Donker plafond: applicatie in het interieur, basisregels (27 foto’s)

Onlangs is men van mening dat experimenten met het ontwerp van het appartement alleen professionals zijn toegestaan, en hoe beter het is om vast te houden aan de gevestigde traditie: de plafonds moeten wit zijn, de muren zijn licht, de vloer is donker, minder accessoires, meer stijl en compatibiliteit. Het donkere plafond in het interieur wordt als een niet te rechtvaardigen risico beschouwd. Zijn vermogen om ruimtes visueel te verminderen, deze lager te maken, wordt als ondubbelzinnig negatief beschouwd. Als het echter correct wordt gebruikt, kan het er zeer, zeer voordelig uitzien.

Balken donker hout op het plafond
Betonnen plafond
Zwart plafond

In welke gevallen is het donkere plafond gerechtvaardigd?

Het plafond van een donkere kleur in de kamer kan in verschillende gevallen worden gemaakt, wat het gebruik ervan volledig rechtvaardigt.

 • Wanneer u de hoogte van het plafond visueel moet verlagen. Er zijn kamers die erg oprekken en hoog zijn - ze zijn ongemakkelijk om te zijn, ze lijken op een doos die verticaal is geplaatst. Om dit effect te voorkomen, is een uitstekende oplossing precies het donkere plafond.
 • Wanneer u de ruimte originaliteit en expressiviteit wilt geven. Er zijn gevallen waarin met een wit plafond de kamer saai en vervaagd zal lijken, net als een dozijn anderen hetzelfde. Het gebruik van donkere kleuren maakt het interessanter.
 • Wanneer u de complexe structuur van het plafond wilt benadrukken. Als het plafond origineel is, versierd met onregelmatigheden of complexe nissen, zal het gebruik van donkere kleuren zijn schoonheid benadrukken, vooral als je ze combineert met lichtere tinten.
 • Wanneer je iets aan het plafond moet verbergen. Als pijpen en communicatie zich langs het rekken, als een draaitafel eronder is geïnstalleerd, als de kamer slecht is gerepareerd, oud, verschilt door de ruwheid van alle oppervlakken, zullen donkere kleuren dit verbergen. Je hoeft alleen maar apparatuur in donkere gebouwen te kopen, de pijpen te schilderen en tegen de achtergrond van het plafond zijn ze volledig verloren.
 • Wanneer u een gevoel van gesloten ruimte, comfort en veiligheid wilt creëren. Hoe vreemd het ook mag klinken, het plafond van donkere kleuren zorgt voor een gevoel van schemering, afzondering en veiligheid. Soms is dit ongepast, bijvoorbeeld in de woonkamer, maar in de slaapkamer, badkamer of tienerkamer kan dit effect erg handig zijn.
 • Wanneer u de ruimte in zones moet splitsen. Als het gebied u niet toestaat een scherm, partitie of andere vloerscheider te installeren, kan het plafond een goede oplossing zijn. Het belangrijkste is dat donkere kleuren in de zone zitten waar mensen zitten, maar niet waar ze eten of slapen.
 • Wanneer u de plafonddecoraties wilt benadrukken. Als het oppervlak is versierd met stucwerk, zal het veel beter zichtbaar zijn op een donkere achtergrond dan op een lichte achtergrond.
 • Wanneer u het plafond moet insluiten in het zwart-wit ontwerp van de kamer. Je kunt het natuurlijk wit maken, maar de donkere tint zal veel expressiever en aangenamer voor het oog zijn.
Plafond van donker hout
Blauw glanzend plafond in de slaapkamer

In elke situatie kunt u andere oplossingen kiezen: voor verdelen in zones, de vloer gebruiken, voor comfort, de overkapping over het bed trekken, versieren met een heldere kleur. Maar soms is het maken van een donker spanplafond de eenvoudigste en daarom de beste oplossing.

Donker plafond
Donker plafond

Basisregels

Voordat je een donker plafond in de slaapkamer of een donker plafond in de badkamer maakt, moet je de eenvoudige regels onthouden die je dit toestaan ​​zonder het ontwerp te schaden.

Plafondhoogte

Er wordt aangenomen dat als de kamer een laag plafond heeft, dit automatisch betekent dat donkere tinten beter zijn om helemaal niet te gebruiken. Dit is echter niet helemaal waar.

Als de ruimte groot en smal is, moet u warme tinten gebruiken die het visueel lager maken: een bruin plafond of een boom is in dit geval ideaal, en het effect kan worden versterkt door dezelfde kleur op de boven- en de muur te schilderen.

Als de ruimte laag en breed is, moet je koude tinten gebruiken die op de nachtelijke hemel lijken: een grijs plafond of een zwarte hangende stoel doet het beste.

Donker plafond

Donker bruin plafond

Kaders en zones

Als het gebruik van donkere kleuren onzekerheid veroorzaakt, kunt u compromissen sluiten en deze slechts gedeeltelijk gebruiken. Met een licht frame ziet het plafond in een lage kamer er goed uit, wat visueel hoger moet worden gemaakt. Met een donker frame is het goed om naar het plafond te kijken in een hoge kamer, die je visueel moet verlagen - in dit geval kun je een deel van de muren vastleggen.

Donker plafond

De donkere zone ziet er goed uit op de plek die je in het interieur wilt benadrukken: boven het bed of boven de keukentafel (maar je moet heel voorzichtig een schaduw kiezen, zodat deze niet drukkende en deprimerend lijkt).

Donker plafond
Donker plafond

Kleur van muren

Ontwerpen was goed, al zijn elementen moesten met elkaar worden gecombineerd. Het groene plafond zelf ziet er bijvoorbeeld geweldig uit, maar in combinatie met dieprode muren ziet het er enigszins controversieel uit. Daarom volgt:

 • gebruik warme of koude tinten met de geest - combineer dus geen warme lichte kleuren met koud donker en omgekeerd;
 • heel voorzichtig spelen op de contrasten - het is gemakkelijk om volledige onverenigbaarheid te bereiken, als je de antipode van kleur niet gebruikt, maar gewoon willekeurig;
 • pas een tabel met kleurcompatibiliteit toe - zonder dat een zeer zeldzame persoon in staat is om een ​​complexe combinatie te maken die je kunt bekijken zonder te sidderen.
Donker plafond
Donker plafond

Plafondtextuur

Wanneer je een plafond in een kamer gaat maken, moet je onthouden dat verschillende plafonds er op verschillende manieren anders uitzien. Stretch plafond in het interieur is geschikt in gevallen waar je glans nodig hebt en de mogelijkheid om te reflecteren - het zal er het beste uitzien, of het een koude schaduw is. Houten plafond is geschikt als u gezelligheid en visuele reductie wilt bereiken. Afgewerkt gips of verf zal doen, wanneer u geen opsmuk wilt.

1
Donker plafond
Donker plafond

verlichting

Het is noodzakelijk om puntlichtbronnen te vermijden - ze zullen de ruimte visueel somberder maken. Het is beter om een ​​grote kroonluchter in het midden van het plafond te kopen en daarin heldere lampen te plaatsen die de kamer gezellig en gastvrij kunnen maken, ondanks de donkere spanplafonds.

Donker plafond
Donker plafond

Algemene stijl van de kamer

Spanplafonds van donkere kleur zijn zeer geschikt voor gotische stijl, art deco of klassiekers.

Donker plafond
Donker plafond

Je kunt meubels van donkere kleuren gebruiken in combinatie met een donker plafond en donkere muren - ook dit kan in zijn eigen stijl zijn, het belangrijkste is om alles te overdenken en niet het effect te krijgen van een donkere kelder.

Donker plafond
Donker plafond

Volgens hetzelfde principe, gebruik meubels van lichte kleuren in combinatie met een donker plafond (het kan spanplafonds of houten zijn, het maakt niet uit) en muren, dan zal het er contrasterend uitzien en de aandacht op zichzelf vestigen. Als u meubels van lichte kleuren gebruikt in combinatie met lichte muren, dan lijkt de ruimte ruim en laag (of hoog, afhankelijk van de schaduw).

Je kunt de vloer donker maken en als het effect te somber is zet je er een licht tapijt op.

Alleen een voorzichtige naleving van de regels zal helpen om een ​​stijlvol indrukwekkend interieur te krijgen, in plaats van een reeks ongelijksoortige details.

Donker plafond
Donker plafond

Wat moet niet worden gedaan?

Naast de regels zijn er ook absolute contra-indicaties voor het gebruik van donkere tinten. Als niet altijd geschikte spanplafonds, dus niet altijd nuttig en zwart. Doe ze niet als:

 • De kamer heeft geen ramen of ze zijn te klein - anders ziet het er donker en somber uit of moet er altijd elektrisch licht branden, wat slecht is voor de gezondheid.
 • In de kamer zal er een klein kind wonen - anders zal het kind zich depressief en ongelukkig voelen, hij kan zich zelfs depressief gaan voelen. Het wordt veroorzaakt door het feit dat kinderen altijd gevoeliger zijn voor het milieu dan volwassenen.
Donker plafond
Donker plafond

Wees voorzichtig bij het installeren:

 • De kamer heeft een laag plafond - alleen koele tinten zullen doen.
 • De kamer is hoog en smal - dan moet je deze misschien extra uitbouwen.
 • Mensen zullen in de kamer werken of met elkaar communiceren, dit is bijvoorbeeld een woonkamer.
Donker plafond

Het zorgvuldig combineren van alle opgedane kennis, het noodzakelijk voorbereiden van een voorlopige schets en het uitnodigen van professionals, waar dat nodig is (bijvoorbeeld om spanplafonds te maken), kunt u een ruimte krijgen die niet zal wijken voor de stijlvoorbeelden in tijdschriften.

1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

73 − = 71