Marmerpleister – een nobele textuur in huis (25 foto’s)

Het gebruik van natuursteen, zoals marmer en graniet, creëert een rijk monumentaal uiterlijk van gebouwen, die zich onderscheiden door hun kracht en externe esthetiek. Gebruik natuursteen voor de decoratie van gebouwen - een duur en tijdrovend plezier. Daarom wordt nu imitatie van oppervlakken onder een natuursteen die is gemaakt door middel van marmerpleister, gebruikt.

Marmerpleister
Marmerpleister
Marmerpleister

Wat is marmerpleister en zijn eigenschappen

Het decoratieve marmeren pleisterwerk heeft zijn naam gekregen dankzij het vulmiddel gemaakt van kruimel, gemaakt van marmer en het stof, gecombineerd met kalkhoudend meel. De structuur omvat ook:

 • synthetisch acrylcopolymeer in de vorm van een waterige emulsie;
 • waterafstotend en antiseptisch, en andere additieven;
 • conserveermiddelen en kleurpigmenten.
Marmerpleister
Marmerpleister
Marmerpleister

Dankzij deze samenstelling geeft de coating op basis van marmeren chips het oppervlak een unieke textuur en wordt het gebruikt als afwerking. Dit materiaal heeft uitstekende hechtingseigenschappen en is goed verbonden met baksteen, beton, gipsplaat en andere oppervlakken. Sierpleister "marmer chips" vereist geen arbeidsintensief werk en kan worden gebruikt voor de decoratie van de muren keuken, badkamer en andere kamers in het gebouw, alsmede voor met uitzicht op de buitenkant van gebouwen. Deze afwerking geeft het oppervlak de volgende eigenschappen:

 • hoge sterkte en hardheid, die weerstand bieden tegen mechanische schade;
 • weerstand tegen klimatologische invloeden: vocht- en temperatuurverschillen;
 • goede dampdoorlatendheid, waardoor muren kunnen "ademen";
 • bestendigheid tegen UV, chemische reagentia en vuur;
 • milieuveiligheid;
 • een gevarieerde oplossing voor textuur en kleuren.
Marmerpleister
Marmerpleister

Marmerpleister

Soorten marmerpleister

Het afwerkingsmateriaal op basis van marmerchips wordt onderverdeeld afhankelijk van de grootte van de opvulfractie. De korrels van het gemalen marmer moeten ongeveer dezelfde grootte hebben, dus de kruimel is voorlopig gekalibreerd. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat het oppervlak bedekt met kruimel dezelfde dikte heeft en egaal is.

Marmerpleister
Marmerpleister
Marmerpleister

Er is de volgende verdeling van gips in termen van de grootte van de granulariteit:

 • fijnkorrelig, met een fractiegrootte van 0,2 tot 1 mm;
 • middellangkorrelig (fractie van 1 tot 3 mm);
 • grofkorrelig (fractie van 3 tot 5 mm).

De grootte van de korrelfractie hangt af van het doel van de marmerbekleding. Voor interieurdecoratie wordt fijnkorrelig materiaal gebruikt en voor het decoratief coaten van gevels - middelgrootkorrelige en grofkorrelige compositie.

Marmerpleister
Marmerpleister
Marmerpleister

Het gips met marmeren spaanders is ook verdeeld volgens de kleurenindex. Waar voorheen alleen toegepast kruimel met natuurlijke tinten, vaak niet-uniform van kleur, maar maakt nu gebruik van een veelheid van verven bellers die de vulstof schaduw van natuurlijke karakter of een andere kleur dan de natuurlijke marmer geven. Om dit te doen, gebruik maken van licht-resistente pigment kleurstoffen, niet vervagen tegen de zon en houdt de originele kleur van 15 tot 25 jaar bekleden.

Het gebruik van kleurnuances maakt het mogelijk om een ​​breed scala aan afwerkingen met dit materiaal te maken.

Er zijn ook verschillende soorten marmermengsels waarvan de samenstelling niet alleen wordt onderscheiden door de korrelfractie en de schaduw ervan, maar ook door de gebruikte vulmiddelsamenstelling. Dergelijke materialen omvatten graniet-marmer pleisterwerk, Venetiaanse en mozaïekvariëteiten.

Marmerpleister
Marmerpleister
Marmerpleister

De samenstelling van het mengsel van vulstofgraniet en marmer omvat, naast de granietfractie van marmerchips. Dit heeft een aanzienlijke invloed op de eigenschappen van de sterkte van de coating, waardoor deze bestand is tegen mechanische schade. De toevoeging van granietchips aan de samenstelling van het mengsel beïnvloedt echter ook de mate van hechting aan de polymere bindmiddelcomponent, deze wordt lager.

Marmerpleister
Marmerpleister

Gevel marmeren gips is meestal graniet-marmer vanwege de hoge mechanische stabiliteit. Het wordt ook gebruikt voor het afwerken van de buitenoppervlakken van sokkels en boogconstructies. In dit geval is het zuiniger om materialen te kiezen waarin het cement van witte kleur M500 een samentrekkend bestanddeel is.

1

Marmer Venetiaans stucwerk als vulstof omvat een stoffractie van marmer met de toevoeging van graniet, kwarts, malachiet of andere stenen. De kwantitatieve verhouding van de componenten van het mengsel beïnvloedt significant de kwaliteitskenmerken van de coating en het decoratieve uiterlijk ervan. Hoe kleiner de componenten, hoe gelijkmatiger het patroon en hoe gladder het oppervlak.

Het bindmiddel van de Venetiaanse materiaalvariëteit is enige tijd geblust. Met moderne productietechnieken worden acrylharsen vaak als bindmiddel gebruikt. Ook wordt pigment zowel organisch als anorganisch toegevoegd.

Marmerpleister

Er zijn verschillende soorten Venetiaans stucmengsel in samenstelling en dichtheid. Hoe hoger de dichtheid, die tot uiting komt in de kleverigheid in de uiteindelijke vorm, hoe gladder en kwalitatief de coating wordt. Het te bekleden oppervlak, het materiaal moet zorgvuldig worden ingesteld om een ​​gladde provincie of marmerstof met heldere hoogtepunten op het drogen van de samenstelling worden alle probleemgebieden te geven.

Venetiaans stucwerkmengsel wordt voornamelijk gebruikt voor het decoreren van oppervlakken in antieke stijl.

Mozaïek marmeren gips is een materiaal waarvan het vulmiddel een mengsel is van kruimels van verschillende kleuren, van marmer, graniet, kwarts, malachiet, lapis lazuli. Met behulp van verschillende gekleurde stenen krijgen ze een uniek mozaïek uiterlijk van de afwerking. Een kruim van een van deze componenten kan ook worden gebruikt, geverfd in een andere kleur, verschillend van de breuken van de natuurlijke schaduw. Kleurvuller is verbonden met een kleefmiddel op basis van de acrylcomponent.

Marmerpleister

Met behulp van een mozaïek kunt u tekeningen maken in de vorm van een paneel aan de muur. Mozaïekvariëteit wordt vaak gebruikt voor het decoratieve ontwerp van individuele interieurfragmenten van nissen, kolommen, gebogen constructies.

Technologie voor het gebruik van marmerpleister

De kwaliteit van de afwerking en het uiterlijk van het oppervlak bedekt met marmeren pleister is afhankelijk van de naleving van de technologie van de toepassing. In dit geval moet de volgorde van de volgende bewerkingen in acht worden genomen:

 • oppervlak voorbereiding;
 • primer applicatie;
 • het oppervlak decoreren met een marmeren laag.

Laten we eens kijken hoe deze stadia van het werk worden uitgevoerd.

Voorbereiding van het oppervlak

Elk oppervlak waarop de decoratielaag wordt aangebracht, moet worden gereinigd van vuil en vetvlekken. Knip of hamer alle uitstekende delen. Scheuren en deuken moeten worden bedekt met een verbinding die goede hechting aan het substraat heeft. In het geval van grote onregelmatigheden, is het noodzakelijk om een ​​wapeningsnet te leggen. Na het aanbrengen van de ruwe vulstof, moet het substraat worden gemalen.

Marmerpleister

Grof marmer pleister aangebracht op de gevel worden kleine scheuren en defecten toegestaan, aangezien zij gemakkelijk door een dikke decorlaag gesloten. Een ideaal glad oppervlak is alleen nodig als een Venetiaans mengsel wordt aangebracht.

Toepassing van primer

De primer van de geëgaliseerde laag is noodzakelijk om de hechting van het decoratiemateriaal aan de basis te verbeteren om afschilfering van de pleister na drogen te voorkomen. Voordat u de primer aanbrengt, moet u controleren hoe goed deze wordt geabsorbeerd door de oppervlaktelaag. De marmeren bekleding houdt stevig vast aan de muur met volledige verdamping van het water uit de oplossing. Als de wanden niet bedekt zijn vóór deze primer, zal het water uit het gipsmengsel in hun oppervlaktelaag doordringen, wat zal leiden tot verslechtering van de hechting.

Vanaf de primer kunt u alleen weigeren als de muur bedekt is met een materiaal dat praktisch geen vocht opneemt. Dit wordt gecontroleerd door de testapplicatie van de primer. Als na enkele uren na het drogen een glanzende film ontstaat, kan de aardingsstap van het substraat worden weggegooid.

Marmerpleister

De glanzende basis is in dit geval beter te schuren met het oog op het ruw maken van de oppervlaktelaag van de basis, voor een betere hechting van het decoratieve pleisterwerk ermee.

Marmeren decoratie

De toepassing van marmerpleister op de basis wordt uitgevoerd met een spatel met een afmeting van 30 cm of meer. Zie grotere afmeting wordt gebruikt bij het werken met grote gevels.

Na het aanbrengen op de wand wordt de lading van het mengsel gelijkmatig besmeerd met voldoende kracht om een ​​goede hechting aan het substraat te verzekeren. Het is belangrijk om de afwerking van een muur af te werken zonder te stoppen, zonder te wachten tot het is gedroogd. Dan zijn de verbindingen van de verlengde secties niet zichtbaar.

Marmerpleister

Om de gelijkmatigheid van de schaduw van de pleister in het interieur te garanderen, wordt het aanbevolen om een ​​gekleurd schilderij op de basis aan te brengen, in de kleur die overeenkomt met de kleur van de marmeren spanen. Dan zullen de open plekken op de donkere en lichte achtergrond niet zichtbaar zijn. Het kopen van materiaal met één tint is beter tegelijkertijd op één plek. Dit bespaart ook op marmeren pleisterwerk. Bijzonder actueel is het gebruik van he
t schilderen van de basis wanneer deze is afgewerkt met Venetiaans pleisterwerk. Anders is het noodzakelijk om het oppervlak in meerdere lagen met gips te bedekken.

1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

+ 52 = 61