Verticale radiatoren in het huis: handig of niet? (25 foto’s)

Moderne canons van interieur en comfort dicteren de tamelijk zware omstandigheden voor het installeren van alle levensondersteunende systemen in huizen en kantoren. Een bijzonder probleem in dit geval is de ruimte verwarming, omdat het niet kan worden verborgen in muren of partities, daaruit kun je niet zomaar opgeven, staan ​​in de bijkeuken, de warmte moet continu en efficiënt worden geleverd. Verticale radiatoren bestaan ​​om deze problemen op te lossen.

Aluminium verticale koellichaam

Verticale batterij

Wat is het verschil tussen verticale radiatoren?

Het grootste deel van het modellengamma van radiatoren kan worden gekenmerkt door verticale verwarming - dit geeft alleen de locatie van de verwarmingssecties aan. Kleinschalige modellen worden echter op een aanzienlijke hoogte onderscheiden in een afzonderlijke klasse. Een duidelijke definitie bestaat niet, dus een verticale radiator kan visueel van de andere onderscheiden worden.

Kenmerken van de installatie

Vanwege de fysieke kenmerken van de verspreiding van warme lucht naar de plaatsing van radiatoren, zijn enkele vereisten van toepassing. Traditioneel worden ze geïnstalleerd onder de ramen, onder de raamopening, om de stroom koude lucht uit het raam te blokkeren en de warmte in de kamer te houden. Wat te doen als de ramen panoramisch zijn, of het deel van de muur van de vloer tot de vensterbank te klein is om de batterij te plaatsen?

Witte verticale radiator

Bimetaal verticaal koellichaam

Verticale radiatoren voor een appartement, kantoor met panoramische ramen, lage vensterbanken zijn een ideale oplossing om warm te blijven en veel interieuroplossingen te realiseren. Ze zullen ook werken als het gebied waarop de muurbatterijen zijn geïnstalleerd te smal is om te passen bij traditionele opties.

Vermijd ook geen afbreuk aan het ontwerp van het pand - veel modellen kunnen niet alleen praktische functies vervullen, maar ook perfect dienen als decoratieve elementen om het interieur te complementeren.

De meest voorkomende verbindingscomplexiteit is de noodzaak van een lagere verbinding en verwijdering van het koelmiddel. Dit beïnvloedt de warmteoverdracht bij een lage koelmiddeltemperatuur en de aanwezigheid van lucht in de leidingen, maar elimineert het strijken van de wanden of het niet-esthetische type buizen op de wanden. Als de verbinding wordt gemaakt in een appartement of kantoor met centrale verwarming, is het verschil in warmteoverdracht volledig onzichtbaar en voor het weglopen van overtollige lucht zijn alle radiatoren uitgerust met speciale fittingen of automatische kleppen.

Ook moeten de beperkingen van het materiaal van de wanden in de installatie worden opgenomen. Zware radiatoren kunnen niet worden geïnstalleerd op muren gemaakt van materialen met lage sterkte, dit bedreigt niet alleen een gezamenlijk ongeluk, maar ook de vernietiging van een scheidingswand of muur.

1

Gietijzeren verticale radiator

Zwarte verticale radiator

Kleur verticale radiator

Belangrijkste soorten radiatoren

Op basis van het fabricage- en ontwerpmateriaal zijn verticale radiatoren onderverdeeld in verschillende hoofdtypen:

Gietijzeren radiatoren

Klassiek gecontroleerd en lang gevestigd, wordt het materiaal niet altijd gebruikt om niet-representeerbare "accordeons" te produceren. Moderne versies kunnen een stijlvolle look, gegroefde of gladde oppervlakken, rijke kleuren, versierd met vormen en zwart maken hebben, en voldoen aan niet alleen de gebouwen in "retro" stijl of "Soviet".

Tegenwoordig worden ze geproduceerd met behulp van de technologie van artistieke casting, aangevuld met geschikte kranen, pluggen, standaards en houders. Dit zijn nogal hoge radiatoren dan verticale radiatoren, omdat gietijzer de warmte perfect houdt en er geen grote oppervlakte nodig is. De nadelen zijn de instabiliteit van ijzer aan de richting van een sterk punt effect en veel gewicht, zodat het gedeelte moeilijk om stevig te bevestigen aan wanden of schotten, zijn ze voorzien van poten en staan ​​op de vloer naast bevestigingen wand.

Verticaal radiatorontwerp

Verticale radiator in het huis

Verticale radiator verchroomd

Stalen radiatoren

Stalen radiatoren hebben een hoge warmteafvoer, ze verwarmen zeer snel, ze hebben een laag gewicht en kunnen gemakkelijk worden geïnstalleerd, ongeacht de grootte en het aantal secties. Vanwege het ontwerp verdragen ze echter geen waterhamers en kunnen ze, wanneer ze worden aangesloten op een gecentraliseerd verwarmingssysteem, een bron van lekken worden. Snelle koeling maakt ze energie-intensief en ongeschikt voor autonome verwarmingssystemen. Ze zijn onderverdeeld in drie typen: paneel, buisvormig en doorsnede.

Verticale paneelradiator

Verticale paneelradiator is het meest populaire model. Een nette uitstraling, een glad oppervlak, veel variaties in tinten en de mogelijkheid om onafhankelijk aangebrachte tekeningen te behouden, zorgen ervoor dat ze op harmonieuze wijze in elk interieur passen in de vorm van decoratieve panelen.

Modellen met convectoren creëren een uitstekend thermisch gordijn wanneer ze onder de ramen worden geplaatst. Verticale radiatoren van dit type worden vaak geplaatst onder alpiene ramen, ramen onder het plafond of met de verwachting van verwarming trappen en geslachtsgemeenschappen in particuliere huizen. Als het appartement slechts één verdieping heeft, is de convector niet nodig, omdat het thermisch gordijn onder het plafond wordt gemaakt en de kosten van modellen zonder deze veel lager zijn.

Verticale radiator in het interieur

Verticale radiator op kantoor

Verticale radiator in de keuken

Buisvormige verticale batterijen

Buisvormige verticale batterijen zien er heel origineel uit en maken het mogelijk om structuren tot drie meter hoog te maken, die perfect worden gebruikt voor ruimtes met hoge plafonds. Zij kunnen van elke kleur, vorm hebben (verdraaid met de ornamenten en gekruiste knopen) en bochten zijn vervaardigd uit afzonderlijke secties van pijpen en verbonden door lassen collectoren die de meest veeleisende ontwerper kan voldoen. Zulke ontwerpen hebben zelden scherpe hoeken en zijn veiliger voor kinderkamers. De aanwezigheid van lassen maakt ze ook kwetsbaar voor waterhamers, dus de waarschijnlijkheid van lekken in stadsverwarmingssystemen is groot.

Sectionele batterijen

Sectionale stalen batterijen hebben geen zeer hoge prestatieparameters, maar ze worden omgekocht met een lage prijs en een afneembaar ontwerp. Het vermogen om de sectie te veranderen, op te bouwen of omgekeerd, het oppervlak te verkleinen, is soms doorslaggevend bij het kopen. De secties worden niet geproduceerd boven de twee meter en zien er heel netjes uit, en ze krijgen vaak het uiterlijk van artistiek vormgegeven panelen. Een zeer laag gewicht maakt aansluiting en installatie op wanden en scheidingswanden van materialen met lage sterkte mogelijk.

Verticale radiator in het appartement

Verticale radiator in Art Nouveau-stijl

Verticale wandradiator

Verticale radiatoren

Verticale radiatoren gemaakt van aluminium zijn nogal grillig voor de kwaliteit van het koelmiddel, worden gekenmerkt door ongelijke verwarming van de structuur en niet alle modellen hebben een anticorrosieve coating. Ze zijn echter relatief eenvoudig te installeren, hebben een laag gewicht, een hoge warmteoverdrachtscoëfficiënt en een esthetisch uiterlijk.

Er zijn modellen in de productie waarvan de anodisatiecyclus is toegevoegd - ze verdragen perfect een verhoogde druk en vereisen geen hoogwaardig koelmiddel, maar de prijs is veel hoger dan normaal.

Het voordeel van deze radiatoren is de berekening van het aantal secties voor elke kamer afzonderlijk, zodat u in kleine ruimtes vaak smalle radiatoren kunt vinden.

De houdbaarheidsdatum op een aluminium niet-scheidbare radiator wordt meestal aangegeven van 20 tot 25 jaar, maar met de juiste zorg kunnen ze veel langer duren. De fabrikant biedt een kortere garantietermijn voor afneembare constructies, maar ze kunnen ook zeer lang worden gebruikt met een koelmiddel van hoge kwaliteit en goede werking.

Verticale paneelradiator

Aansluiting van een verticale radiator

Grijze verticale radiator

Verticale bimetaalradiatoren

Verticale bimetaalradiatoren worden beschouwd als de meest efficiënte en betrouwbare. Ze zijn gemaakt van binnenbanden van roestvrij legering of koper, die rechtstreeks in contact komen met de warmtedrager en een externe warmte-uitwisselingsbehuizing van aluminium met een emaillaag. Uiterlijk verschillen ze niet van aluminiumradiatoren, maar overtreffen ze aanzienlijk in termen van prestaties, wat vooral waardevol is in de hitte van het stookseizoen, en hun hogere kosten rechtvaardigen. Geïnstalleerd in een appartement met een centraal verwarmingssysteem, kunnen ze lekken voorkomen als gevolg van drukval in de leidingen.

Structureel zijn er ook inklapbare en niet-scheidbare versies, die elk zijn ontworpen voor een bepaalde warmteafgifte, en de meeste modellen zijn uitgerust met thermostaten. Veel voorbeelden van verticale radiatoren, waaronder ontwerpmodellen, zijn te zien op de KZTO-website.

Stalen verticale radiator

Buisvormige verticale koellichaam

Installatie van een verticale radiator

Voor- en nadelen

Aan de positieve kanten van de verticale radiator kunnen zowel praktische als esthetische kenmerken van de structuur worden toegeschreven:

 • Rationeel gebruik van de ruimte in de kamer. Door een toename van het warmte-uitwisselingsgebied langs de verticaal kan een groot thermisch vermogen in een tamelijk smalle wandruimte worden ingevoerd.
 • Voortplanting van thermische straling over de gehele hoogte van de batterij. De locatie en hoogte van de radiator zelf kan veel prettige minuten voor een persoon opleveren, vooral wanneer u de kamer binnenkomt van een nachtvorst.
 • Het maximale bereik aan modellen dat het mogelijk maakt om elke ontwerpoplossing te implementeren.
 • Met extra functies kunt u radiatoren omzetten in verticale spiegels, kleding drogen, decoratieve scheidingswanden en panelen.
 • Vanwege de kleinere verplaatsing van warme lucht van de onderste naar de bovenste laag, is de beweging van stof beperkt in de kamer.

Nieuwe producten variëren in de vorm van een frame voor de spiegel, vast of traliewerk wandpanelen, mat of muren worden steeds vaker hun fans tot de faciliteiten ontwerpers, en variaties in afmetingen van zeer smal zeer breed kan niet alleen intelligente kamertemperatuur passen, maar ook gericht naar bestand hitte.

Smalle verticale radiator

Verticale radiator met spiegel

Verticale radiator van gele kleur

Natuurlijk hebben dergelijke buitengewone oplossingen ook nadelen:

 • Warmteoverdracht is irrationeel gebouwd. Dat wil zeggen, de bovenkant van de kamer is warmer dan de bodem, vanwege de opeenhoping van warme lucht onder het plafond. Hierin vinden echter veel mensen een aantal voordelen in de vorm van warme trappen en vloerverwarmingen, die de geïnstalleerde radiatoren van de benedenverdieping perfect verwarmen.
 • Hoge waarschijnlijkheid van vorming van luchtstoppers.
 • Moeilijkheden van verbinding. Het is noodzakelijk om alle toevoerleidingen, bevestigingsmiddelen zorgvuldig te verbergen om een ​​esthetisch uiterlijk te behouden. Verticale en horizontale afwijkingen zijn ook onaanvaardbaar. Het is noodzakelijk om een ​​lagere verbinding te gebruiken, die zelden optimaal is voor warmteoverdracht.
 • De vereisten voor wanden met hoge sterkte komen van de massieve structuur. De afmetingen van de radiatoren zijn groot genoeg en hoewel ze vrij licht lijken zonder te vullen, is hun gew
  icht samen met het water groot genoeg. Dit legt een aantal beperkingen op aan de locatie op de muren.
 • De kosten van verticale modellen zijn vaak veel hoger dan de prijs van traditionele opties.

De rijkdom aan vormen, lay-outs en variaties van interieurs van tegenwoordig kan niet door elk horizontaal verwarmingselement worden verwarmd, dus het installeren van verticale radiatoren is in veel gevallen een redding. Veel modellen en ontwerpen bieden een uitstekende gelegenheid om rationalisme en creativiteit op competente wijze te combineren, omdat dergelijke ongewone en aantrekkelijke ontwerpen regelmatig vele jaren zullen dienen.

1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

25 − 18 =