Actinidia: kenmerken, soorten, nuances van planten, verzorging en voortplanting (20 foto’s)

Het huishoudelijk plot vereist voortdurend aandacht - er moet voor gezorgd worden, het moet veredeld worden, het is noodzakelijk om ermee te knutselen. De selectie van planten voor hem is een belangrijk aspect, zonder welke het onmisbaar is in het land. Onder de fruitbomen en sierheesters die het territorium esthetisch maken, worden kruipende planten onderscheiden, waaronder actinidia is een van de mooiste en meest ongewone liaan van de middelste gordel.

Teelt van Actinidia

Actinidia's argument

Kenmerken en voordelen van Actinidia

Er zijn maar weinig planten die in de tuin op Russische breedtegraden geplant kunnen worden en wees niet bang dat ze in de winter zullen vergaan. Nog minder soorten zijn niet alleen geschikt voor een lange winter, maar hebben ook een esthetische uitstraling, zo waardevol voor tuinders.

Actinidia - een soort uitzondering, die opvalt met een aantal voordelen.

Boog van Actinidia

Actinidia in het huisje

verschijning

Actinidia - kruipende plant met dunne hartvormige bladeren met een scherpe of gelijkmatige rand. In de zomer hebben ze een rijke groene kleur, in de herfst worden hun tinten gevarieerder: er worden gele, rode, oranje variëteiten gevonden. Er is een variëteit, de toppen van de bladeren hebben een bleke, zilveren tint. Als gevolg daarvan wordt de ommuurde actinidemuur een echte decoratie van de site.

fruit

Actinidia is in staat om actief vrucht te dragen en de vruchten zijn volledig eetbaar voor de mens. Degenen die ze hebben geprobeerd, vergelijken ze met een appel en ananas; van de vruchten kun je jam maken, kook ze tinctuur en thee of eet ze voor niets. Ze zijn rijk aan vitamine C, hebben een goed effect op de spijsvertering en smaken goed.

Eenvoudig te telen en te verzorgen

Fructose actinidia begint over zeven jaar en duurt meer dan veertig. Het is pretentieloos, tolereert gemakkelijk het gebrek aan zon, ervaart de winter zonder extra onderdak. Het enige dat de plant nodig heeft is tijdig water geven. In de rest is het heel eenvoudig om thuis voor actinidia te zorgen - voor het grootste deel hoeft het gewoon niet te stoppen met groeien.

1

Actinidia in het decor

Actinidia delicatesse

veiligheid

In tegenstelling tot veel lianen, is actinidia volkomen veilig voor gebouwen, die zullen krullen. Ze heeft geen luchtwortels en ze probeert niet in de problemen te komen, als je haar een alternatief geeft.

Actinidia heeft veel soorten, het kan gemakkelijk thuis broeden, vereist geen speciale zorg en ziet er goed uit - bij uitstek geschikt om de site te veredelen. De enige moeilijkheid die hiermee kan ontstaan, is de behoefte om zowel vrouwelijke als mannelijke planten op de site te hebben.

Actinidia is tweehuizig en zal pas vrucht dragen als er bestuiving plaatsvindt.

Actinidia in landschapsontwerp

Actinidia voor het huis

Veel voorkomende soorten

Er zijn drie hoofdgroepen waarvan het afhankelijk is, hoe actinidia precies eruit zal zien, hoe hoog het zal groeien en wat voor soort soort het zal hebben.

Actinidia van het betoog (Actinidia Verre Oosten)

De meest krachtige van alle gekweekte soorten, bereikt een hoogte van 30 meter. De stam heeft een diameter tot 20, laat tot 15 cm lang. De vorm is eivormig, puntig, randen met kleine denticles. Bloemen zijn wit, geurig, verzameld in bloeiwijzen. Actinidia-argument heeft ondersoorten:

 • zelfbevruchting - bestand tegen kou, laat rijpen, in september;
 • zee - slechter dan koud, bestand tegen ziekten en plagen;
 • grootbloemig - is niet alleen bestand tegen verkoudheden, maar ook tegen droogtes.

Chinese Actinidia

Actinidium colomicta

De meeste andere rassen zijn bestand tegen verkoudheid. Het bereikt 10 meter hoog, de diameter van de stam is 2 cm, de bladeren 15 cm, hun bladstelen zijn roodachtig, oranje strepen langs de aderen. De bovenkant van het blad in mannelijke planten wordt in juli wit, daarna lichtroze, naar de herfst toe - donkerrood. Bloemen zijn wit, geurig, op vrouwelijke lianen single, op mannen worden verzameld in bloeiwijzen. Actinidium colomicta heeft ondersoorten:

 • Actinidia ananas - een van de meest vruchtbare variëteiten, bessen met de smaak van ananas, waardoor de naam verscheen;
 • Dr. Shimanovsky - een van de meest kleurrijke en mooie bladeren;
 • gourmet - groot fruit dat in de zomer rijpt.

Actinidium colomict in de tuin

Actinidia polygam

Het lijkt bijna op Actinidia, maar alleen op minder. Hij bereikt een hoogte van 5 meter, de ton in diameter tot 2 cm, de bladeren zijn langer dan bij andere soorten, ze hebben zilveren vlekken, ze worden in de herfst niet rood, maar worden geel. De bloemen zijn wit. Heeft ondersoorten:

 • abrikoos - laat rijpen, bestand tegen verkoudheid;
 • schoonheid - is zeer geurig fruit;
 • patroon - rijpt te laat, de vruchten smaken naar vijgen.

Vruchten van Actinidium Colomycetes

Actinidia purpurea (Chinese actinidia)

Het groeit goed in de schaduw, fructifies overvloedig aan het einde van september. Verdraagt ​​slecht de kou. De vruchten zijn helder, paars, vandaar dat de variëteit zijn naam kreeg.

Actinidia-hybride

De variëteit verkregen door het kruisen van de paarse tuin met het argument. Bestand tegen koud, groot fruit, uitbundig bloeiend.

Het is niet moeilijk om te kiezen welke actinidia te planten, het is vrij goed om het klimaat en het gewenste volume van het gewas weer te geven.

De struik van Actinidia

Nuances van de landing

Voor actinidia groeit het goed, je moet het niet alleen goed verzorgen, maar ook goed planten. Er zijn drie hoofdseizoenen, waar mogelijk:

 • in de vroege lente, toen de sneeuw net naar beneden was gekomen en de sappen nog niet waren gaan bewegen;
 • late lente, toen de meeste planten al tot bloei kwamen;
 • midden in de herfst, wanneer er nog ongeveer een maand over is om te bevriezen.

Het kiezen van de juiste plaats moet worden geleid door de volgende principes:

riolering

Actinidia geeft de voorkeur aan droge bodems die geen water vasthouden. Als het grondwater dicht bij het oppervlak ligt, moet plantactinidia speciaal op de heuvel worden gegoten.

Licht en schaduw

Actinidia-boompjes verdragen de schaduw goed, maar ze zullen alleen vrucht dragen als ze voldoende zon krijgen. De beste optie - een plaats waar de zonnestralen helder zijn voor het avondeten, in de hete middaguren is er een schaduw.

Liana in de tuin

backups

Zorg voor actinidia impliceert de verplichte aanwezigheid van ondersteuningen - dit kan de muur van het huis zijn (maar het zal nodig zijn om aan de touwen te trekken zodat de plant ze kan beklimmen), een gazebo met motieven, een gesmede of houten omheining. Het is mogelijk om speciale steunen te maken voor actinidia, waarbij dikke draden tussen de kolommen worden getrokken die in de grond zijn gestoken.

afstand

Zorg voor actinidia vereist de aanwezigheid van ruimte tussen de zaailingen - ze moeten zich niet dichter dan een meter van elkaar bevinden.

buren

Er is een lijst met planten die het meest gunstige effect zal hebben op actinidia, maar er zijn er een paar die niet de beste buren zullen zijn.

 • goed - peulvruchten, zwarte bessen, hazelaar;
 • slecht - fruitbomen.

actinidia aquifolium

De aanplant van actinidia in het voorjaar of de herfst moet in verschillende fasen plaatsvinden:

 1. graaf gaten, vul ze met een drainagelaag van gebroken baksteen;
 2. maak een vruchtbare grond en minerale meststoffen - ze mogen geen chloor bevatten;
 3. wacht een halve maand;
 4. giet een heuvel van aarde op de bezonken grond, plaats bovenop actinide zodat de wortels gelijk met de grond zijn;
 5. begraven, giet twee of drie emmers water, dek af met een vochtige doek en houd totdat de plant wortel heeft geschoten.

Het is belangrijk om te onthouden dat het het gemakkelijkst is om actinidia te laten groeien van een jonge (2-3 jaar oude) zaailing - oudere planten mogen niet worden getransplanteerd, ze verdragen het slecht. In dit geval moet de zaailing gezond, sterk en vrij van sporen van rot of degeneratie zijn. Voor elke drie wijfjes moet er één mannetje zijn en moet men ervoor zorgen dat ze van dezelfde soort zijn.

Als het goed wordt gedaan, zal actinidia snel wortel schieten en binnen 3-4 jaar vruchten beginnen af ​​te werpen.

Vruchten van Actinidia

Nuances van zorg

Zorg voor actinidia vereist geen speciale kennis. Het volstaat om de volgende procedures uit te voeren:

 • Watering. Elke ochtend en elke avond moet je de bladeren van de plant besproeien, de regen nabootsen, bij droog weer zal het actinidia helpen om in een normale toestand te blijven. Als er een echte droogte is, moet je elke week de grond rond de plant bevochtigen en maximaal 10 emmers water tegelijk gieten.
 • Losraken. Van tijd tot tijd moet je de grond losmaken aan de wortels van de plant - netjes, ondiep, maar vaak, terwijl je onkruid verwijdert.
 • Meststoffen. Bemesting actinidia van tijd tot tijd. Voed ze met minerale meststoffen: stikstof, fosfor en kalium. Het is belangrijk dat de voeding van actinidia geen chloor bevat - de aanwezigheid ervan zal schadelijk zijn voor de plant.
 • Trimmen. Het wordt uitgevoerd in de zomer, wanneer er veel jonge boompjes zijn gekweekt en ze al wortel hebben geschoten. Het is noodzakelijk om takken te verwijderen, zodat er een minder schaarse mooie kroon ontstaat - dit zal de plant toelaten om vrij vrucht te geven en genoeg licht te ontvangen.
 • Oogsten. Moet worden uitgevoerd wanneer de vruchten rijp zijn, met voldoende nauwkeurigheid. Nadat het seizoen voorbij is, moet je meststoffen kopen dan de actinidia voeren voor een rustige overwintering.
 • Winter. Zeer jonge zaailingen, die onlangs zijn geplant, moeten worden verwijderd van de steun en bedekt met lapnik samen met droge bladeren. Volwassen actinidia kan overwinteren zonder onderdak.

Soms zijn er ziekten van actinidia, die ook aanpassing nodig hebben, maar het gebeurt zelden en het is meestal voldoende om de geïnfecteerde scheuten van de volwassen zaailingen eenvoudig te verwijderen.

Actinidia polygam

Nuances van reproductie

Reproductie van actinidia is een eenvoudige wetenschap. Iedereen die weet hoe je actinidia moet planten, is zeker slim genoeg om het onder de knie te krijgen.

Het belangrijkste dat je moet onthouden in het proces - het geslacht van de plant is geërfd. Bijgevolg, als je ontsnapt aan een vrouwelijke plant, kun je vrouwelijke planten krijgen die geen vruchten zullen dragen zonder mannelijke planten.

Er zijn verschillende manieren waarop actinidia zich vermenigvuldigt.

Planting Actinidia

Arc filet

De gemakkelijkste manier om actinidia te reproduceren. Het volstaat om in het voorjaar een jonge scheut te selecteren, deze op de grond te buigen en, vast te maken, te besprenkelen met aarde. Water, bemesting en binnenkort zal een jonge plant uit de heuvel opstaan, die kan worden overgeplant of achtergelaten bij de moederplant.

Garden Actinidia

stekken

Dit is de manier waarop volgens de resultaten het grootste aantal zaailingen wordt gegeven. Het wordt uitgevoerd in juni, wanneer actinidia nieuwe scheuten geeft die nog geen tijd hebben gehad om te rooten. Ze worden afgesneden, met water in een vat neergelaten en vervolgens in kleine stukken van 15 cm verdeeld. Elk segment wordt op een neutrale ondergrond in een hoek van 60 graden geplant. Begraaf het zo dat de helft van de stekken boven de grond blijft. Nadat de aarde in twee lagen is bedekt met een vochtig gaas. Het moet meerdere malen per dag met water worden besproeid, zodat het niet uitdroogt. Twee weken later wordt het gaas verwijderd. In de winter zijn de stekken bedekt met droog gebladerte. De lente wordt geplant en volgroeid fruitactinidia wordt verkregen uit de getransplanteerde segmenten.

Actinidia Dr. Shimanovski

zaad

Om resultaten te krijgen, moet u precies weten hoe u voor hen moet zorgen en hoe u ze kunt laten groeien. Moeilijkheden van deze methode, die kan optreden bij de vermenigvuldiging van actinidia, beginnen met het zaad-extractieproces. Je moet de bessen uitrekken, in een linnen zak doen en afspoelen onder stromend water. Zaden worden verwijderd, gedroogd in de schaduw en verlaten om te worden bewaard tot het planten.

Wijk met Actinide

Reproductie van actinidia kost niet veel moeite dan het proces van de cultivatie en verzorging ervan. Het resultaat staat altijd bovenaan: de elegante groene en zilveren liaan kan een sieraad worden van elke site.

1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

24 + = 32