Gipspleister in het interieur: nieuwe kenmerken van de klassiekers (20 foto’s)

Bij het bouwen van de wanden van een gebouw of het leggen van platen, is het niet altijd mogelijk om de ideale geometrie van alle constructies te bereiken. De resulterende verschillen worden geëlimineerd door pleisterwerk op het oppervlak. Als gevolg hiervan wordt het oppervlak vlak en klaar voor afwerking. De meest populaire onder de bouwers is gipspleister, waarvan de belangrijkste component het natuurlijke minerale gips is. Het wordt gebruikt voor interne werken, het onderscheidt zich door een goede elasticiteit en een redelijke prijs.

Gipspleister in de woonkamer
3D-panelen van gips in het interieur

De belangrijkste voor- en nadelen van gipspleister

De populariteit gips op basis van gips is verplicht tot de volgende voordelen:

 • elasticiteit;
 • lage thermische geleidbaarheid;
 • hoge droogsnelheid;
 • mogelijkheid om een ​​laag van 50-60 mm dik aan te brengen;
 • goede damppermeabiliteit;
 • hoge oppervlaktekwaliteit;
 • Betaalbare prijs.

Gipspleister wordt gekenmerkt door een gebrek aan krimp en maximaal gebruiksgemak. De technische eigenschappen van dit materiaal zijn afhankelijk van de gebruikte additieven - weekmakers. Ze verhogen de hechting, kunnen de aanbrengtijd van 15 minuten tot 1,5-2 uur veranderen. Bovendien zijn de technische eigenschappen van de pleister, zoals de warmtegeleidingscoëfficiënt, erg belangrijk. Het is 3-4 keer lager dan dat van cementpleisters, waardoor de wanden bedekt met gipsmengsels warmer worden.

Gipspleister in het klassieke interieur
Gipspleister met decor

Er zijn ook nadelen van gipspleister, de belangrijkste daarvan zijn lage vochtbestendigheid en lage sterkte. Het wordt aanbevolen om het materiaal te gebruiken voor interne werkzaamheden in ruimten met een normale luchtvochtigheid. Pleistergips kan gemakkelijk worden bekrast en het is niet moeilijk om het te hakken of het te beschadigen door mechanische actie. Ondanks de tekortkomingen van gipspleister stijgt het gestaag boven de verkoopcijfers voor droge bouwmengsels.

Gipspleister in het huis
Gips textuurpleister

Toepassingsgebieden van gipspleisters

De populariteit van de gipssamenstelling op basis van natuurlijk gips is gebaseerd op zijn veelzijdigheid. Gipspleister wordt gebruikt om de volgende substraten uit te lijnen:

 • baksteen en steenmetselwerk;
 • panelen en platen van gewapend beton;
 • geëxpandeerde klei blokken;
 • monolithisch schuimbeton;
 • blokken schuimbeton en cellenbeton;
 • geëxpandeerd polystyreen.

Het wordt gebruikt voor wanden en plafonds in alle woon- en kantoorgebouwen met natuurlijke vochtigheid.

Het wordt niet aanbevolen om gipspleisters te gebruiken in badkamers, badkamers en voor buitendecoratie.

Dit milieuvriendelijke materiaal kan worden gebruikt bij de bouw en reconstructie van voorschoolse instellingen, scholen, klinieken, ziekenhuizen, sanatoria en rusthuizen. In dit geval moet rekening worden gehouden met de onvoldoende sterkte van het oppervlak van gips bij gebruik in openbare gebouwen met een groot aantal bezoekers.

Gipspleister in de Griekse stijl
Gipspleister in het huis

van de originele afwerking.

Gebruikte gips voor schilderen met acrylverf in huis, behang plakken. Deze traditionele soorten afwerking zijn relevant voor woon- en kantoorruimte. In exclusieve interieurs wordt pleister decoratieve pleister gebruikt, met behulp waarvan ze complex in textuur en reliëf oppervlakken creëren.

Schilderij van gips op de muur
Gipspleister"Короед"

Basistypen gipspleisters

Bedrijven die droge bouwmengsels produceren, bieden niet zoveel soorten gips op basis van gips aan. Dit benadrukt nogmaals de universaliteit van het materiaal, dat hoofdzakelijk verschilt in zijn technische kenmerken. De belangrijkste soorten gipspleisters geproduceerd door fabrikanten:

1
 • Afwerking - gebruikt voor het afwerken van wanden en plafonds;
 • grijs - worden gebruikt om een ​​dikke preparerende laag aan te brengen, worden gekenmerkt door een lage mate van witheid en een betaalbare prijs;
 • machine - zijn ontworpen voor toepassing door speciale apparaten die een hoge arbeidsproductiviteit bieden.

Afwerking fijnkorrelige gipspleister wordt toegepast in een dikte van 5-10 mm, het wordt gekenmerkt door hoge plasticiteit en de mogelijkheid van polijsten tot een spiegelafwerking. Heeft de hoogste kosten, maar staat u toe om te besparen op het afwerkingsmateriaal.

Gipspleister met craquelure-effect

Medium-grained grijze pleister de laagste kosten, is aangebracht een laag van 40-50 mm en is ontworpen voor behangen of schilderen interieur verf. Ook kan het worden toegepast karton pleister, die een hogere prijs en topkwaliteit heeft. Het gebruik van twee verschillende soorten verbindingen maakt afwerking meer kosteneffectief.

De machinebewerking van gipspleister is effectief voor het afwerken van grote objecten. Met de uitrusting kunt u een paar kubieke meter gips voor een verandering aanbrengen.

Een speciaal type gipssamenstellingen zijn g
ipspolymere pleisters. Deze mengsels worden gebruikt voor het egaliseren van de wanden van kalkzandsteen, beton en gipsbetonoppervlakken. Polymeeradditieven die bij de vervaardiging van deze pleisters in grote hoeveelheden worden gebruikt, maken het gebruik van mengsels voor buitenafwerking mogelijk.

Decoratief gipspleister in de keuken

Hoe gipspleister kiezen?

Een breed scala aan droge mortelmixen doet je afvragen wat de beste gipspleister op de markt is. Een van de belangrijkste keuzecriteria is de reputatie van de fabrikant, maar verkeerd gekozen gips kan de toegewezen rol niet aan. Hoe de juiste compositie te kiezen? Het is noodzakelijk om vertrouwd te raken met de technische kenmerken van de pleister. Er moet aandacht worden besteed aan de volgende parameters:

 • de maximale dikte van de aangebrachte laag;
 • levensduur van de oplossing;
 • mate van witheid;
 • verbruik per vierkante meter;
 • aanbevolen temperatuurbereik van de toepassing.

Probeer geen dikkere laag aan te brengen dan de fabrikant aanbeveelt. Als het hoogteverschil meer dan 2-3 cm is, hoeft u de afwerkingspleister niet voor de volledige hoeveelheid werk te kopen. Het is niet kosteneffectief, het is beter om voor de hoofdnivellering een goedkoop middelgroot mengsel te gebruiken.

Werken met gipspleisters is snel nodig, de meeste fabrikanten bieden verbindingen die een "leven" hebben met een oplossing van 1-1,5 uur. Gedurende deze periode is het noodzakelijk om een ​​mengsel volledig te ontwikkelen dat is verdund met water, anders zal het plasticiteit verliezen. Bij het kiezen van een gipspleister is het noodzakelijk om het verbruik van een droog mengsel per vierkante meter te verduidelijken. Dit maakt de juiste berekening van de hoeveelheid materiaal en vermijdt extra ritten naar de winkel.

Gipspleister in het appartement
Stucwerk uit gipspleister

Technologie voor het aanbrengen van gips uit gips

Op het eerste gezicht is de afwerking van de muren met gipspleister niet moeilijk, het is veel moeilijker om te begrijpen hoe het plafond moet worden gepleisterd. De technologie van werken is heel eenvoudig, maar het is belangrijk om niet te vergeten enkele belangrijke kleine dingen. U moet bijvoorbeeld gipspleister niet met water uit de radiator bouwen. Het is noodzakelijk om de voorbereiding van muren en plafonds op verantwoorde wijze te benaderen. Dit verbetert niet alleen de hechting van de oplossing aan het substraat, maar verbetert ook de kwaliteit van het werk. Het is noodzakelijk de eigenschappen van het mengsel te bestuderen en de oplossing te bereiden volgens de beschrijving die door de fabrikant is opgesteld. Algemene principes zijn hier niet geschikt, omdat alle bedrijven verschillende additieven gebruiken bij de productie van pleisters.

Voor het begin van het werk, is het noodzakelijk om de muur of het plafond van de resten van de afwerking, sporen van behanglijm, stof en vuil te reinigen. Hoe de uitsteeksels te verwijderen? Het is beter om ze te naaien en diepe gaten en scheuren moeten worden gesloten voordat het hoofdgedeelte van de oplossing wordt aangebracht. Het wordt aanbevolen om de hechting van het voorbereide substraat met een primer te verbeteren.

Toepassing van gipspleister
Gipspanelen in de badkamer

Alle aanbevelingen voor het pleisteren van de wanden met gipspleister worden geadviseerd om de bakens in te stellen. Dit zal niet alleen het werktempo verhogen, de kwaliteit van de afwerking verbeteren, maar ook het mengsel controleren op ductiliteit en de levensduur van de oplossing. Als bakens gebruiken een speciaal gegalvaniseerd profiel of dunne latten. De constructie van de constructie is eenvoudig: de bakens worden strikt verticaal geplaatst en de afstand tussen hen moet comfortabel zijn voor de regel. Opbouwprofiel met gips, dat in kleine hoeveelheden wordt geprepareerd.

Gipspleister voor marmer

Hoe pleister op een muur aanbrengen?

Er zijn verschillende methoden: het gebruik van twee spatels, het gieten van de troffel, het aanbrengen van de machine. In kleine gebieden kun je twee spatels gebruiken: de ene krijgt een oplossing en de tweede waarmee een laag van de gewenste dikte op de muur wordt aangebracht. Als u een groot gebied wilt pleisteren, giet u de oplossing door met een troffel of spatel van uzelf naar de muur te slingeren.

Gipspleister met gips

Na het aanbrengen van het optimale volume van de pleister, wordt een egalisatie gemaakt. Om dit te doen, gebruik de regel - een aluminium rail lengte van 1,5-2 meter. De beweging start van onderwaartse opwaartse golfachtige bewegingen met ondersteuning op de bakens en gebruikt ze als gidsen. De regel lijnt het pleister uit, terwijl het overtollige wordt verwijderd. De resulterende groeven moeten worden gevuld met gips en het uitlijningsproces herhalen.

Gipspleister in de eetkamer

Is het de moeite waard om te schieten nadat de vuurtorens zijn uitgelijnd? Als een profiel van verzinkt staal van lage kwaliteit is gebruikt, dan is het noodzakelijk om dit te doen. In het tegenovergestelde geval kan tijdens gebruik roest op het oppervlak verschijnen.

De laatste fase van het werk is het gladstrijken van het gips met vilt en staaltetra. Extra afvlakking kan worden gedaan met behulp van strijken, na het verkrijgen van de juiste oppervlaktekwaliteit is het noodzakelijk om de tijd voorafgaand aan de afwerking te weerstaan. U kunt het na een pauze starten, aanbevolen door de fabrikant van droge mengsels.

Gipspleister op travertijn

Gips van natuurlijke gips is een eenvoudig en praktisch materiaal, betaalbaar. Het concurreert serieus met gipsplaat omdat het het mogelijk maakt om muren en plafond te maken, zelfs met minimale kosten.

1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

81 + = 91