Zijden tapijten: de luxe van het Oosten (22 foto’s)

Bijna altijd in het interieur is er een zacht pluizig tapijt - een bron van thuiscomfort, warmte, een indicator van de welvaart van de eigenaars. In dit segment zijn er echte 'aristocraten': natuurlijke producten gemaakt van zijde.

verhaal

Zijde is uitgevonden door de Chinezen, iedereen weet het. De eerste zijden tapijten verschenen, waarschijnlijk op dezelfde plaats. Maar voor millennia was China een geïsoleerd rijk, dus de rest van de wereld wist het niet.

Zijd tapijt in klassieke stijl
Zijde tapijt in het huis

Tapijten eeuwenlang geweven in het oosten, maar van wollen draden. Toen de grenzen van het Hemelse Rijk openden, bewonderden mensen de ongekend gewichtloze tapijten. De Chinezen haastten zich niet om de productietechnologie bekend te maken. Het mysterie werd tweehonderd jaar vóór onze jaartelling door de oude Perzen opgelost. Chinese zijden tapijten werden echter nog steeds gewaardeerd: de kwaliteit die onbereikbaar was voor concurrenten leverde de ervaring van millennia op.

Echter, zoals ze in Turkije zeggen, zij waren het die het eerste tapijt in het Oosten weefden. Het gebeurde niet ver van Istanbul in de stad Hehere. Hij had een unieke weving met een knoop op elke draad, de dubbele Turkse naam.

Zijden tapijt met geometrisch patroon
Zijden tapijt in het interieur van de woonkamer

Waardevol exclusief

De exclusieve productie van elk product maakt de productie met de hand. De machine kan een persoon niet overtreffen bij het werken met kwetsbaar materiaal.

Tapijten van natuurlijke zijde zijn verdeeld in volledig zijde en gecombineerd: met een basis van wollen vezels, katoen of linnen. De eerste - de gemakkelijkste, hoge kwaliteit en duur. Voor grondstoffen is een dikkere draad vereist dan gebruikelijk. Het wordt verkregen door zijderupsen te voeden met eikenbladeren.

Echte Iraanse tapijten of analogen uit andere landen hebben tweehonderd knopen per vierkant met een zijde van één centimeter. Deze producten zijn veilig voor het milieu, hypoallergeen, antistatisch. Ze zijn alleen geverfd met natuurlijke kleurstoffen: basmosa, antimoon, kurkuma. Hoge dichtheid en speciale weeftechnieken geven kracht, en met goede zorg zal het tapijt meerdere generaties van het gezin tevreden stellen.

Tapijt van zijde in de woonkamer

Centra van tapijt weven

De voorouder van het ambacht in de wereld is het oude Perzië (de moderne naam is Iran). Hier worden draagbare draaibanken nog steeds gebruikt en Iraanse tapijten zijn de beste. De Turkse werken van tapijtkunst concurreren met hen in populariteit. Op de derde plaats staat Chinese zijde. Indiase, Pakistaanse, Turkmeense zijden tapijten zijn gewild.

Iraans

Iran is van oudsher de grootste fabrikant van handgemaakte tapijten. In de wereld kent iedereen Iraanse tapijten. Dit is een visitekaartje van het land, dus de kwaliteit wordt hier gecontroleerd.

Indisch tapijt van zijde

Iraanse handgemaakte zijden tapijten zijn gemaakt van de beste grondstoffen en natuurlijke kleurstoffen. Ze onderscheiden zich door een enkele Iraanse knoop, een ontwerp met een ornament van bloemen en bladeren, afbeeldingen van dieren; Een warme toon gecombineerd met rijke kleuren.

Wij zijn zijden Perzische tapijten in de enige regio van het land - Kuma. Ze zijn waardevoller dan wollen of gecombineerd. Tapijten van Kuma worden onderscheiden door laagpolig en achtergrond in bruin-beige, turquoise-groenachtige tinten, ivoor. Iraanse tapijten uit Kuma onderscheiden zich door ornamenten - vierkanten versierd met een plantaardig patroon.

1
Zijde tapijt uit India

Turks

Het Turkse zijden tapijt bestaat uit een basis en pooldraden. Het is geweven volgens de technologie van dubbele knopen of symmetrisch breien.

De hoofdkleuren, beige en bruin, symboliseren vrede en rust. Een van de belangrijkste attributen is ornament in de vorm van lijnen, bloemen, bladeren, bomen, figuren, tekensymbolen.

Het centrum voor de productie van prachtige zijden tapijten is de stad Hehere. Tapijten van dit merk worden herkend door hun zachtheid, pasteltinten en bloemmotief (in andere regio's geven ze de voorkeur aan geometrisch).

Tapijt van kunstzijde

Zijde tapijt uit Kasjmir

Chinese

Chinese zijde handgemaakte tapijten worden beschouwd als de meest waardevolle ter wereld. Dit is een voorwerp van jagen op kenners-verzamelaars. De basis en de stapel zijn gemaakt van gewichtloze natuurlijke zijde, maar ze zijn erg dicht, soms superieur aan de Perzische tegenhangers.

In het Middenrijk maken ze tapijten waarvan de zijde een ondenkbaar vermogen heeft om tinten onder verschillende hoeken en verlichting te veranderen. Ze zijn aangenaam koel om aan te raken.

Symmetrische ornamenten zijn weelderige patronen met medaillons, stoepranden, gevuld in vier richtingen met spaties. Dit is de Beijing-stijl van weven.

Chinese tapijten worden gekenmerkt door zorgvuldige studie van de kleinste details. Het kleurenschema is hetzelfde voor alle provincies: wit, rood, zwart, beige, geel, blauw. Voor export zijn er producten van pasteltinten: roze, turkoois, donkerblauw. Ze zijn ideaal voor Europese interieurs.

Chinees zijdetapijt van ronde vorm
Rond zijden tapijt

Indiaas

De beste zijn Kashmiri-zijden tapijten. De muur is meestal geweven van zijde op zijde (de duurste) o
f op basis van katoen. Verdieping - het is tapijten "wol met zijde".

Tapijten uit India staan ​​bekend om de combinatie van roze, rode, blauwe, groene en gele bloemen. Ze zijn gemaakt in een modern of klassiek ontwerp. Classics impliceert een ornament van planten en bloemen - symbolen van vernieuwing, gezondheid, geluk. Moderne stijl - het zijn rechte lijnen, gloeiend in het donker dankzij een speciale behandeling.

Aantrekkelijke tapijten met Goa: de ligatuur van patronen van bomen, exotische vogels, dieren, bloemen, met een intens rijk kleurenschema.

Zijd tapijt in Art Nouveau-stijl

Is het echt of niet?

Tapijten gemaakt van natuurlijke zijde zijn altijd duur. Maar niet elke dure sample is echt. Moeilijkheden bij het identificeren creëren de gelijkenis van producten gemaakt van zijde en viscose. Toch zijn er manieren om de waarheid vast te stellen.

 • De prijs. Handgemaakt is in één exemplaar, dus het is niet goedkoop. Hij heeft geen kortingen nodig, omdat hij voor een hoge prijs wordt gekocht.
 • Burning. Synthetische, brandende, verspreidt de plastic geest, het katoen verandert in as, als van papier. De zijde smelt en haalt de geur van het haar uit. Het is moeilijk om dit te controleren: een duur ding verbranden, zelfs een enkele bundel, is jammer.
 • Wrijving. Meer humaan, maar niet voor honderd procent. Als u de natuurlijke zijde wrijft, wordt deze warmer. Viscose warmt echter ook op.
 • Structuur. Wanneer het draaien in een rol zijden vezels niet barst, niet barst, is hun structuur niet gebroken, zoals in viscose.
 • Tastbare sensaties. Om aan te raken, deze zijde is aangenaam, zacht, elastisch. Dit valt gemakkelijk in duigen.
 • Certificaat. Net als alle andere dure waren, worden handgemaakte zijden tapijten altijd voorzien van relevante documenten die de kwaliteit en oorsprong bevestigen. Het ontbreken van hen van de verkoper duidt duidelijk op een vervalsing.

Als er geen zekerheid is, neem dan contact op met een gespecialiseerd laboratorium.

Zijde tapijt
Ovaal tapijt van zijde

Hand-auto of auto?

Bewaart het tapijt de warmte van de menselijke handen die het weefde, zoals de verkoper zweert, kan op verschillende gronden worden geïnstalleerd.

 • Fringe. Handmatig gefabriceerd, het is gemaakt van kettinggarens. Aan het naaien van het machineproduct, dat de banden op de zijhuid uitspreidt.
 • Identiteit van het gezicht en de onderkant. In de handmatige versie zijn beide zijden hetzelfde qua helderheid. Het machinewerk aan de verkeerde kant is saai.
 • Substraat. In machinemonsters een moeilijk te verbinden lijmbasis. Voor producten van handmatig werk worden flexibele draden gebruikt.
 • Worth. In de hand-meid dik, zonder lumen, strak. Gebruikte basis van wol met een ornament van zijde of pure zijde.
 • "Gebreken". Iemand die weven, bijvoorbeeld Iraanse tapijten, is geen robot of computer, dus zijn werk is niet zo perfect als de duizenden klonen die door de machine zijn afgestempeld. Maar dit is alle charme: een beetje merkbare afwijkingen in het patroon of de tonaliteit, nauwelijks waarneembare symmetriebrekend. Ze zijn uniek, het is erg moeilijk om een ​​"tweeling" te maken.
 • Label «Handmade» op het tapijt vanaf de verkeerde kant.

Op deze gronden is het mogelijk om het product van machinewerk van het handboek te onderscheiden en een echt uniek ding te kopen.

Perzisch zijdetapijt
Perzisch tapijt van zijde in het interieur

Zorg voor de regels

Zijden tapijten zijn duurzaam, maar ze zijn gemakkelijk en snel vervuild. Ongeacht de productiemethode is delicatesse vereist bij het gebruik en zorgvuldige verzorging, die als volgt is:

 • op alle mogelijke manieren stofzuigen, vooral met huishoudelijke chemicaliën, om de structuur van het tapijt niet te vernietigen;
 • van stof af, maandelijks uitschudden;
 • schoon in de richting van het dutje met een zachte borstel of suède;
 • vlekken worden verwijderd met een zwakke oplossing van soda;
 • De vaste fragmenten die erop vallen worden zonder vertraging schoongemaakt, de vloeistof wordt zorgvuldig verzameld (nooit te wrijven!) Van het tapijt;
 • Droog het product in de schaduw en op een natuurlijke temperatuur (zonder de haardroger te verwarmen, op de batterij te stapelen of onder de directe zon).

Deze vereisten zijn van toepassing en als u kunstzijde-tapijten heeft. Ze zijn ook aantrekkelijk, maar vereisen geen verhoogde aandacht en geven eigenaren veel minder problemen.

Grijs zijden tapijt
Tapijt van zijde in de slaapkamer

Een sterk vervuild tapijt in natuurlijke zijde vereist alleen een stomerij. Het reinigen van zijden tapijten - een evenement kostbaar, maar thuis om rekening te houden met alle nuances is onmogelijk. Het is beter om niet te sparen, omdat het nog duurder is.

Naleving van deze regels verlengt de levensduur van een waardevol ding. Het zal langer duren en een erfstuk van de familie worden.

Oud zijdetapijt
Turks zijdetapijt

Zijden tapijten in het interieur

Ze zijn, net als elk ander natuurlijk materiaal, beter bestand tegen slijtage dan synthetische stoffen, worden snel vuil en professionele reiniging van zijden tapijten is niet goedkoop. Daarom zijn ze niet vastgelopen in kamers met intensieve beweging en een groot aantal mensen. In privéwoningen is de beste oplossing een kantoor of een slaapkamer. In openbare plaatsen zoals restaurants of hotels zijn dit de kenmerken van VIP-zones. Ze geven status aan het kantoor van het hoofd of de zakelijke persoon.

Turks vloerkleed van zijde

Het is beter om het aan de muur te hangen: schoonheid zal zich maximaal manifesteren, ze zullen van alle kanten en hoeken worden bewonderd.

Dergelijke coatings passen org
anisch in oosterse of klassieke interieurs. Het ruime pand zal het product van elke kleur en toon, kleine kamers, versieren - lichte pasteltinten.

Tapijt van Chinese zijde in het binnenland van een buitenhuis
1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

30 − = 21