Mattiola: kasvun ja ulkonäön ominaisuudet (21 kuvaa)

Mattiola on Välimerellä kotoisin oleva ruohomaiset kasvit. Kukka on melko yksinkertainen ulkonäkö, mutta se houkuttelee puutarhurit sen hieno aromi, joka on vahvistettu yöllä. Istutus ja hoito eivät vaadi erityisiä taitoja, joten myös aloittelevat viljelijät pystyvät. Usein matthiolia käytetään koristamaan terasseja, räpylöitä tai parvekkeita. Kukat ovat muita yleisiä nimiä - "levka", "yövioletti".

Valkoinen mattioli

Valkoinen ja vaaleanpunainen mattioli

Laitteen ominaisuudet

Mattiola on vuosittainen, kaksivuotinen tai monivuotinen ruohomaiset kasvi. Jotkut liljat lajit ovat puolipuita, joilla on haarautuneet varret, paljaat tai peitetyt huopat. Niiden korkeus on 20-80 cm. Kukat voivat olla erilaiset: vaaleanpunainen, valkoinen, keltainen sekä yksinkertaiset ja froteet. Riippumatta ulkonäöstä, ne kaikki kerätään korvia tai älykkäitä harjoja muistuttaviin kukintoihin.

Se kukkii leijona kesäkuun alusta marraskuuhun. Hedelmiä edustavat pienet palot, joissa on violettien siemeniä.

Mattiola bikornis

Kukkien tärkein ominaisuus on erityinen tuoksu, jota ei yksinkertaisesti voi sekoittaa mihinkään.

Terry lajikkeet tulevat laconic viehättävä koristelu puutarha, ne usein kasvattavat niitä parvekkeella. Ei-mongrel-lajit ovat erinomaisia ​​hunajakasveja. Levkoi on vaatimatonta hoidossaan, ja kun lapsi sopii avoimeen maahan, lapsi voi selviytyä.

Kukkien lajikkeet

Mattiolin sukuun kuuluu noin 50 peruslajiketta. Näistä tiedemiehet pystyivät ottamaan noin 600 koristekasvilajia. Violetit luokitellaan korkeuden mukaan:

  • korkea;
  • keskipitkän;
  • kääpiö.

Kukkien rakenteen mukaan mattioli jakautuu yksinkertaisiksi ja kaksinkertaisiksi.

Suosituimpia lajikkeita ovat matthiol bicornate, harmaa ja tuoksuva.

1

Mattiola mökillä

Mattiola sisustuksessa

Mattiola tuoksuva

Mattiola bicornate

Vuosikasvessa on haarautunut varsi, joka muodostaa pienen 50 senttimetrin pyöreän holkin. Kaudella kesäkuusta elokuuhun tulee kahden horned matthin kukinta. Kukat yksinkertaisia, koostuvat neljästä terälehdestä. Väri lila tai pehmeä vaaleanpunainen. Kasvi kuohuu melko voimakasta miellyttävää tuoksua. Hedelmiä edustaa palat, joissa pienet siemenet pitkänomaisen muodon kypsyvät. Mattiola bicorn käytetään usein kukkaviljelijöitä luotaessa erilaisia ​​maisemasuunnitteluprojekteja.

Mattiola harmaa

Vuotuinen kasvi on heikko haaroittuminen. Levyjen korkeus on 20 - 80 cm. Omenavat lehdet, joilla on lyhyt pubescenssi, peittävät paksuiset kukkaviljelmän lehdet. Kukat voivat olla joko yksinkertaisia ​​tai terryjä. Yläosassa kasvi, he kokoontuvat tiheä houkutteleva kukintoja. Niiden väri on monipuolista, on valkoisia, sinisiä, pinkkiä, violetteja ja keltaisia ​​kukkia. Tämän lajikkeen kukkakukkaisten kukinta-aika jatkuu kesäkuusta ensimmäisten pakkasten alkamiseen. Eteläisillä alueilla matthiolus miellyttää silmää rehevillä kukinnollaan talvella. Hedelmät näkyvät vain lajikkeissa, joissa on yksinkertaisia ​​kukkia, niitä edustavat litteät kukkaset, joiden siemenet ovat sisäpuolella.

Mattiola bicornate

Mattiolan kesäilto

gillyflower

Mattiola tuoksuva

Monivuotinen ruohokasvi, jonka korkeus on 20-50 cm. Lehdet ja versot ovat tummanvihreitä, peitetty pitkällä huopa, joka on hopeinen sävy. Blossoms Mattituola tuoksuva toukokuu-kesäkuu. Rasemosikukka koostuu yksinkertaisista, kellertävän ruskeasta värisävystä. Yöpussi aukeaa yöllä, kuluttaa miellyttävän haju.

Jokainen viljelijä voi valita puutarhan tai parvekkeen sopivia lajikkeita. Valkoiset ja violetit, violetit ja keltaiset, vaaleanpunaiset ja siniset kukinnat ovat ihana koriste ulkonäköön.

Purkamissäännöt

Mattiolaa pidetään vaatimattomana kukana, joka ei vaadi monimutkaista ylläpitoa. On kiellettyä istuttaa kasveja paikoissa, joissa kaalia ja muita ristipuiden perheen edustajia kasvatettiin aiemmin. Muutoin kukat tarttuvat valaan ja sienen, joka vaikuttaa rhizomiin.

Mattiola soveltuu hyvin erilaisiin ilmasto-olosuhteisiin. Tehokkaaseen viljelyyn maaperän on oltava täysin hydratoitunut. Sopiva maaperä on taikakypsä, kernomeli, sooda-hiekkomaa, mutta ei hapan. Laskeutuminen tehdään parhaiten aurinkoalueilla.

Mattioli

Mattiolin lisääminen

Istuttaminen Mattioli

Kukka toistuu siemenien avulla. Kerää palkoja ensimmäisen huurtumisen jälkeen. Niiden on oltava kuivuneet perusteellisesti. Maa on valmistettu kylvämiselle syksyllä. Samanaikaisesti maaperä rikastuu orgaanisesta alkuperästä. Kasvien lisääntyminen tapahtuu kahdella tavalla:

  1. Mattiolin viljely siemenistä. Huhtikuun puolivälistä toukokuuhun ilmasto-olosuhteista riippuen kasvien siemenet kylvetään maaperään. Toimenpide toistetaan joka toinen viikko. Tämä tekee kukkapenkistä tuoksuva pitkään.
  2. Taimet istutetaan. Jos ilmasto sallii purkamisen maaliskuussa, kukinta alkaa kesäkuussa. Taimet kasvatetaan erityissäiliöissä, jotka on täytetty hiekan ja turpeen seoksella suhteessa 1: 3. Siemenet sijoitetaan maaperään ja maadoitetaan 0,5 cm. Kastelua ei tarvita ennen ensimmäisten versojen ilmestymistä. Mattiola nousee n. 4 vuorokautta, minkä jälkeen säiliöt on sijoitettava huoneeseen, jossa on korkealaatuinen valaistus ja jonka lämpötila ei ylitä 12 ° C. Tätä jaksoa pidetään vaikeimpana, koska sopivia lämpötila-indikaattoreita ei aina ole helppo saavuttaa.

14 päivän kuluttua taimet upotetaan erillisiin astioi
hin. Kaikki eivät pysty kestämään tällaisia ​​manipulointeja, mutta seurauksena on vain vahvimmat vakaat kukat. Mattiolin istuttaminen avoimessa maaperässä tapahtuu keskellä tai huhtikuun lopussa. Tämän jälkeen laitos pystyy sietämään pienen pakkasteen -5 °: een asti.

Valmistelu laskeutumisreikiin, täynnä vettä. Kasvi imeytyy paremmin imetyksen jälkeen. Kun kaivos on täytetty maaperällä, se on tiivistettävä tiiviisti. Yksivuotisia kukkaviljelytiloja istutetaan 15-20 cm: n etäisyydelle toisistaan. Mattiolabikarbonaatti ja muut haarautuneet korkeat laadut sijaitsevat 25-30 cm.

Vaaleanpunainen mattioli

Mattiola puutarhassa

Mattiola skapifer

hoito

Monivuotiset kasvit tuntuvat parhaiten avoimilta alueilta, auringon säteet hyvin valaistuina. Ihanteellinen vaihtoehto kotona tapahtuvalle kasvatukselle on etelään päin oleva parveke.

Terry ja yksinkertaiset lajikkeet istutetaan vaurioittaen maapallon koomaan rhizomessa. Kasvien tyypistä riippuen taimien välinen etäisyys säilyy. Ihanteellinen laskeutumiseen on pilvinen päivä tai ilta, kun kirkkaita auringonvaloja ei ole. Jos taimet sijaitsevat liian lähelle toisiaan, tämä uhkaa tartuntaa "mustalla jalalla". Mattiola kasvaa hyvin hedelmällisessä, irrallisessa maaperässä, jossa on neutraali happamuus. Raskaita maaperä ja pitkäaikainen veden pysähtyminen eivät ole hyväksyttäviä.

Kaksisoraiset mattioli ja muut lajikkeet ovat vaatimattomia hoidossa. He tarvitsevat aktiivista valaistusta ja laadukasta vedenpoistojärjestelmää. Kastelun on oltava säännöllistä, mutta ei liian runsaasti. Maaperää suositellaan löystymään useammin, niin että tiheä maa-kuori ei muodostu kosteuden vaikutuksesta. Heinän rikkominen on erittäin tärkeää, koska levkoi huonosti sietää aggressiivisten kasvien läheisyyttä.

Paikallisten manditolien järjestelmällistä lisäämistä ei tarvita. Keväällä riittää vettä taimet kerran kukkaviljelmillä tarkoitetun monimutkaisen lannoitteen liuoksella. Likaisen hedelmällisen maaperän läsnäollessa tämä ei ole välttämätöntä.

Mattiola harmaa

Mattiolan kevätkylpy

Mattiola tricuspidate

Levokit ovat erityisen haavoittuvia sienten vaikutuksille, erityisesti mustalle jalalle ja kaali-köliin. Infektioiden ehkäisemiseksi sinun on huolehdittava asianmukaisesti kasveista. Mattiolien ei pitäisi kasvaa liian lähelle toisiaan ja altistua liialliselle kastelulle. Yleisimmät tuholaiset ovat beluga, kirkko ja perhonenkausi. Hoitamalla pitkän aikavälin ja vuotuiset kukat erityisillä hyönteismyrkyillä voidaan nopeasti päästä eroon niiden negatiivisesta vaikutuksesta.

Käytä ulkoapäin

Muutama vuosikymmen sitten matthiol pidettiin melko suosittu kasvi. Nykyään se on harvinaisempaa. Kasvi näyttää hyvältä klassisessa puiston suunnassa. Se on erittäin ihastunut kukkaviljelijöihin, jotka suosivat perinteisiä tyylejä. Kukkivilla harjoilla on viehättävä aromi, joka täyttää kukkapuutarhan erityisellä charmilla.

Terryn gillyflowers yhdistyvät harmonisesti muiden kesäkukkien kanssa. Mielenkiintoisimmat yhdistelmät saadaan rosmariinilla, koristetulla koiruoholla, laventelilla. Ei huono näköinen kaksirunkoinen mattioli yhdessä pyretrumin ja phloxin kanssa. Sisustukseltaan lehtimäiset kasvit ja mausteiset yrtit - timjami, timjami - korostavat yöviolien vetovoimaa.

Mattiolihoito

Mattiola Wesley

Mattiolin kasvatus

Valkoisia, herkkiä vaaleanpunaisia, violetti levkoi istutetaan kukkapenkkien ja kukkapenkkien etupuolelle sekä puutarhojen reitteihin. Usein kukkia käytetään viherrakentamiseen ja koristeluun loggiat ja parvekkeet. Ne sopivat myös kasvien viljelyyn. Matalan kasvun lajit toimivat lampien ja altaiden suunnittelussa.

Mattiolin korkeat aromit soveltuvat kukka-ainekoostumusten valmistamiseen. Kasvit eivät menetä alkuperäistä ulkonäköään ja miellyttävää tuoksua viikon aikana.

Mattiola on yö violetti, kaunis ja salaperäinen. Kukka on hoitamattomana, joten alunperin puutarhurit kasvattavat sitä usein. Laitos tarjoaa laajan mahdollisuuden luoda alkuperäisiä maisemasuunnitteluprojekteja.

1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

9 + 1 =