Opbygning af solfanger med egne hænder (23 fotos)

Solen er den kraftigste energikilde på Jorden. Hvert sekund sender det os mere end 80 tusinde milliarder kilowatt. Dette er flere tusinde gange mere end alle kraftværker i verden producerer. Folk har altid forsøgt at finde en måde at anvende solenergi på efter deres behov. Allerede i de tidlige middelalder kunne de få ild ved hjælp af linser, og i dag kapaciteten på taget, malet sort, opvarmer vandet og tjener som sommerbruser i landsbyerne og dachas. Forresten er det den enkleste solfanger - en ukompliceret og original enhed, der tillader brug af solenergi til opvarmning af vand eller opvarmning. Hvis strukturen er lidt forbedret, vil varmt vand være tilstrækkeligt til alle husholdningsbehov og til opvarmning af huset. For at gøre dette skal du forstå solfangerprinsippet.

Solfanger til swimmingpool

Solar batteri

Hvordan arbejder solfangeren?

Principen for drift af disse enheder er baseret på transformation af strålende solenergi i termisk energi:

 1. solens stråler opvarmer kølevæsken, der cirkulerer i opsamleren gennem tynde rør;
 2. Det opvarmede kølemiddel (vand eller frostvæske) kommer ind i opbevaringstanken;
 3. i tanken opvarmer han vand beregnet til husholdningsbehov
 4. Kølet kølevæske returneres tilbage til opsamleren.

Solfangerprinsippet kan sammenlignes med et bilkølesystem. Overdreven varme ved hjælp af en radiator omdirigeres fra den løbende motor og bruges til opvarmning af kabinen. Men hvis det er vigtigt for bilen først og fremmest at fjerne varmen fra motoren, så når man bygger en solfanger, er det nødvendigt at lagre det effektivt.

Solfanger til et privat hus

Solfanger dobbelt kredsløb

Solfanger miljøvenlig

Fordele og ulemper ved at bruge solfangere

Verdensforskere er enige om, at andelen af ​​energi modtaget fra solen kun vil stige og give følgende fakta:

 • Solen er en uudtømmelig og fri energikilde;
 • brugen af ​​solenergi fører ikke til miljøforurening og bidrager ikke til stigningen i drivhuseffekten;
 • Solenergi kan bruges overalt, det behøver ikke transport;
 • moderne videnskabelige udvikling muliggør effektivt at akkumulere den modtagne energi
 • solfangere har brug for minimal vedligeholdelse
 • Opsamlingsindretningen er relativt enkel og billig.

Samtidig bemærker forskerne også vanskelighederne ved at bruge solenergi:

1
 • kollektivernes effektivitet afhænger direkte af niveauet af insolation;
 • installation af udstyr vil kræve visse startomkostninger;
 • Om vinteren bliver varmetabet betydeligt stigende.

En anden væsentlig ulempe er muligheden for at opnå energi kun i dagslyset.

Solfanger til varmt vand

Solar Collector Hub

Typer af solfangere

Ovenfor har vi kort beskrevet princippet om virkningen af ​​en to-kredsløbssamler: en kølemiddel, der strømmer gennem en sløjfe, den anden - vand. Denne enhed kan være enkeltkreds. I det tjener vandet kun som et kølemiddel, der efterfølgende forbruges. En enkeltkreds kollektor er ikke egnet til brug om vinteren, da vandet vil fryse og briste rørene.

Ud over at dividere reservoiret ind-og to-kredsløb, der er andre fælles nomenklatur. Solfangere er således opdelt i overensstemmelse med princippet om arbejde på:

 • flad;
 • vakuum;
 • luft;
 • koncentratorer.

Lad os overveje deres struktur og funktionsprincippet mere detaljeret.

Solfanger på taget

Solfangeren er kraftig

Flad solfanger

Denne enkle enhed ligner en sandwich med følgende lag:

 • aluminiumsramme med fastgørelsesanordninger;
 • varmeisolering;
 • absorberende overfladeabsorberende;
 • kobber rør;
 • beskyttelsesglas.

Absorberpladen er malet sort og giver maksimal absorption af solstråling, og specielt hærdet glas dækker hele konstruktionen minimerer energitab, skaber drivhuseffekt og opvarmer det absorberende lag.

Flad solfangere er enkle i design, pålidelige, men har lav effektivitet.

Solfanger

Solfanger rørformet

Montering af solfanger

Vakuum solfanger

Solfangere baseret på vakuumrør har et andet driftsprincip.

I modsætning til flade kollektorer akkumuleres varme i vakuumsamlere hermetisk lukkede rør og en varmeindsamler. Glasets overflade med speciel sprøjt absorberer effektivt solenergi, som opvarmer kølevæsken inde i rørene. Vakuum forhindrer varmetab ved at arbejde som isolator. Gennem varmeveksleren kommer cirkulationsvæsken ind i opbevaringstanken til at opvarme vandet og vender tilbage til vakuumrørsystemet.

Vakuumelementer tillader i kollektorer af denne type en højere effektivitet i sammenligning med flade analoger.

Solfanger til vandopvarmning

Enkelt kredsløb solfanger

Luft solfanger

Samlere af denne type har ikke høj effektivitet, da luften har en lavere varmekapacitet. Men de kan bruges hele året rundt, da luften ikke kan fryse om vinteren.

Udformningen af ​​luft manifolden er enklere og mere pålidelig. Luft-type samlere kan opvarmes som boligbyggeri samt produktionsfaciliteter, grøntsager, lagerhuse, garager, kældre.

Konstruktions- og driftsprincippet for luftindsamleren adskiller sig lidt fra flade analoger: Et system af kobberrør med cirkulerende kølemiddel erstatter varmemottagelsespanelet med ribben.

Panelet ligner cellulært polycarbonat. Mellem panelets ribber passerer luften og opvarmes i processen. Opvarmet luft ledes ind i rumme
t, giver op til varmen og vender tilbage til opsamleren. Paneler er lavet af materialer med høj termisk ledningsevne - kobber, aluminium, stål.

Under forholdene i den russiske klimatzone med frode vintre vil luftindsamleren ikke opvarme huset fuldstændigt, men som en ekstra kilde til fri varme kan det betydeligt spare opvarmning.

Solfanger til opvarmning

Solpanel samler

Solar Collector Film

Hvordan laver man en solfanger med egne hænder?

Solfangerens effekt afhænger direkte af sit område, men med stigningen i arealet vil anskaffelsesomkostningerne også stige. I nogle tilfælde er det meget mere rentabelt at lave en solfanger fra improviserede materialer. Dens effektivitet vil være forholdsvis lille, men udgifterne til materialer vil ikke påvirke familiens budget. Betal noget selvfremstillet design meget hurtigt, hvis du kan forhindre varmetab. Det er nemmest at lave en luft- eller flad solfanger hjemme.

Først og fremmest skal du bestemme stedet for at installere det:

 • Paneler skal orienteres strengt mod syd i en vis vinkel og sikrer maksimal insolation. Effektiviteten af ​​enheden vil være højere, hvis panelets vinkel kan ændres med fokus på højden af ​​solens position i denne periode. Så om vinteren bør hældningsvinklen være maksimal, og om sommeren skal panelerne stå i mindre vinkel.
 • Opsamlingspanelerne skal installeres så tæt som muligt på lokalet, som opvarmes for at reducere varmetab. Effektiv installation af opsamleren på den sydlige skråning af husets tag eller på panden. Dette minimerer varmetabet, men der skal foretages yderligere huller i taget.
 • Stedet, der vælges til montering af kollektoren, bør ikke skygges af hegn, træer eller andre strukturer.

Det skal erindres, at skyggen i vinteren er meget længere på grund af den lave position af solen over horisonten.

Når du har valgt den optimale placering, skal du bestemme de materialer, der skal fungere som varmeafløb. Til en hjemmelavet luftopsamler er aluminiumsburer egnet til drikkevarer. Faciliteterne er indlysende - aluminium har en høj varmeledningsevne og er let at skære, dåserne har standardstørrelser og er forbundet med hinanden over hinanden.

Solfanger flad

Solfanger lavet af polycarbonat

Solfanger til chalet

Når det nødvendige antal krukker er opsamlet, skal de vaskes grundigt, tørres, skæres åbninger i nakken og bunden, limes med limforsegling og malet sort.

Antallet af krukker i længde og bredde skal svare til panelets størrelse. Når du har stablet batterikasserne i panelet, skal du organisere lufttilførsels- og afladningskanalerne. For at gøre dette kan du bruge de færdige rør, der sælges til montering af ventilation. Under samlingen af ​​systemet er det nødvendigt at sørge for isoleringen af ​​bagsiden af ​​panelet og det øvre glas. Den kan udskiftes med et stykke polycarbonat.

Den færdige opsamler kan tilsluttes rummets ventilationssystem eller venstre autonom. For større effektivitet er en blæser forbundet med den. Forskellen i temperaturer ved indløb og udløb i en sådan manifold kan nå 35 grader.

Ud over luften kan du også arrangere vandopvarmning. Varmeapparaterne kan være støbejern eller aluminium batterier, HDPE rør eller slanger. Hvis reservoiret er planlagt
Brug året rundt, systemet skal laves dobbelt kredsløb og som kølevæske for at fylde frostvæsken eller noget andet kølevæske.

En enhed i dit hjem eller ved en solfanger for en solfanger kan betydeligt reducere omkostningerne ved opvarmning og fuldt ud opfylde behovet for varmt vand.

Solar Collector Vacuum

Solar Collector Air

Solfanger til et landhus

1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

98 − 90 =