Khokhloma: gerechten met “Slavische ziel” (20 foto’s)

De Russische cultuur is in alle opzichten mooi. Artistieke creativiteit verpersoonlijkte altijd de rijkdom van de ziel van elke Slaaf, en de stilistiek en originele technieken van sommige trends zijn nog steeds relevant. Voor kenners van primordiaal Russische motieven en iedereen die op zoek is naar originele ideeën voor thuishandwerk, is de Khokhloma-schilderij zowel een bron van inspiratie, als een geïmproviseerd handboek, hoe je van alles kunt veranderen in een echt kunstwerk.

Theepot met schilderij van Chochloma

beschrijving

Khokhloma noemde het Russische volkstuig, dat in het midden van de XVII eeuw in Nizhny Novgorod ontstond. Tegenwoordig is het een staaltje van een rijk sieraad dat organisch en stijlvol in verschillende interpretaties kijkt.

Uren met schilderij van Khokhloma
Theegerei met Khokhloma

Een oude traditie zegt dat eens in de bossen bij Nizhny Novgorod aan de rivieroever een persoon woonde. Niemand wist wie hij was of waar, maar iedereen wist welke prachtige schilderijen hij kon maken zodat eenvoudige gebruiksvoorwerpen of huishoudobjecten van zuiver goud leken.

De koning, die over zo'n vakman had gehoord, stuurde boodschappers om de meester te vinden en hem te brengen om in het paleis te dienen. Het zoeken duurde lang, maar niemand vond deze persoon. De meester had echter studenten die zijn werk voortzetten. Dus in elk huis van de Novgorodians waren er negers van schatten met sierlijke tekeningen, populair zelfs vandaag.

Snijplank met Khokhloma-schilderij
Emmer met schilderij van Chochloma

Welke items kunnen worden gedecoreerd met een schilderij

Volgens oude gebruiken schilderen ze dingen van huishoudelijk gebruik, gerechten, sommige elementen van het huis zelf. Ornament is ingericht als een feestelijk decor, en de dagelijkse optie. Meestal gebeurt het schilderen op dergelijke kenmerken:

 • lepels;
 • Geneste poppen;
 • trays;
 • Grote en kleine platen;
 • schotels;
 • kisten;
 • Kisten in alle maten;
 • Kleine vaten;
 • potten;
 • De doos;
 • Draaiende accessoires;
 • pennen;
 • Handvat messen en bestek;
 • vazen;
 • Snijplanken;
 • Planken in de keuken.

Aboriginal Russische traditionele motieven zijn nog steeds relevant vandaag.

Op het toppunt van populariteit vind je compleet onconventionele dingen met een lijst met 'Chochloma'. In feite kan elk oppervlak de basis worden voor gedurfde ontwerpexperimenten in de etnische stijl: van huishoudtextiel en huishoudelijke apparaten tot airbrushen op auto's of body art en tattoo-ontwerpen.

Khokhloma-bloemschilderij op de schotels
Een kom met een schilderij van Chochloma

Typen schilderijen

Vandaag gerechten voor Khokhloma - de meest populaire optie voor het gebruik van Russische motieven in het interieur. Interessante producten kunnen in de winkel worden gekocht of zelf worden gemaakt. Er zijn twee hoofdtypen muurschilderingen in de Khokhloma-stijl:

 • Verhoogde;
 • Achtergrond.

Het schilderen van het paard wordt gedaan door plastic slagen op het oppervlak, dat eerder proluzhivayut was. De master past aanvankelijk een tekening toe van zwarte of dieprode verf op de achtergrond van het toekomstige product. Er zijn drie soorten ornament.

Dienblad met schilderij van Chochloma

Gerechten met schilderij van Chochloma
Chokhloma op de borden zetten

"Grassprietjes"

Ze tonen zegge, whitetail, weide, met behulp van krullen en verschillende in intensiteit en aard van de toepassing van het uitstrijkje. De algemene achtergrond wordt aangevuld met kleine bessen, aartjes en zilverachtige overlopen, die de achtergrond verrijkten.

"Onder het gebladerte" of "onder de bes"

Meesters werken in grote vette uitstrijkjes, waardoor ze ovale bladeren en bessen afschilderen. Meestal tekenen ze kamille, druiven, aardbeien, krenten en bessen, klokken, veenbessen en kruisbessen.

1

"Gingerbread"

Dit is een geometrische figuur, bestaande uit een ruit of een vierkant en een centraal element in de vorm van de zon. Dit type schilderij is het meest voorwaardelijk en eenvoudig.

Er zijn patronen waarbij slechts één type patroon wordt gebruikt. De rijkste en meest uitgebreide ornamenten bevatten tegelijkertijd alle soorten tekeningen.

Khokhloma schilderij op de schotels

Achtergrondmotieven

Achtergrond Chochloma - een combinatie van zwarte of rode achtergrond met een gouden patroon. Voor een dergelijke brief zijn de volgende artistieke technieken kenmerkend:

 • "Onder de achtergrond." Aanvankelijk vormt de meester een tekening (vis, dier, plant, geometrische compositie) en vult vervolgens de achtergrond met de juiste kleur;
 • "Kudrin." Dit is een originele techniek waarmee je een geverfd ding kunt krijgen met een overvloed aan krullende patronen. Met behulp van krullen worden alle motieven en complexe composities gevormd (van eenvoudig "gras" tot complexe afbeeldingen van dieren of vogels).

Gouden Khokhloma ziet er het meest indrukwekkend uit wanneer gouden ornamenten alleen met zwart en rood worden gecombineerd. Achtergrondschilderen wordt niet aangevuld door andere tonen.

Khokhloma schilderij op de suikerpot

Algemene concepten van technologie

Aanvankelijk maakten de meesters ruwe werkstukken van hout. In de gewone mensen werd deze bezetting "om de emmers te slaan" genoemd. Overtollig hout werd verwijderd met een beitel, waardoor het werkstuk de gewenste vorm kreeg. Producten werden geprimed met wap (klei). Na het primen moeten de blanks ten minste 6 uur drogen. Vervolgens werden de objecten bedekt met lijnolie. Meestal stalden de meesters geen toekomstige objecten van inrichting en leven met verschillende ballen drogende olie.

De volgende fase is intensief vertinnen. Het oppervlak van de knuppel werd actief behandeld met aluminiumpoeder. Nu is het product klaar om onmiddellijk te worden geschilderd.

Samovar met schilderij van Chochloma

Voor het werk werden olieverf gebruikt. Primaire kleuren: rood en zwart. Om het ornament dynamischer te maken en de compositie zelf levendiger te maken, worden soms extra schaduwen gebruikt: bruin, lichtgroen, geel, melkachtig.

Zodra de tekening klaar was, was het product bedekt met een dikke laag vernis. Vervolgens werd gedurende 4 uur verhard in de oven (de temperatuur bereikte 160 graden en hoger).

Doos met Khokhloma-schilderij

Hoe maak je zelf een Russisch schilderij?

Geschilderde gerechten stralen een speciale charme uit. Een exclusief product maken zal voor beginners mogelijk zijn. Voordat u begint met het decor van de gekozen items, is het echter beter om te oefenen op gewoon papier of papier.

Voor de eerste lessen is het beter om jezelf te bewapenen met een eenvoudige borstel en alle kleuren. Op papier kunt u proberen traditionele bloemmotieven weer te geven, soepel bewegende naar meer complexe animalistiek.

Bord met schilderij van Chochloma

Eerste pogingen

Als de techniek een beetje is verbeterd, kun je doorgaan naar het praktische gedeelte. Om te beginnen is het noodzakelijk om eenvoudige producten met een gelijk oppervlak op te pikken. Het handigst in het werk zijn de volgende onderwerpen:

 • trays;
 • planken;
 • stoelen;
 • doek;
 • Het paneel van een laptop of telefoon;
 • Keuken snijplank.

Misschien is de beste optie om te beginnen een keukenbord. Als de eerste ervaring succesvol is, zal het een effectieve aanvulling zijn op het interieur in de keuken. Het is ook belangrijk om te onthouden dat houten gebruiksvoorwerpen handiger zijn om mee te werken. Maar voor kunststof, zijde en andere specifieke texturen, moet u niet alleen speciale verven kiezen, maar ook het oppervlak zelf voorbehandelen, dat zal worden geverfd.

Vaas met schilderij van Chochloma

Over de materialen

Het is beter om onnodig ruwe structuren en multiplex te verwijderen van onbehandeld hout. Op het doek mogen geen depressies, klieren en andere gebreken zijn, anders is het een onnauwkeurige Chochloma, gerechten voor het decor moeten ook oorspronkelijk van hoge kwaliteit zijn en handig om het plaatje te tekenen.

De eenvoudigste manier is om een ​​kant-en-klare set te maken voor producten in de winkel. Het bestaat meestal uit een voorbereide basis en een set kleurstoffen, evenals een set penselen om te tekenen.

Chochloma schilderij in groene kleur

Een foto selecteren

De hoofdregel voor beginners: om te beginnen met eenvoudige tekeningen, waardoor het ornament geleidelijk ingewikkelder wordt. Het eenvoudigste "gras" en "bladeren" kunnen dan worden aangevuld met bessen, trossen druiven, takken van wilg.
In het volgende stadium, wanneer de hand al is gevuld, kunt u proberen om met de krullen van een paradijsvogel of een haan af te beelden. De eenvoudigste manier om uit te zoeken wat je op de vaat moet doen, vind op het internet een paar tekeningen voor een voorbeeld. Kleurrijke foto's inspireren en laten je met eigen ogen interessante combinaties van kleuren zien en het principe van het werken met elementen.

Gouden Chochloma op de schotels

Door gerechten of producten te versieren, kunt u zinvol van uw vrije tijd genieten. Afgewerkte producten worden gebruikt als decor in het huis of gepresenteerd als een origineel geschenk aan familieleden en vrienden.

Khokhloma schilderij in goud
1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

14 + = 18