Akoniet – een prachtige plant met een mythologische geschiedenis (23 foto’s)

Akoniet (in de gewone mensen - wolvenwortel, boterbloem, worstelaar) verwijst naar de familie van boterbloemen. In de vertaling uit het Grieks betekent de naam van de bloem "rots, klif". De plant werd beroemd in de oudheid (de geschiedenis van oorsprong wordt beschreven in oude Griekse en Scandinavische mythologieën). Er zijn ongeveer 330 soorten Aconite, met ongeveer 70-75 bewaard in natuurlijke natuurlijke vorm. Planten zijn vaste planten en kunnen groeien tot een hoogte van 260 cm. De bloemen groeien onregelmatig en worden verzameld in bloeiwijzen (sommige bereiken een lengte van ongeveer 50 cm).

monnikskap

Aconite White

Soorten Aconite

Om het landperceel te versieren en pittoreske bloembedden te maken, worden veel soorten van deze plant gebruikt. De meest populaire zijn verschillende variëteiten.

Aconite hooded kan worden toegeschreven aan een complexe soort, omdat het verschillende kleine ondersoorten verenigt. De tuin variëteit (A.napellus) met blauwe bloemen is het meest populair in het centrale deel van Europa. In Karpaten neergeslagen vaste aconite (A. firmum) en lage (A. namum), en in de Alpen - dichte (A. compactum). Zeer vaak vechter "A.napellus L», de stengels die groeien tot een hoogte van 1,3 m. De plant vormt een piramidale struik heeft dichte bladeren rijke donkergroen. Bloemen vormen een dikke blauw-violet of blauw onscherp bloeiwijze meten van ongeveer 10 cm. Bloeitijd begint eind juni en duurt 30-40 dagen. Een belangrijk voordeel van de tuin variëteit is dat er geen behoefte is aan onderdak voor de winter. Een rijke verscheidenheid aan soorten met bloemen van een breed scala aan tinten maken het gebruik van deze plantages mogelijk voor de veelkleurige decoratie van tuinen. U kunt kiezen «carneum» - bloemen met roze-beige tinten, «Eleonora» - witte randen van de bloemblaadjes hebben een zoom van rode tinten, «Rubelum» staat palet van roze tinten, «Schneewitchen» opmerkelijke sneeuwwitte bloemen.

De jager van de motorkap

Aconite Bearded

Bloeiende akoniet

Aconite bonte wijdverspreid in het Europese deel van Noord-Europa. Deze vaste plant kan tot 150 cm groot worden. Bloemen in losse trosvormige bloeiwijzen hebben een blauwe of donkerblauwe kleur. De bloeiperiode begint vanaf midden juli en duurt ongeveer 30 dagen.

Akoniet Fisher in de natuurlijke omgeving groeit in de bladverliezende en gemengde bossen van het Verre Oosten. Deze vaste plant kan een hoogte bereiken van 1,6 m. In de herfst worden extra knollen gevormd. De stengel van de plant is sterk, rond en recht. De bloeiwijze verdwijnt van juli tot oktober en vormt een zeldzame borstel van verzadigde blauwe, soms witte tinten.

1

Aconite krullen moeten apart worden gekozen. Deze variëteit staat bekend om zijn pittoreske en decoratieve uiterlijk. De steel krullerig kan groeien tot een hoogte van meer dan 2 m, afhankelijk van de buren op de site. Glanzende bladeren ontleed vormen groeien 3-10 cm lang en 5-15 cm breed. De bloemen zijn donker paars of paars-groene kleur en zijn 2-3,5 cm lang. De bloeiwijze bloeit van eind juli en vormen een borstel of bezem 13 lengte -20 cm. Slimme bloemen versieren de site in augustus.

Kenmerken van fokken, zorgregels

Bij het werken met plantages worden altijd handschoenen gebruikt, omdat deze plant giftig is (vooral knollen, bloemen en zaden). Na contact met de akoniet wordt het aanbevolen om de handen met zeep te wassen.

Methoden voor reproductie

Voordat planten op een nieuwe locatie worden geplant, wordt het aanbevolen om de grond voor te bereiden. Hiervoor wordt de grond losgemaakt. Op zware kleigronden is het wenselijk om natuurlijke afwatering te bieden door zand toe te voegen. Voeg humus toe om voorwaarden voor een betere groei te creëren.

Akoniet is boogvormig

Aconite tweekleurig

Aconite violet

Tijdens het planten kunt u zaden direct in de grond zaaien (het wordt aanbevolen om alleen vers verzamelde monsters te gebruiken). Soms kunnen scheuten in een jaar verschijnen, dus om een ​​dergelijke situatie te voorkomen, wordt stratificatie uitgevoerd. Zaden voor de winter worden in een speciale container gezaaid en op een koele plaats tot in de lente bewaard. Begin april wordt de doos in een warme kamer gebracht om kiemen te laten ontkiemen.

Zodra zaailingen gevormd door 2-blad, kan de plant direct te duiken, het bijhouden van de afstand tussen hen van 10 cm. Aan het begin van de herfst scheuten worden geplant in de bloem bed, naar aanleiding van de regeling 25x25 cm. De eerste bloei aanplant verrukken zomergast tot twee jaar na het planten in de volle grond .

U kunt andere methoden van plantenveredeling gebruiken:

  • verdeling van struiken, die het best wordt gebruikt voor aanplant van vier jaar oud. Pas deze methode toe in het vroege voorjaar en op elke afzonderlijke plant moet ten minste 2-3 nieren worden bewaard. Zorg er bij het planten voor dat de wortelhals bedekt is met een aarde van drie centimeter;
  • stekjes kunnen vanaf eind mei door planten worden vermeerderd. Met deze methode wordt de shoot met een hiel uit de stengel gesneden en vervolgens in de kas geroot. De vereisten voor zaadverzorging primitief - drenken en ventilatie.

Aconite Fischer

Aconite Gringa

Aconite Hemsley

Aanbevelingen voor groei

Planten en zorg is niet tijdrovend, zoals monnikskap niet constant aandacht of speciale regels van de dienstverlening en zeker genoeg om de winter tolereren, hoewel, voor hedging nodig hebben, is het mogelijk om de sparren takken te dekken. Naarmate de bloemen om beurten vouwen, worden de verdorde bloembladen afgesneden om een ​​mooi en goed verzorgd algemeen beeld van de plantages te behouden. Er zijn twee soorten planten het meest gevraagd:

Aconite van Assepoester

Dit soort zorg veroorzaakt geen problemen - u hebt eenvoudig periodiek bemesting nodig met meststo
ffen (mineraal en organisch), het losmaken van de grond en mulchen.
In de droge periode van de zomer is actievere irrigatie van plantages vereist, omdat het onmogelijk is om een ​​sterke uitdroging van de aarde te tolereren.

Worstelaar groeit jaarlijks dochter knollen (van drie naar vier stuks), om zo te verdringing te voorkomen, wordt de plant zitten, en de oude knollen worden aanbevolen om te gooien. Het is wenselijk om elke vier jaar een dergelijke herziening uit te voeren.

Akoniet Ivorin

Aconite Carmichelia

Aconite van Assepoester

aconite kronkelende

Voor normale ontwikkeling en groei van deze plant is niet genoeg eenvoudig touw, verticaal gebonden. De optimale oplossing is een grootmazig net of een roosterpergola, dat is geïnstalleerd voor krachtige klimplanten.

Tijdens de groei vertoont de akoniet niet veel activiteit, dus als er geen behoefte is om speciale faciliteiten uit te rusten, kun je deze naast een hoge struikgewas planten. Deze plant brengt zijn buurman geen schade toe. Maar dankzij een lange bloeiperiode (ongeveer een maand), wordt een natuurlijk effect van een constant bloeiende struik gecreëerd.

De plant is niet kieskeurig in de selectie van bodems, hij groeit goed in schaduwrijke gebieden, zodat hij gemakkelijk kan wennen aan de schaduw van bomen. Landing in zones met constante verlichting kan leiden tot het verbranden van bladeren op heldere wolkenloze zomerdagen.

Regels voor drenken en voederen

Voor normale groei van de plant is elke grond, behalve steenachtige en zandige bodems, geschikt. De belangrijkste eis voor land is een goede luchtdoorlatendheid en het vermogen om water vast te houden. Om het vocht en de losheid van de grond te behouden, is het zinvol om de grond naar de knollen van de plant te gieten of een speciale mulchcompositie (turf met zaagsel) te gebruiken.

Aconite rood

Aconite Kuznetsova

Akoniet van het bos

Tijdens de bloei of in de droge periode van de zomer, is een meer actieve bewatering van de plantages vereist, het land mag niet uitdrogen. We moeten echter proberen om stagnatie van vloeistof nabij de wortels te voorkomen. Omdat de bladeren kunnen zwart worden van overmatig vocht, wat zal leiden tot de dood van de plant.

Wanneer aconiet op de open grond groeit, wordt de grond in verschillende fasen bevrucht:

  • In het vroege voorjaar worden organische oplossingen gebruikt: 2 liter suspensie wordt opgelost in 10 liter water;
  • tijdens de vorming van bloeiwijzen nitroammofisch gebruik - in 10 liter water wordt 40 g van het geneesmiddel opgelost;
  • direct in de bloeiperiode fosfor-kalium-topdressing gebruiken.

Als de toplaag in droge vorm op de grond wordt aangebracht, wordt het gebied bij de wortels dan noodzakelijkerwijs gegoten.

Aconite Landing

Aconite van het noorden

Zorg voor monnikskap

Ziekten van de plant

Deze bloem is resistent tegen ziekten. Moeilijke weersomstandigheden of schending van de regels van verkering (overmatige bevruchting met stikstofverbindingen) kunnen echter het optreden van echte meeldauw veroorzaken. Behandelingsmethode - verwijderen van beschadigde bladeren en behandeling van het gebied met fungiciden. Als je niet naar de chemie wilt gaan, kun je proberen om planten te spuiten met melkwei of een infusie van houtas, drie dagen oud.

Als preventieve maatregel moet u het gebied in de vroege ochtend water geven, zodat de grond overdag kan uitdrogen en de knollen niet nat worden op een koude nacht.

Van insectenplagen, is de plant aangetast: bladluizen, spint, koolzaad vergiet. De bladluizen afschrikken en spintmijten kunnen worden bespoten met uieninfusie.

En om de verspreiding van koolzaad vergiet te voorkomen is het mogelijk met behulp van mengsels met organofosforverbindingen.

Als preventieve maatregel wordt het regelmatig loslaten van de grond aanbevolen, omdat het ongedierte verpopt in de open grond. Deze preventieve maatregelen zijn vooral belangrijk in het najaar (om de winterslaap van insecten uit te sluiten) en de lente (om de ontwikkeling van larven te stoppen).

aconite kronkelende

Akoniet van de wolf

Akoniet geel

Akoniet decoreert elke tuin op een geschikte manier dankzij niet alleen prachtige bloemen, maar ook grote uitgesneden bladeren. Het planten naast vaste planten, die andere vormen van knoppen en schakeringen hebben (pioenen, daglelies), zal de prachtige schoonheid van akonietbloemen benadrukken.

Hoge plantenrassen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt in de inrichting van het tuinperceel:

  • Aconite is perfect ingericht centra van ronde bloembedden. Deze vaste plant zal ook dienen als een elegante achtergrond voor onvolgroeide bloemen in aanplantingen in de buurt van heggen, muren, hekken;
  • rijkelijk groen en gesneden gebladerte is in staat om de muren van bijgebouwen of oude structuren te versieren. Een dergelijke methode zal de site de charme van landelijke natuurlijkheid brengen.

De kronkelige variëteiten van deze meerjarige tuin versieren op harmonieuze wijze de muren van priëlen, terrassen. Onconventioneel en creatief kunt u een site met een groen scherm zonerificeren, gemaakt op hekjes.

De combinatie van pretentieloosheid van de plant en goede verzorging zal de plantages van Aconite een lang leven bezorgen. Het gebruik van creatieve ideeën zal bijdragen aan het creëren van een uniek ontwerp van de site, die de eigenaren zal behagen en de gasten aangenaam zal verbazen.

1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

− 1 = 3