Bekwame verlichting van trappen: advies van professionals (23 foto’s)

Geen enkele eigenaar van een huis of een appartement met twee verdiepingen zal beweren dat de trap niet alleen mooi, maar vooral ook veilig moet zijn. Het is kwaliteit en goede verlichting die voor comfort zorgt en het risico van struikelen in het donker of vallen minimaliseert.

Verlichting van een betonnen trap
Verlichting van trappen

Het daglicht op de trappen van het huis lost het probleem van het licht gedeeltelijk op. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de locatie van de constructie ten opzichte van ramen en deuropeningen. Zelfs als het zich naast het raam bevindt, is er op bewolkte dagen, en vooral in het donker, behoefte aan kunstmatige lichttrappen naar de tweede verdieping. Achtergrondverlichting moet niet alleen functioneel zijn, maar tegelijkertijd organisch worden gecombineerd met de vormen en het ontwerp van het ontwerp. Bepaal welke verlichtingsoptie nodig is in de stadia van het plannen van het huis, kies het type trap.

Verlichtingstreden in een privé huis

Verlichting van houten trappen

Korte beschrijving van verschillende soorten verlichtingsapparatuur

Verschillende manieren om de trap uit te rusten, laten u niet alleen mooie versies van lampen kiezen, maar ook de meest geschikte en geschikt voor een bepaald huis.

Lampen voor lokale verlichting

Met deze manier van markeren kunt u zich richten op de afzonderlijke elementen van de trap - de stappen. Individuele spotlampen zijn gemonteerd op het verticale oppervlak van de trede in het midden / de zijkant. Interessant is de plaatsing van de lamp direct in de stap (de elementen zijn op brede trappen gemonteerd, dichter bij de reling).

LED-verlichting

Hoe u een veilige verlichting van de houten trap maakt, is het beter om dit met een elektricien te controleren (zodat de werking niet verslechtert en de trappen niet oplichten).

Verlichting trap in het huis

Muurbevestigde lichtelementen

Een vergelijkbare methode van verlichtingsontwerp is de meest voorkomende. Installeer de lampen van verschillende typen:

  • Oppervlaktemodellen worden aan de achterkant aan de muur bevestigd. Door fixatie van plafonds kan de richting van de lichtstroom niet worden veranderd. Voors - compact (u kunt de ladder van elke breedte versieren), zorgt voor een uniform strooilicht;
  • schansen hebben noodzakelijk een bracket-basis, waardoor de lampen zich op een andere afstand van de muur bevinden. Deze universele verlichting past perfect in elk interieur. Bij sommige modellen kunt u de richting van de lichtstroom wijzigen;
  • het ontwerp van de in de muur ingebouwde armatuur gaat uit van een inbouwdiepte van minimaal 4 cm. Daarom is een vergelijkbare verlichting van de trap in het huisje geschikt voor valse wanden, gipswanden. Als er een paneelafdekking is, moet er een luchtspleet zijn. Modellen zijn uitgerust met een vaste of verplaatsbare kop (het is gemakkelijk om de stralen in de juiste richting te richten). De lamp kan rond de trede worden gebouwd, ter hoogte van de knieën. Bij lange marsen moeten puntlichten niet bij elke stap worden ingesteld, maar in twee of drie.

In de fase van installatie is het belangrijk om rekening te houden met de hoogte van de installatie van lampen - deze mogen het vrije verkeer van bewoners op de trap niet belemmeren.

Kristallen kroonluchter in trappenhuisverlichting

De inrichting van de lamp (plafond, lampenkap, ophanging) kan volledig worden gesloten (gelijkmatige verlichting van de trap) of open (licht wordt strikt op en neer gericht). Lampenkappen / plafonds zijn gemaakt van verschillende materialen: glas, papier, stof, plastic. De kleur van het plafond en de inrichting moet in overeenstemming zijn met de stilistische beslissing van de trap en het interieur van de kamer behouden. Voorwaardelijk is het mogelijk om verschillende decorstijlen te onderscheiden:

  • klassiek - glazen plafonds naderen de brede stenen trap, niet-triviaal ogende lampen met kaarslampen;
  • De moderne stijl zorgt voor de aanwezigheid van metalen, glazen trappen. Behoud de sfeer van het interieur van de lamp met smeedijzeren haakjes, plafonds van gesatineerde glazen laconieke vormen;
  • Landstylisten onderscheiden zich door houten trappen of voering op de trap. Lampen met houten voetstukken (of een houten structuur nabootsende), gedecoreerd met een doek, zijn geïnstalleerd. Een uitstekende optie - lampen met gematteerd plafonds, bevestigd op metalen beugels (koper, messing).

De belangrijkste vereiste voor plafonds is om het licht in te laten. Bij het kiezen, is het ook de moeite waard om de volgende karakteristieken te overwegen: onderhoudsgemak, mate van verwarming (om niet te verbranden met een waarschijnlijke aanraking).

Een niet-standaard combinatie van wandlampen en ingebouwde functies voor harmonieus combineren van functionaliteit en decoratie. Decoratieve schansen kunnen in de namiddag de trap doen lijken op een kleine fotogalerie. En 's nachts zullen de treden van de trap zichtbaar zijn dankzij de ingebouwde spots.

Als de trap alleen wordt verlicht door wandlampen, worden modellen geselecteerd die het licht naar beneden leiden, parallel aan de treden.

1
Gecombineerde verlichting van trappen

Cantilever verlichting

Plafond armaturen

De apparaten zijn aan het plafond bevestigd en kunnen meerdere trappenhuizen tegelijkertijd verlichten. Daarom, kijk organisch in huizen / appartementen met hoge plafonds. Beschikbare modellen met of zonder ophanging.

Kroonluchters op lange ophangingen zijn geschikt voor het ontwerp van dimensionale trappen in het midden van de kamer. Dergelijke lampen h
ebben vaak een pompeuze uitstraling. Lampen versierd met trapsgewijze ornamenten, glazen / bergkristal hangers vullen de ruimte met een speciale charme en effectief te combineren met de gesmede hekken van de trap. Bij het kiezen van de lengte van de ophanging moet er rekening mee worden gehouden dat hoe dichter de verlichting bij het plafond is, des te gelijkmatiger het licht wordt verdeeld.

Modellen zonder hangers kunnen optimaal worden geïntegreerd in de achterste oppervlakken van trappenhuizen met meerdere verdiepingen.

Verlichting trap op de veranda
Verlichting trap in het appartement

Decoratief onderdeel van trappenhuisverlichting

Bij het kiezen van een hoogtepunt wordt een belangrijke rol gespeeld door structurele kenmerken van de trap. De meest optimale variant van verlichting van een schroef, lange trap is een LED-strip (flexibele polymeerstrip met LED's). Met de vochtbestendige coating kunt u het product met een dubbelzijdig plakband op het oppervlak bevestigen. De tape creëert een zeer krachtige verlichting van de trap in een privéhuis, dus het is wenselijk om het in een aluminium U-vormig profiel te installeren.

LED trapverlichting
Achtergrondverlichting trap kroonluchter

Hoe maak je een fantastisch visueel effect van stomende stappen in de ruimte? Het is heel eenvoudig - om de tape in speciale groeven onder de treden te bevestigen.

Vergeet niet dat de achtergrondverlichting de geometrie van de ruimte visueel kan veranderen. Als het licht van de wandlampen omhoog gaat, neemt de hoogte van de kamer visueel toe.

Bij het kiezen van een lamp moet er rekening mee worden gehouden dat houten texturen de gele kleur perfect aanvullen, en metalen structuren van glas de voorkeur hebben om koel wit te maken.

Achtergrondverlichting trappen in een minimalistische stijl
Wandverlichting van trappen

Methoden voor lichtregeling, voor- en nadelen

Uiteraard biedt de overvloed aan armaturen, varianten van hun installatie, verschillende manieren om deze diversiteit te beheren.

Comfortabele verlichting "op de machine"

Automatische verlichtingssystemen zijn uitgerust met sensoren en controllers. Bewegingssensoren reageren op een bewegend voorwerp en worden aan het begin / einde van de ladder geïnstalleerd. Bij montage op een muur worden apparaten met een kijkhoek van 180 ° gekozen en bij montage aan het plafond wordt 360 ° geselecteerd. Gewoonlijk is het bereik van apparaten niet meer dan 12 meter.

Leuningen met verlichting
Trappenhuisverlichting

Voordelen: energie besparen (omdat de lampen niet constant werken), niet gek rond de muur op zoek naar een schakelaar in het donker, of vergeet niet om het licht uit te schakelen nadat je door de trap bent gegaan, het systeem werkt op klassieke lampen of op LED-strips.

Nadelen: gevoeligheid voor spanningspieken en als gevolg daarvan - storingen of onjuiste werkzaamheden, de aanwezigheid van dieren in het huis leidt tot onnodige werking van het systeem.

Het systeem kan worden aangepast in de volgende werkingsmodi: snelstart, verlichting van alle fasen tegelijkertijd of afwisselend, constante lage podiumverlichting. Als het vereist is dat het systeem automatisch in het donker wordt ingeschakeld, is het verbonden met de lichtsensor. Voor het installeren en configureren van de juiste werking van het systeem, is het raadzaam om de diensten van professionals te gebruiken.

Zijverlichting van trappen
Achtergrondverlichting stappen op de trap

Handmatige achtergrondverlichting

Dit is de meest gebruikelijke optie voor lichtregeling, wat handig is voor het uitrusten van eenvoudige (single-maart) structuren. Het verlichtingsschema van de trap is vrij eenvoudig: de toetsen worden ingesteld op de eerste en laatste stappen. Als het huis meerdere verdiepingen heeft, zijn de schakelaars op elke verdieping gemonteerd. Dergelijke modellen van producten zullen een uitstekende manier van verlichting zijn voor een keldertrap, zolder of trappen voor kelderverdieping, zolderverdiepingen.

Lichttrappenarmaturen
LED Trappenhuisverlichting

Voordelen: lage kosten van componenten, de mogelijkheid om de achtergrondverlichting naar behoefte te gebruiken. De nadelen zijn onder meer de noodzaak om de bedrading vooraf te monteren, optimaal voor de uitrusting van trappen die zich alleen bij de muren bevinden.

Ingebouwde trappenhuisverlichting

De trap in een enkele stilistische oplossing met een kamer, en bekwaam uitgerust met armaturen, zal een betrouwbare "helper" zijn in het donker en een effectief ontwerpelement in de middag.

1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

− 1 = 9