Lassen van linoleum: warme en koude methode

De populariteit van linoleum is te danken aan het uitstekende uiterlijk, en de kracht en bruikbaarheid. Deze voordelen kunnen echter tot nul worden teruggebracht, wanneer bij het leggen van dit bouwmateriaal verbindingen van de verbindingen met duidelijk zichtbare naden belangrijk zijn, zodat de integriteit en sterkte van de vloerbedekking wordt gewaarborgd.

Voor de kwaliteit van de verbinding van stukken linoleum worden twee soorten lassen gebruikt, waarvan er één heet wordt genoemd, en de andere is koud. De keuze voor een bepaald type laswerk hangt af van de feitelijke situatie en van het type linoleum.

Koud lassen van linoleum

Rekening houdend met de plaats van toepassing (kantoren of woonruimten), is linoleum verdeeld in commerciële en huishoudelijke.

In ruimten die door een groot aantal mensen worden bezocht, wordt linoleum aan aanzienlijke belastingen blootgesteld. Daarom wordt meestal gekozen voor dit type coating, een zeer duurzaam materiaal. Tegelijkertijd wordt dergelijk linoleum met een verhoogde slijtvastheid gelast door de hete methode, en het werk wordt alleen uitgevoerd door professionals die dure apparatuur gebruiken.

Koude methode wordt meestal gebruikt als er een coating van linoleum van kleine dikte en met niet erg hoge sterkte-eigenschappen. Dergelijk materiaal wordt het vaakst gebruikt in appartementen.

Heet lassen van linoleum

Heet lassen van linoleum

Het kan alleen worden uitgevoerd door specialisten die in hun arsenaal een speciaal snoer en een speciale lasmachine hebben, met behulp waarvan heet lassen van de linoleumverbindingen op het juiste kwaliteitsniveau wordt gegarandeerd. De essentie van het proces is als volgt: op de kruising van linoleumvellen wordt een groef gesneden die overeenkomt met het profiel van het bovengenoemde koord (ook wel de vulstaaf genoemd) dat wordt gesneden als verbindingselement.

Voor de vervaardiging van een koord / staaf, die zowel ronde als driehoekige dwarsdoorsneden kan hebben, wordt geplastificeerd PVC gebruikt, zodat het gemakkelijk reeds zacht wordt bij een temperatuur van 350 ± 50 ° C. De staaf wordt in de linoleumlasmachine gestoken en met behulp van dit gereedschap wordt deze in een vooraf voorbereide groef gebracht en langs de verbindingslijn aangedreven, gedrukt.

Lassen van commercieel linoleum

In dit geval wordt overtollig gesoldeerde staaf verwijderd met behulp van een maandachtig mes, maar niet in één keer, maar in verschillende fasen. Verwijder eerst het grootste onnodige deel van het snoer. In dit proces moet een speciale plaat met de naam een ​​slee onder het mes worden geplaatst. En nadat de naad volledig is afgekoeld, verwijdert u de rest van het verbindingsmateriaal met hetzelfde mes, maar zonder de schuif, en beweegt u deze over het vlak van de coating. Het is onmogelijk om alle staven in één keer te verwijderen, want als het niet volledig is afgekoeld, op sommige plaatsen, wanneer de naad is afgekoeld, kunnen er putjes en deuken ontstaan ​​door "terugtrekken" van het afgekoelde snoer.

Heet lass linoleum thuis wordt niet gebruikt, omdat bij het verwarmen van huishoudelijk linoleum tot hoge temperaturen niet alleen de naden, maar ook een deel van de vloerbedekking kunnen smelten.

Hoe het linoleum lijmen met koud lassen?

Tegenwoordig wordt lijm, "koud lassen voor linoleum" genoemd, in toenemende mate op huishoudniveau gebruikt. Dit gereedschap, dat uitstekende lijmeigenschappen heeft, wordt soms vloeibaar lassen genoemd. Het wordt meestal gebruikt door professionals in het uitvoeren van moderne bouwwerken.

Deze lijm kan niet alleen worden gebruikt voor het lassen van linoleum, dat aanvankelijk is neergelegd, maar ook voor de voegen van linoleum bij het repareren ervan. Het belangrijkste voordeel van deze methode om de coatings samen te voegen, is een grote kracht om een ​​stuk vloermateriaal op een ander te zetten. De technologie van de toepassing is eenvoudig en verschilt niet significant van andere lijmmethoden, maar het resultaat is altijd op een zeer hoog niveau. Vaak wordt dergelijke lijm gebruikt voor het bevestigen van plinten, evenals verschillende decoratieve PVC-producten.

1

Het aanbrengen van linoleumlood, het opeenvolgend verbinden van de lijm voor het lassen, elke volgende stof van het materiaal met de vorige, precies op de beoogde locatie geplaatst. Omdat het lassen van linoleumlinnen gebeurt met kleurloze lijm, zijn de lijmplaatsen niet erg merkbaar.

Linoleum afsnijden

Wat zijn de soorten lijm die koud lassen worden genoemd?

Er zijn verschillende soorten van deze lijm, die verschillen in eigenschappen en gebruiksmethoden.

Type A

Dit kleefmiddel heeft een vloeibare consistentie vanwege de grote hoeveelheid oplosmiddel die het bevat en vergemakkelijkt de verwerking van de lijmplaats. Het kan niet worden gebruikt bij het samenvoegen van vellen gelijmd materiaal, met een tussenruimte van meer dan twee millimeter.

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van lijm van het "A" -type is de nauwkeurigheid van de verkregen naad en de onwaarneembaarheid van het ooglassen, terwijl de hoge sterkte van het verkregen vloeistoflassen wordt gegarandeerd, maar dergelijke lijm wordt niet aanbevolen voor het repareren van linoleumcoating. Het gebruik ervan verdient de voorkeur in gevallen waarin de code nieuwe linoleumstrepen moet lijmen.

Linoleum leggen

Type C

Een dergelijke lijm verschilt van eerder afgeschreven omdat het minder oplosmiddel heeft en daarom lijkt het meer dicht. Het kan worden gebruikt in het geval dat de afstand tussen linoleumvellen 2-4 millimeter is. Het is ook mogelijk om het type "C" -lijm te gebruiken bij reparatiewerkzaamheden, inclusief voor het afdichten van scheuren, die vaak voorkomen in oude coatings. Wanneer dit type lijm opdroogt, ontstaat een strakke naad, die een hoge sterkte heeft.

Type T

Kleefstof van dit type is voornamelijk bedoeld voor professionals die in de regel in de industriële sector werken. Het wordt zelden gebruikt voor privégebruik. Lijmtype "T" is ideaal voor het lijmen van meercomponenten linoleumtypes, geproduceerd op basis van polyvinylchloride en polyester. Het resultaat van zijn toepassing is een elastische, flexibele, maar betrouwbare naad.

Reparatie van linoleum

Wat kun je nog meer koud lassen?

Er zijn andere merken lijmen die kunnen worden gebruikt voor het koud lassen van linoleumvellen. U kunt er bijvoorbeeld twee noeme
n, en hun technische kenmerken worden hieronder weergegeven.

 • Sintex H44. Droogtijd "voor scheuren" is 20 minuten, stollingstijd is 2 uur, volledige polymerisatietijd is 24 uur, maximale lasbreedte is 4 mm.
 • EP-380. De sterkte van de naad is 3500 PSI, de gebruikstemperatuur is niet hoger dan 93 ° C, de uithardingstijd is minder dan 15 minuten, de instelsnelheid is ongeveer 4 minuten.

Kenmerkend voor deze merken is dat ze een laag smeltpunt hebben, dat lager is dan dat van koud lassen dat wordt gebruikt voor het verbinden van metalen, maar in het geval van linoleum is dit geen principekwestie.

Lassen van linoleum met een koord

Waar moet ik aan denken bij het kiezen van een koudgelaste kleefstof?

Lijmen voor koud lassen wordt tegenwoordig in een breed bereik aangeboden. Het belangrijkste om te overwegen bij het kiezen van een lijm voor het lassen van linoleumplaten is het doel van lijmen.

In die gevallen waarin het nodig is om reeds afgewerkte coating te repareren, is het beter om lijmen te kiezen met een meer dichte consistentie, waarbij de concentratie van PVC hoger is en het oplosmiddel minder is. Dit geeft een hoge sterkte aan het gewricht bij het verlijmen van de beschadigde fragmenten en het afdichten van de scheuren. Hetzelfde type lijm zal ook meer geschikt zijn voor het samenvoegen van nieuwe stukken vloer, maar niet gelijkmatig snijden, of als de verbinding een "lopende" opening heeft.

Linoleum verlijmen

Als nieuwe linoleumplaten worden gebruikt, professioneel voorbereid, nauwkeurig gesneden, kan lijm worden gekozen met een hoger percentage oplosmiddel en minder PVC om te lijmen. Vanwege deze samenstelling is een hoge plasticiteit en een lage zichtbaarheid van de resulterende verbinding tussen linoleumbedden verzekerd. De instelkracht zal in dit geval iets minder zijn dan in de eerste, hierboven beschreven, maar aangezien de belastingen waaraan de vloer van woongebouwen wordt blootgesteld, ook klein zijn, zal dit niet kritisch zijn.

Docking van linoleum naden

Het lijmverbruik in zowel de eerste als de tweede versie zal bijna hetzelfde zijn.

Lassen van linoleum met eigen handen: een reeks handelingen

Om te lassen was linoleum kwalitatief, het is noodzakelijk om een ​​bepaalde technologie te observeren, die er ongeveer zo uitziet:

 1. Leg eerst twee linoleumbanden zodat deze elkaar overlappen met een hoeveelheid van 3-5 centimeter.
 2. Verder worden deze twee overlappende stroken tegelijkertijd op een metalen strook gesneden, waardoor een ideale verbinding daartussen wordt gewaarborgd.
 3. Na het snijden van het linoleum wordt het trimmen verwijderd.
 4. Op de vloer onder de locatie van de toekomstige voeg van de coating, wordt een dubbelzijdig kleefband gelijmd, waardoor verspreiding van de lijm op het vloeroppervlak wordt voorkomen en het gebied van de naad wordt gefixeerd.
 5. Veegt het oppervlak van de naad af met een doek: voor hoogwaardig laswerk moet het schoon en droog zijn.
 6. Speciaal bestand tegen koud lassend ponsband wordt in het midden van een strak gesneden naad vastgelijmd. Dit wordt gedaan om schade aan de toplaag van linoleum te voorkomen.
 7. Een mes met een cirkelvormig schotsmes wordt over de gehele lengte in het gebied van de naad gesneden. U kunt andere soorten messen gebruiken, maar het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat u tijdens het snijden de randen van het linoleum niet beschadigt.
 8. Na het snijden van de papieren strook wordt deze stevig opgerold met een rol om koud lassen onder het oppervlak van het papier te voorkomen.
 9. Op de buis met lijm is een speciaal mondstuk geïnstalleerd in de vorm van een naald, waardoorheen vloeibaar kleefstofgehalte zal vloeien.
 10. Vervolgens wordt de naald in de opening tussen de linoleumvellen geplaatst en met een lichte druk wordt de lijm uit de buis in de verbinding van het gewricht gedrukt.
 11. Wacht na het vullen van de opening enige tijd, wat meestal wordt aangegeven in de instructie voor een bepaald type koud lassen en verwijder de papieren tape door deze onder een scherpe hoek te verwijderen.

Als u de technologie kent van het gebruik van koud lassen, kunt u onafhankelijk niet alleen de reparatie van linoleum uitvoeren, maar ook het leggen. Lees zorgvuldig alle instructies en kies het juiste type lijm bij aankoop. Veel geluk voor jou!

Lijmen en lassen van linoleum
1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

70 − = 61