het oppervlak met een spatel, het wordt behandeld met een schuimvlotter. Afhankelijk van de bewegingsrichting van de hand met de rasp, wordt op het bewerkte oppervlak een karakteristiek reliëfpatroon gevo
rmd.

Zelfstandig werken met mineraalpleister is niet alleen een praktisch voordeel, maar ook een kans om uw eigen unieke interieur te creëren.

1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

− 6 = 4