Kachel “Zweed” in het interieur: ontwerpkenmerken (23 foto’s)

Alle eigenaren van voorstedelijke gebieden en datsja's in de constructie en inrichting van het huis denken aan verwarming en warmte-instandhouding. Op dit moment is er een aanzienlijke selectie van ovens en kachels voor dacha. Er zijn ook opties voor ovens met een boiler voor waterverwarming en verwarming met hout. Moderne modellen van verwarmingsapparatuur kunnen het comfort van het huis verhogen en zelfs een sieraad van het interieur van de kamer worden.

De Zweedse oven
oven"шведка" с баварской кладкой

Ondanks de populariteit van open haarden, willen veel mensen een kachel in huis bouwen. En dit is niet verrassend, als een steenoven:

 • Het is een economische bron van warmte;
 • Natuurlijke constructiematerialen zorgen voor een ecologische woonveiligheid;
 • Zal een gezelligheid in het huis en verfijning in het interieur creëren.

Verwarmings- en kookoven "Swede" voor vandaag is een populaire, handige en veilige warmtegenerator.

oven"шведка" в доме

Betegelde kachel"шведка"

Historische achtergrond

Een soortgelijk soort kachel kwam naar ons vanuit Zweden - een land met een vrij ruw klimaat en zonder grote brandstofreserves. Bovendien, de meeste Zweedse huizen zijn klein genoeg gebied waarin de bouw van grote en grote ontwerpen van ovens niet mogelijk is. Daarnaast is Zweden beroemd om afzettingen van chamotteklei, die wordt gebruikt voor de vervaardiging van dergelijke structuren.
Daarom is het niet verrassend dat het in dit land was dat de eerste modellen van een dergelijke oven verschenen, toen verwarming van kleine huizen en koken nodig was.

oven"шведка" в стиле кантри

De inrichting van de oven met een kookplaat en de compactheid van de hele structuur zorgden voor de verwarming van het pand in korte tijd en de bereiding van maaltijden voor het hele gezin, terwijl brandstof economisch werd bespaard.

oven"шведка" из кирпича

Voordelen van de Zweedse oven

Onder de belangrijkste kenmerken van de oven onderscheiden "Zweden" zich door het volgende.

Gecombineerde structuur

Kan niet alleen als verwarmingsruimte worden gebruikt, maar ook voor koken. Het ontwerp van de oven maakt het mogelijk om met extra functies te worden uitgerust, bijvoorbeeld om een ​​plaats onder een oven uit te rusten of om gekookt voedsel op te slaan. Bovendien kan de kachel worden gediversifieerd met een plaats voor ontspanning: een zonnebank of andere extra structuren. Aldus biedt de veelzijdigheid van de oven van het "Zweedse" de mogelijkheid om een ​​ander type constructie samen te stellen met de toevoeging van extra functies zoals gewenst.

oven"шведка" с мангалом

Compact van formaat

De compactheid van de afmetingen neemt niet te veel ruimte in beslag, maar harmonieert eerder harmonisch met elk interieur, omdat het een interessant accent vormt bij het ontwerp van de ruimte. Indien gewenst kan de kachel worden ingericht met decoratieve materialen.

Hoog niveau van efficiëntie

De Zweedse oven is een economische optie op het gebied van brandstofverbruik. Als brandstof, hout, turf en andere vaste brandstoffen kunnen worden gebruikt.

Eenvoudig metselwerk

U kunt zelf een soortgelijke oven "Zweed" installeren zonder de hulp van een specialist in te roepen. U kunt kennismaken met het project, stap voor stap instructie en bestellen op internet. Het is erg belangrijk om de tekeningen te begrijpen, die het volgnummer van de berekening van elke rij van de structuur aangeven en alle instructies uitvoeren. Natuurlijk kan zo'n oven in de voltooide versie worden gekocht, maar een onafhankelijke versie helpt het budget te sparen.

1
oven"шведка" из стали

oven"шведка" с плиткой под кирпич

materialen

Houd er rekening mee dat een belangrijk moment in de vervaardiging van de Zweedse oven een kwaliteitsmateriaal is. Om langdurig gebruik van de oven te waarborgen, zijn hoogwaardige materialen nodig.
Om de oven te installeren heeft u de volgende materialen nodig:

 • Vuurgevelstenen. Dit type baksteen bevat 80% vuurvaste klei, zodat het bestand is tegen de belasting van een zeer hoge temperatuur. De constructie gemaakt van gewone baksteen, wanneer deze zeer hoge temperatuurwaarden bereikt, kan niet weerstaan, afbrokkelen en instorten.
 • Clay. Voor het aanleggen van bakstenen is een kwalitatieve kleisysteemoplossing nodig, die de betrouwbaarheid en duurzaamheid van de gehele constructie zal waarborgen. Om goed te kunnen kiezen voor klei en hier onafhankelijk een oplossing voor te bereiden, is het raadzaam om met kachelmedewerkers over dit probleem te overleggen.
 • Metalen delen: luiken, grendels, deuren. In de regel zijn ze gemaakt van gietijzer. Met behulp van decoratieve soortgelijke delen van de oven, kunt u een bepaalde stijl geven. Bij het leggen moet er rekening mee worden gehouden dat baksteen en metaal verschillende structuren hebben in termen van warmte-uitzetting.
 • Afwerkingsmaterialen. Zijn geselecteerd op wil en smaak, rekening houdend met financiële mogelijkheden en stijl van een premisse. In de regel wordt gips, kalk of tegels gebruikt. Het is de laatste fase in de afwerking van de oven die de hele structuur een afgewerkte look zal geven.
Ingebouwde oven"шведка"
oven"шведка" с варочной панелью

metselwerk

Baksteenkachel "Zweed" is geïnstalleerd volgens het project, een bepaald schema, bestelling. Elk onderdeel van het ontwerp heeft zijn eigen kenmerken en doel.

"Zweed" moet op een eerder voorbereide fundering gelegd worden. Voor de fundering worden het puin en de gebroken baksteen gebruikt als basis, die in lagen met beton moet worden gegoten. Houd er rekening mee dat de afmeting groter moet zijn dan de afmetingen van de kachel zelf. De laatste laag van de fundering is waterdicht, waarna metselwerk wordt gelegd.

Bij het leggen is het noodzakelijk om de gladheid van de constructie te bewaken. Let ook op de naden van de oven zodat deze geen holtes of overtollige oplossingen bevatten. Het is belangrijk dat de naden niet te dik zijn, toegestaan ​​van 0,3 tot 0,5 cm om de gladheid van de naden te beheersen, zal de toepassing van het gebouwniveau helpen.

Nederlandse oven
Nederlandse oven

Alvorens verder te gaan met het plaatsen van de oven, is het noodzakelijk om het volgende te doen:

 • Week de stenen een dag in het water, zodat de poriën van het materiaal met water worden gevuld, zodat het later geen water uit de oplossing van klei zal absorberen.
 • Bereid een oplossing van klei uit grondaarde, zand en water. De verhoudingen van de componenten worden geselecteerd op de kwaliteit en eigenschappen van de klei, om een ​​oplossing van uniforme plasticiteit en structuur te verkrijgen.

Het leggen van de toekomstige kachel gebeurt volgens een speciaal schema. Er zijn standaardontwerpen en lay-outs, zonder de vaardigheden en ervaring van het bouwen van kachels, is het raadzaam om er een te gebruiken. In de regel zijn standaardorders eenvoudig en begrijpelijk, ze geven de benodigde materialen en stadia van hun gebruik aan.

1-2 rijen metselovens zijn erg belangrijk, omdat ze verantwoordelijk zijn voor de betrouwbaarheid en duurzaamheid van het hele toekomstige ontwerp. Daarom moet het leggen van de eerste en tweede rij met de grootst mogelijke precisie en gelijkmatigheid worden uitgevoerd.

Op 3-4 rijen is het noodzakelijk om een ​​askamer met een deur te vormen en ook om een ​​deur voor een asbak en reinigingsluiken te installeren. Aan de achterkant van de "Zweed" is het noodzakelijk om de rook in een verticale positie te plaatsen.

Nederlandse oven
Nederlandse oven

Van de vijfde tot de tiende rij worden een oven en een oven geplaatst, waartussen een scheidingswand van vuurvaste stenen wordt gelegd. Houd er rekening mee dat de steen op de rand wordt gelegd.

Op 10 (11) wordt de rij gelegd vanaf de voorkant van de stalen structuurhoek, die wordt vastgezet met behulp van draad en kleimortel, evenals een extra plaat gemaakt van gietijzer.

Van de 12e tot de 16e rijen zijn er kookcompartimenten en verticale rookkanalen met rookgaten.

17-18 rijen bezetten het plafond boven de kookruimte, gemaakt van plaatstaal en hoeken.

Nederlandse oven

Op de 19-20 rijen bevinden zich de luiken voor het reinigen van de gasdoorgangen.

21-28 rijen bezetten schoorsteenkanalen met een grendel op de 27e rij. Boven de rookklep is het noodzakelijk een technologisch gat te verlaten waardoor schoorstenen in luchtkanalen worden gepompt.

Op 29-30 rijen worden overlappende schoorsteenkanalen gelegd. In deze stadia moet in gedachten worden gehouden dat de breedte van het metselwerk rond de perimeter moet worden verhoogd.

Op 31-32 rijen is een schoorsteen aangelegd. Dit is het laatste stadium van de berekening, desgewenst kunt u de constructie afwerken met afwerkingsmaterialen.

Correct uitgevoerde plaatsing van de oven "Zweed" maakt het mogelijk om meerdere kamers tegelijkertijd te verwarmen met minimale brandhoutkosten.

Nederlandse oven

Kookplaat en oven

De metalen oven moet zich dicht bij de vlam bevinden. Dit zorgt voor de maximale temperatuur binnenin. Veel huisvrouwen zijn blij met het feit dat het uitbranden en bederven van gerechten is uitgesloten, omdat de binnenkant van de oven niet in vuur binnendringt en koken plaatsvindt vanwege de hoge temperatuur die door de wanden van de oven wordt gehandhaafd.

Als u een Zweedse oven met een oven overweegt, moet u rekening houden met de dikte van de muren. De oven gemaakt van dun ijzer kan snel uitbranden en te massief zal de warmte te snel verwijderen en langzaam opwarmen, wat de efficiëntie nadelig beïnvloedt. Hetzelfde geldt voor de plaat, deze moet van gietijzer zijn.

Nederlandse oven
Nederlandse oven

Op welke plek om de kachel te installeren?

De Zweedse oven met fornuis past goed tussen twee aangrenzende kamers, bijvoorbeeld als een deel van de keuken en de woonkamer. Het gedeelte waar de kachel en de oven zich zullen bevinden, gaat naar de keuken en de achterkant, waar je een plek kunt voorzien om uit te rusten en zelfs een open haard, in de hal. Zo zal het een fornuis "Zweed" worden met een bank.

In principe kan de Zweedse oven overal in de kamer worden geïnstalleerd waar verwarming, koken en decoratieve elementen zijn vereist. In gevallen waar koken niet nodig is, kunnen we de optie van de oven beschouwen als een decoratief moment en een structuur bouwen, bijvoorbeeld samen met een open haard en versieren met een afwerkingsmateriaal, bijvoorbeeld een natuursteen.

Dit ontwerp is dus een vrij praktische optie, omdat de geproduceerde warmte, met behulp van een plaat om te koken, niet tevergeefs zal verdwijnen, maar zal worden besteed aan het verwarmen van de kamer.

Nederlandse oven
Nederlandse oven

De oven "Zweed" met een openhaard

Er zijn twee manieren om een ​​Zweedse oven met een open haard te combineren: eenvoudig aan de achterkant van de kachel bevestigen, de schoorstenen in dit geval scheiden, dan kunnen de kachel en de open haard afzonderlijk worden verwarmd. Sluit de schoorsteen van de kachel aan op de openhaard en breng hem naar een van de rokers. Om in dit geval te verwarmen, moeten de kachel en de open haard van elkaar worden gescheiden, zodat er geen burnout is.

Gebruik de kachel

Het is raadzaam om de kachel te bouwen in het warme seizoen, in de zomer, zodat het metselwerk op natuurlijke wijze kan drogen. In het geval van het uitvoeren van bouwwerkzaamheden in de winter, is het mogelijk het metselwerk te drogen met behulp van verschillende apparaten, bijvoorbeeld warmtepistolen.

Nederlandse oven

Houd er dus rekening mee dat het mogelijk is om de oven "Zweed" alleen te gebruiken nadat het metselwerk volledig is opgedroogd, anders kan het voortijdig instorten.

Proefrit bevat het volgende:

 • Vuur drogen. Het is noodzakelijk om de kachel tweemaal per dag te verwarmen met fijngehakt brandhout. De meest geschikte optie voor de primaire oven is hout dat geen koolstofzwart afgeeft tijdens de verbranding, bijvoorbeeld aspen.
 • Inspectie van rookafsluiters. Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat er geen vocht op de rookkleppen is.

Houd er rekening mee dat de Zweedse oven regelmatig moet worden verwarmd. In geval van langdurige stilstand, is het raadzaam om de voorbereidende ovens opnieuw te drogen.

Nederlandse oven

Het is goed mogelijk om thuis een Zweedse oven te bouwen met behulp van het project en de instructies voor de tekeningen. Als we bedenken dat een sterke vorst duurt niet de hele winter, typ "Zweed" efficiëntie van de oven in het midden van het stookseizoen iets minder was dan de Russische kachels, maar al snel opgewarmd en slankere look.

1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

75 − 71 =