Kurkvloer in het interieur: de kenmerken van het materiaal (23 foto’s)

Als het gaat om de verkeersopstopping, dan zijn er in de eerste plaats veel mensen die voorstellen aan welke flessen wijn er wordt gekurkt. Maar tegenwoordig wordt materiaal zoals een kurk, dat ongewone fysieke eigenschappen heeft, steeds vaker gebruikt om de seksen te bedekken. De kurkvloer in het interieur biedt veel mogelijkheden voor het ontwerpen van gebouwen in zowel moderne als klassieke stijl. Door zijn natuurlijke schoonheid en warmte van textuur past het goed bij natuurlijke materialen zoals bamboe, hout, riet, vlas.

Kurkvloer

Uitstekende kurk ziet er ook uit in die gevallen waarin het ontwerp glas, metaal en kunststeen gebruikt.

Kurkvloer

Hoe een kurk te krijgen?

De kurk is een houtschors verwerkt volgens een speciale technologie. Maar de echte kwaliteitskurk wordt alleen geproduceerd uit de schors van twee soorten bomen, waarvan er één kurkeik is, en de andere is de westelijke eik.

Kurkvloer

De eerste oogst van schors van deze wordt meestal niet eerder dan 25 jaar na het planten geproduceerd. Maar zo'n stop kan niet worden gebruikt in het geval - het is te star, valt gemakkelijk uit elkaar. De schors kan pas na zes jaar, niet eerder, een tweede keer worden verwijderd om de volgende laag die al geschikt is voor gebruik, tot de vereiste dikte te laten groeien. Met de juiste uitvoering van de procedure voor het verwijderen van de plug, treden geen onaangename gevolgen voor de boom op.

Kurkvloer

Wat is de structuur van de kurk?

Het is de interne structuur van dit materiaal dat al zijn nuttige eigenschappen bepaalt, die worden gewaardeerd door ontwerpers en vakmensen.

Kurkvloer

De kurk bestaat voornamelijk uit cellen gevuld met gas, dus het heeft:

 • veerkracht;
 • vergemakkelijken;
 • flexibiliteit;
 • zwakke warmtegeleidbaarheid;
 • hoge geluidsisolerende eigenschappen;
 • het vermogen om trillingen te doven;
 • duurzaamheid.
Kurkvloer

Waaruit bestaat de kurk?

De belangrijkste componenten van dit materiaal zijn:

Suberin (45%)

Dit is een complex substraat, dat organische alcoholen, vetten, zuren bevat. De aanwezigheid van een suberine in de buis maakt het dicht, plastisch, en weerstaat de penetratie van vloeistoffen en gassen in zijn binnenste.

Lingin (30%)

Het is een polymere verbinding met een complexe structuur die zelfs de naam "plantaardig beton" verdient. Lignine, dat alle andere componenten van de kurk bij elkaar houdt, geeft het een hoge sterkte.

Polysacchariden (10%)

Geef de textuur van het materiaal.

1

Tannines (8%)

Geef het een kleur.

Ceroïden (5%)

Verstevig bovendien zowel de waterdichtheid als de sterkte van de plug.

Kurkvloer

Hoe verandert de eikenschors in een vloerbedekking?

Dit gebeurt op verschillende manieren. Integendeel, de technologie wordt altijd op dezelfde manier gebruikt, maar er zijn verschillen in de kwaliteit van grondstoffen en de kosten. By the way, van de verwijderde stop niet alleen een bekleding voor vloeren, maar ook voor muren en plafonds ook. Dus de volgende opties zijn mogelijk:

 • Uit één stuk vervaardigd fineer, verkregen uit een kurkboom. Dit is de duurste dekking. In de toepassing wordt, om een ​​verzameling te vormen, de selectie gemaakt op basis van de kleur en textuur van de individuele vloerplaten.
 • Agglomeraat. Het is geperst kurk onder druk. Het wordt onder sterke verhitting gesinterd om een ​​vast materiaal te produceren. Dit is de goedkoopste optie, omdat zelfs de kleinste kurkfragmenten worden gebruikt.
 • De combinatie van "agglomeraat + fineer". Een compromis in prijsbeslissing. In dit materiaal kruisen delen van het fineer kleine stukjes kurk.
Kurkvloer

Iets meer over het agglomeraat. En de slijtvastheid en andere mechanische eigenschappen van de twee soorten agglomeraten van grove en fijne kruimels verschillen niet. Uiterlijk zijn ze ook nauwelijks te onderscheiden. Omdat weekmakers worden gebruikt om een ​​dergelijk materiaal te produceren, verliest het natuurlijk aanzienlijk in fineerecologie.

Kurkvloer

Typen coatings op basis van kurk

Alle materialen voor kurk kunnen in drie soorten worden verdeeld, hieronder opgesomd:

Technische plug

Het wordt geproduceerd in de vorm van platen of rollen of korrels. In de meeste technische stop wordt gebruikt als een substraat onder het laminaat (of vellen en rollen) of thermische en geluidsisolerend materiaal gevuld in de holtes van vloeren en muren (indien - korrels).

Kleeflagen van tegels op basis van kurk

De grootte van dergelijke platen in centimeters kan zijn: 30 × 30, 45 × 15, 60 × 30, 45 × 45. Hiervan kunt u kleurrijke ontwerpen of tekeningen maken. Met hun hulp kun je een kurken vloer maken in de badkamer of in een andere vochtige kamer.

Kurkvloer

De vloer is gemaakt van een kurkboom van een drijvend type, vaak kurkparket genoemd

In dit geval wordt MDF-karton gebruikt als basis voor een dergelijk bouwmateriaal, waaraan de kurk is gehecht. Een dergelijke coating komt de markt binnen in de vorm van platen met een afmeting in centimeters: 90 x 18,5. Ze zijn samengesteld en een laminaat. Zo'n vloer kan niet met water worden gevuld, omd
at MDF, na vocht op te nemen, kan opzwellen.

Kurkvloer

Kurkafdekking in het interieur

Decoratief gebruik van kurk is heel divers. De kurkvloer in het appartement ziet er origineel en prestigieus uit en biedt de ogen een gele, okergele, lichtbruine tint, die overigens beter te kiezen is in het licht van de kleur van het meubilair en het algehele ontwerpidee.

Kurkvloer
Kurkvloer

Het is ook positief dat het type kurkvloer varieert, afhankelijk van de grootte van de panelen en de manier waarop ze worden gelegd. Veel fabrikanten bieden tegenwoordig, naast monsters met een traditionele textuur, ook kurkbedekkingen in verschillende kleuren, met kleurrijke insluitsels en een ongewoon ontwerp. Bijvoorbeeld, de kurkvloer in de keuken ziet er geweldig uit, vooral als het een witte kurkvloer is.

Kurkvloer

Voor iemand die te simpel lijkt om de originaliteit van het ontwerp dat ze bedachten te garanderen, kun je adviseren om aandacht te schenken aan de kurkvloer met fotoprint. In dit geval zal u niet alleen onder de voeten comfort en warmte, maar ook alles wat je wilt, van zee zand en kiezels, en de lava rotsen, straatstenen of gras te hebben. Of is het over het algemeen mogelijk om een ​​hemel te hebben met wolken, een landschap, een zeebodem met vissen, enz. De keuze is onbeperkt!

Je kunt dezelfde collecties vinden in de varianten van kurkafdekkingen met een slot, en in die die moeten worden gelijmd. Een gedigitaliseerd beeld wordt aangebracht op een kurk die is bedekt met een speciale primer en vervolgens worden er meerdere lagen extra sterke lak op aangebracht.

Kurkvloer

Dankzij moderne technologieën kunnen kurkvloeren een uitstraling krijgen met imitatie van sommige houtsoorten, bijvoorbeeld dennen, eiken, noten of zebrano, palissander, enz.

Kurkvloer

Wat zijn de voordelen van kurkvloeren?

 • Ecologisch schoon materiaal wordt gebruikt (natuurlijke kurk kan geen allergische aandoeningen veroorzaken, er hopen zich geen schadelijke stoffen in op, insecten leven niet in kurkafdekkingen).
 • Ze hebben een antistatisch effect (er zit geen elektrische lading op de kurkafdekking, het stof verzamelt zich niet, het is minder vuil en gemakkelijk schoon te maken).
 • Deze vloeren - vochtbestendig en waterdicht tegelijkertijd (dat wil zeggen, zelfs als je een overstroming gebeurt in het appartement, zal de kurkvloeren te behouden en de consument kwaliteiten en het uiterlijk, en kurkvloeren in de keuken of kurkvloeren in de badkamer - het is zeer goed mogelijk oplossing) .
 • De kurk is praktisch niet verlicht (wat de brandveiligheid van het huis verhoogt).
 • Kurkvloeren absorberen geen geuren (wat vooral belangrijk is in de keuken).
 • Ze hebben een grote wrijvingscoëfficiënt (en daarom kun je niet uitglijden op de kurkvloer, wat belangrijk is voor ouders met jonge kinderen).
 • Ze hebben een lange levensduur (meestal niet minder dan 15 jaar).
 • De kurklaag is bestand tegen vele chemische reagentia (behalve alkalische basen).
 • Niet vervagen, de originele kleur goed behouden, zelfs als er zonlicht op valt.
 • Kurk is een goede thermische isolatie (dus op de vloer van een materiaal zoals een genot om te lopen op blote voeten, en kleine kinderen zijn niet koud kruipen, als er een kurk vloer in de kinderkamer).
 • De kurk is een uitstekende geluidsisolator (wat betekent dat buren van onderaf minder klagen als uw kind graag rondrent in een appartement).
 • Artsen soms raden het gebruik van orthopedische kurkvloeren als er problemen met het bewegingsapparaat (kurk licht verend bij het lopen, wat bijdraagt ​​aan een meer gelijkmatige verdeling van de belasting ervaren door het been gewrichten en de wervelkolom, die het gevoel van vermoeidheid en stress vermindert, en ook bij gezonde mensen) zijn.
Kurkvloer
Kurkvloer

Nadelen van kurkvloeren

 • Op het oppervlak van dergelijke vloeren kunnen deuken ontstaan ​​wanneer ze worden blootgesteld aan de smalle hielen en benen van zwaar meubilair.
 • De kurklaag heeft geen treksterkte.
 • Als de kurkvloer in vuile schoenen wordt gelopen, kan het vuil in het oppervlak worden gedrukt.
 • Van het contact met rubberen zolen, maar ook met rubberen voorwerpen op de kurklaag, kan er een spoor zijn.
Kurkvloer

De nadelen en voordelen van de kurkvloer met betrekking tot de bevestigingsmogelijkheden

Zoals je weet, zijn er twee opties voor bevestiging, en er zijn zwevende en vergrendelende vloeren en er zijn lijmen. Zowel de eerste als de kasteellaminaat: een spijker in de groef. De tweede zijn niet afsluitbaar en worden daarom met een speciale lijm aan de onderkant van de vloer bevestigd. Het is overduidelijk dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen deze twee soorten seks.

Kurkvloer

Het aanbrengen van een kurkvloer-zwevend type is niet erg ingewikkeld en kan snel genoeg worden uitgevoerd. En, indien nodig, is een dergelijke hoes eenvoudig te demonteren en op een andere plaats te verzamelen. Maar het heeft een belangrijk nadeel, omdat het erg bang is voor vocht. Daarom zal dit type kurkvloer in de badkamer zeer binnenkort onbruikbaar worden. Hoewel de kurk zelf geen water opneemt, kan de basis waaraan deze is bevestigd, ernstig vervormen tijdens langdurige blootstelling aan vocht, waarna het oorspronkelijke uitzicht van een dergelijke vloer onmogelijk te herstellen is.

Kurkvloer

Het
aanbrengen van kurklijm kan alleen door professionals worden gedaan - elke verkeerde beweging kan ernstige problemen veroorzaken. Niet experts op dit gebied, op de juiste plaatsen van één of twee tegels, kan ruïneren een groot deel van het werk dat al eerder snel gedaan, omdat de lijm sets en de situatie recht te zetten zonder het vernietigen van de coating is wellicht niet mogelijk.

Kurkvloer

Maar de kleverige kurkvloer is niet bang voor zelfs een lange blootstelling aan vocht: op deze verdieping kunt u originele tekeningen maken met verschillende tegelkleuren.

Kurkvloer
1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

31 − 30 =