Hoe linoleum op een betonnen vloer te leggen: de belangrijkste problemen

De populariteit van linoleum is gebaseerd op een betaalbare prijs en leggemak. Je kunt het zelf maken zonder gekwalificeerde specialisten te werven. De basis kan elk glad oppervlak zijn, maar meestal een betonnen dekvloer gebruiken. Dit type ruwe vloer wordt gebruikt bij de bouw van wooncomplexen, kantoorgebouwen, openbare instellingen en winkelcentra. Kies in elk geval uw type vloer, maar in de meeste gevallen wordt het leggen van linoleum op de betonnen vloer uitgevoerd volgens uniforme regels. In het appartement kunt u huishoudelijke en semi-commerciële vloerbedekking leggen, in openbare gebouwen met een groot aantal bezoekers - alleen commercieel linoleum.

Linoleum op de vloer leggen

Voorbereiding van het substraat

De voorbereiding van de vloer voor linoleum begint met het reinigen van vuil en analyse van de oppervlaktetoestand. Het is belangrijk dat er geen hoogteverschillen zijn: kuilen, uitsteeksels, diepe scheuren. U kunt linoleum niet op een ongelijke vloer leggen - dit zal tot voortijdige slijtage leiden. Groeven van een betonnen vloer van 1-2 mm voor elke lineaire meter worden als onbeduidend beschouwd, ze worden afgedicht met stopverf. Kleine uitsteeksels worden verwijderd met behulp van een speciaal gereedschap. Als de verschillen groter zijn, dan is het noodzakelijk om de base te egaliseren met behulp van vloeibare mengsels. Dit kan door de eigen handen worden gedaan, omdat de composities niet verschillen in hun complexiteit.

Linoleum leggen

Linoleum in de badkamer

Een van de voordelen van zelfnivellerende vloeren:

 • mogelijkheid om een ​​mengsel te kiezen voor het schenken van de dekvloer van de optimale dikte;
 • het is niet nodig om professionele gereedschappen en apparatuur te gebruiken;
 • korte voorwaarden voor werving en selectie;
 • ideale kwaliteit van het afgewerkte oppervlak;
 • hoge sterkte kenmerken.

Vloeren van de vloer worden uitgevoerd na droging en wervelsterkte dekvloer.

Linoleum onder een boom op een betonnen vloer leggen

De keuze van technologie voor het leggen van linoleum

Leg linoleum op een betonnen vloer bij normale luchtvochtigheid en temperatuur niet lager dan +18ºС. Voor het begin van de werkzaamheden rollen de rollen uit en laten de vloerbedekking neer om te nivelleren.

Hoe linoleum correct te leggen? Als er geen koppelingsnaden zijn, kan de lay-out van het web willekeurig zijn. In een grote kamer moeten stukken worden samengevoegd, in dit geval moet de naad worden geplaatst in de richting van het licht dat uit de vensters valt.

Nadat het uitlijnproces is voltooid, wordt het uitsnijden gestart. Deze fase is vooral belangrijk voor complexe planningsruimten. Het wordt aanbevolen om voor te snijden, op zijn minst 10 cm voorraad aan elke kant van het blad. Stel het patroon voorlopig bij, als u van plan bent de schilderijen aan te zetten. Voor het uitvoeren van deze werken heb je een mes nodig voor linoleum en meetlint, en voor het lijmen heb je een penseel, lijm of mastiek nodig.

1

Linoleum op de vloer van triplex leggen

Er zijn verschillende technologieën die beschrijven hoe linoleum op een betonnen vloer moet worden gelegd, ze hebben allemaal een hoge kwaliteit van het eindresultaat. U kunt een van de volgende methoden kiezen:

 • zonder bevestiging aan de basis;
 • installatie met dubbelzijdige plakband;
 • styling met mastiek;
 • lijmen met speciale lijm.

De meest eenvoudige technologie is om de vloerbedekking te leggen zonder te bevestigen met speciale verbindingen. Gebruik deze techniek in extreme gevallen en alleen in die ruimten waar de minimale belasting op linoleum. In gangen, woonkamers en in de keuken, waardoor het proces in werking treedt, kunnen vouwen optreden, wat zal leiden tot overlast en snel falen van de coating.

Dubbelzijdig plakband wordt aanbevolen voor het bevestigen van linoleum in kleine ruimtes. Het gebruik van dit materiaal minimaliseert de mogelijkheid van kreuken en verlengt de levensduur van linoleum. De meest effectieve technologie is het leggen van lijm of mastiek. Deze methoden kunnen worden gebruikt in gebieden met veel verkeer.

Zelfklevend linoleum op de betonnen vloer

Wat te kiezen: lijm of mastik?

Eigenaren van onroerend goed, die nadenken over hoe linoleum op een betonnen vloer kwalitatief en betrouwbaar te leggen, moeten kiezen tussen lijm en mastiek. Deze verbindingen kunnen zowel voor gedeeltelijke fixatie als voor volledige verlijming van de vloerbedekking op de basis worden gebruikt. Een van de voordelen van mastiek - de hoge kwaliteit van waterdichting, omdat deze lijmen worden gemaakt op basis van bitumen, synthetische rubber of harsen. Het wordt aanbevolen om een ​​linoleum met één laag zonder basis te leggen. Dergelijk materiaal wordt gebruikt in gangen, badkamers, badkamers en openbare gebouwen. Een van de tekortkomingen is de lage ecologische compatibiliteit, vooral voor op bitumen gebaseerde mastiek. Een van de voordelen is een laag verbruik van mastiek, omdat om linoleum te hechten, het slechts nodig is om slechts 0,4 mm van de samenstelling aan te brengen.

Vloernivellering voor linoleum

De lijm voor leggen is 1,5 tot 2 keer meer nodig, maar het heeft zijn voordelen. Een van de belangrijkste voordelen:

 • een breed scala aan producten voor vloerbedekkingen van verschillende typen;
 • hoge ecologische compatibiliteit van in water gedispergeerde verbindingen;
 • aantrekkelijke kosten;
 • Eenvoud in werk.

Aangezien de meeste linoleumtypen op een warmte-isolerende basis worden geleverd, zal het moeilijk zijn om het zonder lijm te doen.

Linoleum op de betonnen vloer in de keuken leggen

Stapelen met dubbelzijdige plakband

Wanneer u het werk zelf doet, is de meest voorkomende vraag hoe linoleum op de betonnen vloer te leggen met behulp van dubbelzijdige plakband. Dit materiaal wordt gebruikt om de vloerbedekking gedeeltelijk te fixeren. Na het voltooien van het voorbereidende werk, is het noodzakelijk de beschermende tape van één kant van de tape te verwijderen en deze rond de omtrek te plakken. Als de ruimte voldoende groot is, is het noodzakelijk om scotch in het midden en op de meest beladen plaatsen toe te passen. Na het voltooien van deze werkfase moet linoleum worden uitgespreid, de fixatie begint vanaf het midden tot aan de randen van het linnengoed. Eerst wordt de ene kant gelegd, vervolgens de andere
helft. Nivellering is vanuit het centrum - het is belangrijk om alles netjes te doen, zonder grote delen van scotch te missen.

Linoleum onder de tegel op de betonnen vloer leggen

Linoleum in de voeg op de betonnen vloer leggen

Op mastiek of lijm leggen

Nadat de selectie is voltooid - hoe u het linoleum op de betonnen vloer kunt lijmen, moet u gereedschappen gereedmaken voor het werk. De technologie van het werk is hetzelfde, dus er zijn apparaten van het ene type nodig die het werk enorm kunnen vergemakkelijken. Afhankelijk van de consistentie van de kleefmiddelsamenstelling, wordt een rol of een getande spaan gekozen. Voer het werk eenvoudig uit met je eigen handen, na het voorbereidende werk wordt linoleum uitgespreid en geëgaliseerd. Als er een vel wordt gebruikt, wordt de helft ingepakt en lijm op de basis aangebracht. Het linoleum wordt gelegd op de gelegde verbinding en wordt genivelleerd vanaf het midden, waarna de tweede helft wordt gedraaid en het werk wordt herhaald.

Het leggen van linoleum op de betonnen vloer in het appartement

Meer vragen bij de huismeester zorgen ervoor dat linoleum op een betonnen vloer wordt gelegd als er twee doeken moeten worden neergelegd. Om dit te doen, is het noodzakelijk om ze met een kleine overlap te leggen en beide stukken met een mes door te snijden. Daarna kun je perfect aansluiten bij de twee doeken. De plaats van de verbinding is noodzakelijkerwijs verlijmd met een speciale rand voor lasnaden. Voordien wordt de constructiekleefband aangebracht op de randen van het linoleum om de vloerbedekking niet te bevuilen met een kleefmassa. Nadat het werk is voltooid, wordt het plakband verwijderd en blijft een vrijwel onmerkbare naad over. Het is mogelijk om een ​​lasmachine te gebruiken voor het warm lassen van linoleum om te dokken, maar de naad ervan zal duidelijk worden weergegeven op de vloerbedekking voor huishoudelijk gebruik. Deze apparatuur wordt aanbevolen voor het leggen van commercieel linoleum.

Nadat het linoleum op de betonnen vloer is gelegd, wordt het rond de omtrek getrimd. Het is wenselijk om een ​​kleine spleet achter te laten tussen het materiaal en de muur, die nodig is om de temperatuuruitzetting te compenseren. Het is afgesloten met een plint, die aan de muur is bevestigd.

Installatie van linoleum op betonnen vloer

Substraat onder linoleum op betonnen vloer

Bij het stapelen van dergelijke populaire materialen zoals laminaat en parket, raden alle fabrikanten sterk aan een substraat te gebruiken. Er is een vraag - hoe moet linoleum op een betonnen vloer worden geplaatst - met een ondergrond of zonder? De vloerbedekking van de rol is vervaardigd met een warmte-isolerende basis, die eigenlijk als substraat dient. Als dit niet genoeg is, lijkt de vloer koud en is de vloerbedekking hard, dan kunt u een substraat van kurk gebruiken. De installatie wordt uitgevoerd op een geprepareerde betonnen vloer, er wordt gebruikgemaakt van kleefstofsamenstellingen die door de fabrikant worden aanbevolen. Het wordt niet aanbevolen om te gebruiken als een substraat spaanplaat of vezelplaat, deze platen kunnen zwellen bij hoge luchtvochtigheid, wat zal leiden tot vervorming van het linoleum.

Linoleum op een betonnen vloer leggen met een ondergrond

Begrijp de vraag: hoe je linoleum goed op een betonnen vloer kunt leggen, is niet moeilijk, al het werk kan kwalitatief met eigen handen gedaan worden zonder gekwalificeerde specialisten aan te trekken. Het is noodzakelijk om een ​​vloerbedekking juist en in overeenstemming met zijn kenmerken te selecteren - lijm samenstelling. Het wordt aanbevolen om lijm en linoleum te kopen bij een leverancier die de door de vloerfabrikant aanbevolen extra materialen verkoopt. Het is noodzakelijk om de instructies zorgvuldig te volgen - hoe het linoleum te lijmen, te beginnen bij de voorbereiding van de basis en eindigend met de vorming van compensatieverbindingen.

Linoleum op de betonnen vloer leggen

Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de vraag hoe linoleum in grote ruimten moet worden gelegd. Het vereist een voortdurende toepassing van kleefstofsamenstelling en aankoppelen van doeken, dimensionering met koud lassen. Voor deze operaties heeft u ervaring of zorgvuldiger onderzoek nodig naar de technologieën die zijn ontwikkeld voor hoogwaardige verbinding van linoleum. Als u twijfelt en een grote behoefte hebt om alles zelf te doen, is het raadzaam om linoleum te kiezen zonder te tekenen voor leggen. Om bij de naden te komen, is het mogelijk om te leren over de stukken vloer die na het knippen overblijven. Een beetje oefening zal helpen om een ​​linoleum van goede kwaliteit op de betonnen vloer in uw huis, appartement of kantoor te plaatsen.

1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

6 + 3 =