Groenblijvende planten in de tuin: opties, soorten, geheimen van zorg (21 foto’s)

Groenblijvende planten zijn een grote groep planten die het hele jaar door dezelfde soort houden. Onder hen bevinden zich niet alleen de naaldbomen die de bewoners van het middengebied gebruiken, maar ook kruipende planten, struiken en grassen. Velen van hen zijn vorstbestendig, de meeste zijn schaduwminnend. Ze zijn geweldig voor een tuin in het land of in een landhuis vanwege een aantal voordelen:

 • Esthetiek. Bladverliezende planten vliegen rond in de winter en krijgen een ietwat armzalige en saaie uitstraling. Bij groenblijvende planten is er geen probleem - ze zien er altijd even aantrekkelijk uit.
 • Bescheidenheid. De meeste soorten hebben schaduw, kunstmest en watergift nodig, maar hebben niets nodig. Zelfs een koude wind kan hen geen kwaad doen.
 • Grote variabiliteit. Onder de soorten kunt u bomen en struiken, kruiden en klimop vinden. Voor elke taak zal een geschikte plant en een geschikte kleur worden gevonden.

Als je fantasie en geld hebt met de hulp van groenblijvende decoratieve planten, kun je ervoor zorgen dat de site er in de winter feestelijk en mooi uitziet.

Evergreens in de Engelse tuin
Bloementuin met groenblijvende planten

Use cases

Groenblijvende planten voor de tuin kunnen in het ontwerp van de site worden gebruikt in een verscheidenheid aan opties.

landing

De eenvoudigste van de mogelijkheden is om de planten zo te planten dat ze de verschillende hoeken van de tuin beschutten. Als je verschillende hoogten en een andere schaduw van gebladerte combineert, zal er zelfs in de winter wat diversiteit op de site zijn.

Zware omheining

Als je het uit bladverliezende bladplanten haalt, verliest het in de winter alle betekenis, verandert het in een wirwar van saaie zwarte takken, waardoor je perfect ziet wat er op de site gebeurt. Als u wintergroene planten gebruikt voor hagen, blijft deze zelfs in de winter ondoordringbaar en chic.

Tuindecor met groenblijvende planten

Levende sculpturen

De sculpturen gemaakt van loofplanten in de winter worden nogal onaantrekkelijk. Uitgevoerd van groenblijvende planten, zullen ze zelfs onder de sneeuw hun vorm en chic behouden.

stoepranden

Zonering van het grondgebied is een van de beste functies van lage struiken. Ze kunnen de landing scheiden van de sporen, het pad van de grasvelden en het gazon van het huis. Naast de esthetische functie kunnen ze ook beschermend werken: laat de wind niet, laat het onkruid of gras niet groeien van het gazon.

Decoratie van hekken, priëlen en eventuele roosters

Voor dit doel zijn groenblijvende klimplanten die het mogelijk maken om in de winter een huis of een prieel te maken, er uitzien als klimopgebonden sloten zijn het beste.

Sparren in de tuin

Afhankelijk van het doel, moet je geschikte planten kiezen - elk ervan is goed voor het bereiken van bepaalde doelen.

Soorten evergreens

Groenblijvende planten zijn talrijk en gevarieerd. De classificatie van huishoudens van hen is vrij eenvoudig. Afhankelijk van het type gebladerte, zijn groenblijvende planten:

1
 • Naaldhout - het meest bekend voor de middelste band en bekend voor elke man op straat: dennen, sparren, sparren.
 • Bladverliezende - minder bekende planten, in staat om gebladerte te behouden, zelfs in de winter. De meest bekende en populairste is buxus.
Gazon van het mos in de tuin

In vorm zijn groenblijvende planten anders verdeeld. Onder hen zijn:

 • Bomen zijn vrij lange planten, die duidelijk uit de stam opvallen.
 • Heesters zijn relatief lage planten waarbij de stam niet duidelijk te onderscheiden is of omdat er meerdere identieke stammen zijn.
 • Liana - klimplanten, klampt zich vast aan elke vertegenwoordigde steun.
 • Kruiden zijn planten met een steel in plaats van een stam. Onder de groenblijvende variëteiten is er zelfs één palmboom, die technisch verwijst naar groenblijvende planten.
 • Mossen zijn ongebruikelijk voor de tuinder van de middelste band, maar ze zijn erg populair in Japan. Met hun hulp kan de tuin volledig worden getransformeerd.

In elke subklasse van de classificatie zijn er planten die voor de tuin kunnen worden gebruikt. Het belangrijkste is om erachter te komen voor welke van hen geschikt is.

Een haag van een groenblijvende plant

Bomen en struiken

Bomen en struiken kunnen zowel worden gebruikt voor het maken van een haag, als voor een eenvoudige decoratie van de site. Meestal is het coniferen, niet alleen mooi, maar ook geurig.

net

De meest populaire en bekende boom is te vinden in drie variëteiten.

Europese

El-gigant, die tot 30 meter hoog kan worden en takken kan verspreiden van niet minder dan 5 m. Het eerste decennium na het planten groeit langzaam en kan dan in een jaar meer dan een halve meter hoog worden. In tuinen worden vaak de decoratieve soorten gebruikt:

 • Acrocone - donkergroene naalden, de hoogte is slechts 3 meter;
 • Inverse - een ongewone spar, waarvan de takken naar de grond neigen, zoals de wilgen;
 • Maxveli - een kleine spar van twee meter lang met gelige naalden en een ronde kroon;
 • Tompa - een kleine spar van 1,5 meter met een lichtgroene kroon.
Stenen roos in de tuin
Inrichting van de veranda met groenblijvende planten

stekelig

Hij kan 25 meter worden. De kroon is laag, met een blauwachtige tint. Stekels lang, scherp. Heeft ook decoratieve ondersoorten:

 • Fastigiata - een smalle kroon, een edele blauwe vloed;
 • Guspi is niet alleen een blauwe tint, maar een heldere kleur, de hoogte is maximaal 11 meter;
 • Fat Albert
  - een blauwtintige eb, een hoogte van maximaal 15 meter.
Struiken van evergreens
Tuin in art-nouveaustijl met groenblijvende planten

Servisch

De meest vorstbestendige spar, die vorst tot 30 graden rustig verdraagt. Gemakkelijk schoon te maken, verdraagt ​​de wind goed. Heeft decoratieve variëteiten:

 • Alexandra is een dichte, ronde kroon, snelgroeiend;
 • Freya - een uitgespreide stijve kroon van onregelmatige vorm, hoogte tot 3 meter;
 • Dwerg - het verspreiden van een afgeronde kroon, blauwachtig getij, ongeveer een halve meter hoog;
 • Karel - de kleinste spar, die amper groeit tot een meter.

Vuren verdraagt ​​geen directe buren met andere bomen - de wortels groeien over een groot gebied dicht bij het oppervlak en het heeft geen zin om een ​​andere plant op minder dan 3 m afstand te planten. Houdt ook niet van overvloedig water geven, evenals van vele andere naaldachtige houtachtige planten. De ideale watergift - elke 10 dagen, beetje bij beetje.

Is verliefd op en groeit goed in de zon. Jonge boompjes worden het beste geplant in de zomer, in droge, loszittende grond.

Mos in de tuin
Juniper in de tuin

spar

Spar - een naaldboom groenblijvende plant met een grijsachtige, aangename schaduw van schors en zachte naalden. Zijn wortels gaan diep in de grond, de kegels vallen niet af, maar komen recht op de boom uit. Onder de decoratieve en populaire variëteiten:

 • Arizona - reikt 7-8 meter hoog, heeft helderrode kegels, blauwachtige naalden, romige schors;
 • balsamico - de kleinste van de variëteiten groeit tot amper een halve meter, heeft een gladde bruine bast, rijke groene naalden met een witte streep en paarse kegels;
 • monochroom - grijsachtige schors, naalden zijn grijsgroen, tips zijn naar boven gedraaid, de hoogte is maximaal 8 meter.

De spar houdt van de verlichte plaatsen en de natte, losse grond, daarom heeft het in droge tijden water nodig. Het verdraagt ​​geen sterke vorst, in het eerste jaar hebben de wortels een warme laag vuren takken nodig, die ze zullen bedekken.

Pieris in de tuin
Spar in de tuin

palmhout

Buxus is een korte sierplant, die uitstekend geschikt is voor landschapswerken. Met zijn hulp kun je een haag of stoeprand vormen, deze gebruiken om de tuin in te delen. Houdt van zonnige of licht gearceerde gebieden, goed verankerde grond, frequent tijdig water geven. Hij verdraagt ​​niet te schaduwrijke plaatsen, koud - in de herfst moeten zijn wortels bedekt zijn met droge naalden of zaagsel.

Bukshout - een meerjarige plant, groeit snel en chaotisch in hoogte, vereist periodieke snoei. Kan zeer effectief zijn met de juiste zorg.

Tegelijkertijd is de doos mooi, maar hij is giftig. Zorg voor hem is het beste in handschoenen.

Klimop in het tuindecor
Gieter van evergreens

jenever

Juniper is een van de meest populaire groenblijvende planten. Het kan oplopen tot 12 meter hoog, heeft een aangename geur en prachtige kegels, die uiteindelijk groen worden van de groene en beginnen te lijken op bessen. Het heeft verschillende decoratieve variëteiten:

 • Montana - zeer dwergstruiken, die nauwelijks 20 cm worden;
 • Klumnaris - te klein, groeit tot een halve meter en heeft dennennaalden met een nobele blauwe tint;
 • Massa - kruipende struiken met grijsgroene naalden.

Juniper groeit lang en heeft bijna geen verzorging nodig - hij moet alleen worden bewaterd tijdens een droogte en af ​​en toe de grond losmaken. Soms kun je kunstmest maken.

Een van de exotische voordelen van jeneverbes, die niet kan bogen op kruidachtige evergreens - kegels. Ze kunnen worden gebruikt als smaakmaker voor vlees of vis. Ze geven de bereide schotel een aangename frisse geur.

Rhododendrons in the Garden
Tuin van evergreens

Lianen en mossen

Kan worden gecombineerd tot een enkele groep, omdat ze minder populair zijn dan bomen en struiken. Als ze echter op de juiste manier worden gebruikt, kunnen ze er even indrukwekkend en tegelijkertijd origineler uitzien.

Klimop - een curling groenblijvende bladverliezende plant. Hij houdt van warmte, losse zure grond, een overvloed aan kousenbanden die kunnen worden gevlochten. De bladeren in de lengte bereiken een kwart van een meter, hun kleur is groenachtig, geelachtig of grijzig. In de herfst verschijnen er bloemen op de takken - klein, groen en paraplu-achtig - die in de lente grote zwarte bessen worden met een aangename muscatgeur. Ze kunnen als specerij worden gebruikt.

Bukshout in de tuin

Bindweed is een groenblijvende plant die zijn aantrekkingskracht in de winter niet verliest. De bladeren zijn zilvergrijs, bloeien de hele zomer en geven roze knoppen vrij die uitmonden in witte bloemen. Het heeft steunen nodig, het kan gemakkelijk een hek, hek, rooster, prieelpalen afschermen. Tijdens sterke vorst is het beter om het te bedekken tegen de kou.

Groenblijvende planten

Mos-tuinvariëteiten van mossen zien er erg indrukwekkend uit en kunnen het gazon vervangen, omdat ze gemakkelijk overwinteren onder een laagje sneeuw. Ze groeien goed in de schaduw, waar de zure grond vochtig is. Geen speciale zorg nodig, kan vrijwel zelfstandig groeien.

Japanse tuin met groenblijvende planten

Zorg voor evergreens is gemakkelijker dan de meeste anderen. Periodieke watergift, een beetje zorg voor de winter, een geïnteresseerde observatie van hoe dat groeit en zich verspreidt - en zelfs in de winter ziet de tuin er in de zomer absoluut magisch uit.

1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

+ 49 = 55