Kurklaminaat in het interieur: de mogelijkheden van vloeren (23 foto’s)

Kurkvloeren is niet langer geassocieerd met een aantal exoten in het interieur. Omdat het materiaal zelf is vrij duur, maar kurk fabrikanten produceren van een laminaat dat niet anders uitzien, maar heeft vele voordelen ten opzichte van andere materialen.

Structuur van het materiaal

Het materiaal is een combinatie van spaanplaat en kurk. Gewoonlijk bestaat de coating uit vijf lagen, die elk een specifiek doel hebben. De onderste laag is nodig als substraat. Het bestaat uit kleine kruimels en lijm. Zijn functies omvatten:

 • geluidsabsorptie;
 • oppervlaktenivellering;
 • isolatie.

De waterbestendige laag is gemaakt van een vochtbestendige plaat gemaakt van multiplex of MDF. Dit is de hardste laag, dankzij welke de assemblage van vloerelementen.

Kurklaminaat voor bamboe

Kurklaminaat in de kinderkamer

De derde laag is meestal een geperste kurk, verbonden door lijm met een waterbestendige plaat. Het fungeert als een extra geluidsisolatie en schokabsorberend oppervlak om de belastingen tijdens het lopen te betalen.

Van bovenaf is er een decoratieve laag van een laminaat, voor de vervaardiging waarvan het fineer van kurkeik wordt toegepast. Van deze laag hangt niet alleen het decoratieve ontwerp van de vloer af, maar ook de duurzaamheid van de werking van het materiaal.

De bovenste laag lak of vinylcoating beschermt het materiaal tegen de externe effecten van reinigingsmiddelen en menselijk lopen.

Dankzij deze complexe structuur wordt de maximale functionaliteit van de coating bereikt.

Kurklaminaat

Kurklaminaat in de ethno-stijl

1

Kurklaminaat in de woonkamer

Voor- en nadelen van laminaat uit kurk

Kurklaminaat wordt als duurzaam en duurzaam beschouwd, aangezien de opgegeven levensduur meer dan 30 jaar is. Naast duidelijke voordelen zijn er echter nog vele andere nuttige eigenschappen:

 • Ecologische - natuurlijke ingrediënten zijn absoluut veilig voor de menselijke gezondheid.
 • Door het aantrekkelijke uiterlijk van het oppervlak kunnen waardevolle houtsoorten in het interieur worden nagebootst.
 • Thermische geleidbaarheid. Het materiaal is ideaal voor koele kamers vanwege het vermogen om warmte lang vast te houden.
 • Flexibiliteit en elasticiteit. De coating veert lichtjes op, waardoor het risico op breken van glaswerk wordt verminderd. Met het verschijnen van kleine deuken van objecten in de tijd, wordt het oppervlak geleidelijk vlak.
 • Geluidsisolatie zorgt voor een vermindering van het geluidsniveau in een gebouw met meerdere appartementen.
 • Een eenvoudige plaatsing van het kurklaminaat is zelfs voor de beginner beschikbaar. De technologie van assemblage en leggen komt overeen met het standaardschema van het werken met laminaat.
 • De vochtbestendigheid van het materiaal maakt het mogelijk om de coating aan te brengen, zelfs in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid.
 • Bescheiden verzorging van het oppervlak.

Naast de voordelen zijn er ook nadelen van het materiaal:

 • Lage mate van betrouwbaarheid van de lamineercoating voor puntbelasting.
 • Verhoogde slijtage tijdens bedrijf, waardoor lumens en sporen worden gevormd.
 • Hoge kosten van coating in vergelijking met andere soorten laminaat.

Als je een kurklaminaat koopt, moeten de voor- en nadelen van tevoren worden gewogen, zodat er geen geld wordt verspild.

Kurklaminaat in het interieur van de woonkamer

Kurklaminaat in het interieur

Kurklaminaat op kantoor

Kenmerken van het monteren en leggen van een ongewoon laminaat

Voordat u met het ontwerp van de vloer begint, moet u voor de gekochte hoes zorgen. Het bouwmateriaal moet worden uitgepakt en een paar dagen binnen worden achtergelaten. Hierdoor kan de dekking acclimatiseren. Na deze blootstelling zal de plug de vereiste vochtigheidsgraad en temperatuurregime verkrijgen, wat overeenkomt met het klimaat in de kamer.

Als u deze bereidingsfase overslaat en het materiaal in één keer legt, kunt u problemen krijgen met het verschijnen van scheuren op de oppervlakken van het laminaat.

Vloer van kurklaminaat

Kurklaminaat in moderne stijl

Kurklaminaat in de slaapkamer

Voorbereiding van het oppervlak

Voordat u de kurkvloer legt, moet u het oude oppervlak demonteren, de plint verwijderen, scheuren of kleine ongelijke vloeren beoordelen. Als ze worden gedetecteerd, moet het vloeroppervlak onmiddellijk worden genivelleerd.

Als bij het beoordelen van de toestand van de vloer duidelijk wordt dat de hoogteverschillen de norm van 2-3 mm per meter overschrijden, is het noodzakelijk om een ​​dekvloer te maken. De eenvoudigste manier is om een ​​zelfegaliserend mengsel te gebruiken.

Na volledige droging is het mogelijk om de substraatvoeg in de voeg te verspreiden. Individuele elementen kunnen worden verbonden met een plakband. Het substraat wordt zo gelegd dat het niet alleen het hele gebied bedekt, maar ook enigszins in contact komt met de zijvlakken.

De houten vloer kan geëgaliseerd worden met multiplexplaten. Leg daarna een laminaat op de basis van kurk erop.

Kurklaminaat in landelijke stijl

Kurklaminaat in de keuken

Kurklaminaat op de trap

Hoe een hoes te leggen

De kurk wordt op een "zwevende mani
er" gelegd. De installatie van de vloer begint als volgt:

 • Gelamineerde panelen worden gestapeld in rijen. Begin te leggen vanuit de verre hoek van de kamer.
 • Om een ​​schaakpatroon te verkrijgen tijdens de montage, worden de naden van de panelen verschoven met een derde of de helft van een bord.
 • De montage is vrij eenvoudig: een doorn van de volgende plank wordt in de groef van het geïnstalleerde paneel gestoken. Daarna wordt het bord iets ingedrukt en in een horizontale positie neergelaten. Het slot klikt vast.
 • Om de naden van panelen aan het uiteinde van het paneel af te dichten, moet je een houten blok plaatsen en meerdere keren met een hamer slaan.

Eenvoudige regels voor het leggen van panelen voorkomt fouten en verlengt de levensduur van het materiaal.

Bij het leggen moeten niet vergeten dat na verloop van tijd, kan laminaat kurk uit te breiden, maar omdat je nodig hebt om de zogenoemde dilatatievoegen tussen vloeren en wanden te verlaten, evenals tussen haar en de obstakels (buizen, drempel).

Alle openingen worden bedekt met plinten. De beste optie wordt beschouwd als een product van hetzelfde materiaal. Zowel gelamineerde als houten plinten zijn echter toegestaan. Gebruik montagelijm, schroeven, spijkers en pluggen om ze voldoende te fixeren. Om het te versterken is het noodzakelijk op wanden dat er tussen hen en een vloer een speling was van 1 mm. Dit is noodzakelijk om de mobiliteit van de coating onder belasting te verzekeren.

Kurklaminaat in Art Nouveau-stijl

Kurk monolithisch laminaat

Installatie van kurklaminaat

Kenmerken van zorg voor een bekleding

Kurklaminaat is een coating die tijdens het gebruik geen speciale aanpak vereist.

Om de levensduur te verlengen, volstaat het om verschillende eenvoudige regels uit te voeren:

 • Reiniging moet worden uitgevoerd met een stofzuiger of een licht vochtige doek.
 • Gebruik geen harde metalen borstels en bijtende reinigingsmiddelen.
 • Voor een dergelijke bekleding is het onwenselijk om meubels met dunne benen te selecteren. Als u van meubel verandert, gaat u niet in de planning, u kunt een laagje vilt of vilt aanbrengen.
 • In de winter is het wenselijk om de vloer enigszins te bevochtigen om te voorkomen dat deze uitdroogt door verhitting.
 • Als er kleine verontreinigingen zijn die niet zomaar kunnen worden afgewassen, kunt u ze reinigen met fijnkorrelig schuurpapier. Daarna kunt u de plaats van behandeling met speciale middelen oppoetsen.
 • Sta niet toe dat overmatig vocht verdieping als kurk - nog steeds van toepassing op houten materialen, en daarom houdt niet van overmatig vocht.
 • In het geval van snijwonden of ernstige krassen, kunt u één plaat vervangen en niet de hele vloer in de kamer omhoog brengen.
 • Aangezien het oppervlak een voldoende glanzend oppervlak heeft, wrijf het dan niet met speciale middelen. Het gebruik ervan kan de vloer glad maken, wat gepaard gaat met trauma.
 • Oppervlakken trekken geen stof aan, dus het schoonmaken gebeurt snel en zonder gereedschap met harde oppervlakken.
 • Eenvoudig reinigen verlengt de levensduur van de coating en voorkomt verlies van uiterlijk.

Tegel van kurk

Kurklaminaat met substraat

Coating van kurklaminaat

Toepassing van de kurkvloer

Unieke eigenschappen maken kurklaminaat een universele optie voor alle kamers en verschillende interieurs:

 • Voor de slaapkamer is de hoes handig, omdat je er op blote voeten overheen kunt lopen zonder angst voor verkoudheid.
 • Bescherm de baby in de hoes van de kinderen tegen vallen tijdens het vallen en laat je recht op de grond spelen.
 • Wanneer u de vloer met een stop in de woonkamer legt, kunt u unieke decoratieve combinaties maken voor een niet-standaard interieur.
 • In badkamers is het vochtbestendige vloeroppervlak altijd geschikt, daarom zal het kurklaminaat zeer geschikt zijn.
 • In de keuken, gemaakt in etnische stijl, kun je niet bang zijn dat vlekken van vet of vuil de uitstraling van de vloer bederven. Het materiaal neemt de scherpe geuren niet op, zonder welke het onmogelijk is voedsel te bereiden en daarom zal de keuken altijd een frisse geur van zuiverheid hebben.

De verscheidenheid aan kleuren en de hoge kwaliteit van het laminaat maken het mogelijk om unieke interieurs te creëren die geschikt zijn in elke kamer.

Kurklaminaat in de eetkamer

Kurklaminaat is donker

Kurklaminaat in een landhuis

1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

40 − 36 =