Heupdak in moderne constructie: ontwerpkenmerken (21 foto’s)

Steeds meer in de particuliere bouw, bij het ontwerpen van huizen, de voorkeur wordt gegeven aan vierhellingen daken. Dit is het type van hip dak.

Voor- en nadelen van heupdaken

De meest voorkomende en eenvoudigste soort is het heupdak, waarbij twee hellingen de vorm van een trapezium hebben en zich langs de langere zijde van het huis bevinden. De andere twee hebben de vorm van een driehoek, ze worden heupen genoemd. Kenmerkend voor dit ontwerp is de afwezigheid van frontons. Hierdoor wordt de invloed van wind op het dak minimaal. Bovendien is het veel eenvoudiger en efficiënter om het probleem van isolatie van de constructie op te lossen.

Het dak van het huis in Engelse stijl
Heupdak van een groot huis

Andere soorten heupdaken: semi-fijn, tent, mansard, complexe vorm. Het semi-westelijke dak heeft beide gevels en heupen, die zich daarboven bevinden. De tentdaken bestaan ​​uit vier stralen in de vorm van driehoeken waarvan de top op een punt samenkomt.

Scharnierend dak van een blokhut

Scharnierend dak van een woonhuis

Een verdieping tellend huis met een heupdak is een ideale optie voor de constructie van een gebeeldhouwde structuur. Het heupdak is een helling met afgebroken randen. Het heupdak met een complexe vorm wordt verkregen door meerdere lagen te combineren of door enkele extra elementen te gebruiken. Een van die opties is een heupdak met een erker. Vaak zijn deze systemen bedekt met framehuizen, omdat ze minder spanning op het frame van het gebouw veroorzaken.

Betegeld dak
Scharnierend dak

Een huis met twee verdiepingen en een hip dak zal indrukwekkender en interessanter lijken dan met een conventionele gevel.

De belangrijkste voordelen van dit type dak zijn: sterkte, betrouwbaarheid, luchtweerstand, uitstekend ontwerp. Hoe kleiner de helling van de dakvlakken ten opzichte van de grond, hoe moeilijker het is om water en sneeuw vast te houden. Daarnaast kan de ruimte onder het heuptak rationeler worden gebruikt om de zolderverdieping te maken.

De nadelen zijn de complexiteit van hun installatie, vooral op zichzelf, en hoge kosten. Om te weten hoe je een heupdak op de juiste manier maakt, moet je een duidelijk ontwerp hebben. Ondanks het feit dat een multitask-systeem veel moeilijker te installeren is dan een enkel schuin dak (of het meest gebruikelijke dak van een zadeldak), is het goed mogelijk om het zelf te doen.

Scharnierend dak van een houten huis
Het dak van het huis

Hip dakconstructie

Overweeg waar het heupdak uit bestaat. Het spantensysteem is de basis van de hele constructie. De belangrijkste elementen zijn:

 • gehoekte spanten;
 • basale truss bars;
 • tussenliggende spanten;
 • korte spantenbalk;
 • skate beam;
 • verticale rekken;
 • banden;
 • mauerlat;
 • wind balken.

Hoekige spanten zijn bevestigd aan de uiteinden van de nokbalk, de hellingshoek is altijd kleiner dan die van de tussenbalken. Dit element heeft de grootste belasting. De vier hoofdspanten zijn bevestigd aan de uiteinden van de rand loodrecht daarop. Twee heupspanten worden langs de as van de nokbalk geplaatst. Tussenbalken worden bevestigd aan het zijoppervlak van de nok met de stappen die door berekeningen worden vereist, en vertrouwen op de Mauerlat. Als de lengte van de rand erg klein is, kun je zonder ze doen. Korte spanten worden bevestigd op de zijvlakken van de gebogen balken.

Heupdak van de boerderij
Garage met dakdak

Verticale rekken bevinden zich op de kruising van de rug en hellende balken, ze worden ondersteund door balken. Maar vaak voor optimaal gebruik van de zolderruimte worden ze vervangen door andere ondersteunende elementen.

Mauerlats zijn gemaakt van massieve balken en vormen een kader rond de omtrek van de muren van het huis - de basis voor het dakspant-systeem. Afbuigingen die zich binnen dit frame bevinden, worden meestal gebruikt als balken. Windschermen zijn nodig om de gehele truss-structuur te versterken; zijn geïnstalleerd aan de loefzijde van het huis of aan beide zijden. Er zijn extra elementen: struts, filly, narozhniki, sprengels.

1
Stenen huis met hip dak

De hellingshoek van de oppervlakken van heupdaken is meestal 20-45 graden. Maar afhankelijk van de klimatologische kenmerken van dit gebied (veel sneeuw, veel wind) en het type gepland daktype (zacht, hard), wordt de optimale helling van het dak van de heup individueel berekend voor elk project.

Voorbereiden voor installatie

Gezien het feit dat dit type dak niet erg eenvoudig is, dan zijn er pre-made projecten van huizen met een hip dak met alle benodigde berekeningen en tekeningen. Allereerst worden ze gedefinieerd met de configuratie van het dak. Hoe complexer een variant wordt gekozen, hoe meer materialen en tijd nodig zijn om de structuur te construeren.

Rood heupdak

Afhankelijk van de beschikbaarheid van de zolder, wordt de hoogte van het dak bepaald. Bij de berekening van de afmetingen en het aantal onderdelen moet rekening worden gehouden met de tijdelijke en permanente belastingen waaraan het spantsysteem, de intensiteit van de wind en neerslag worden onderworpen. Het draagvermogen van de fundering van het gebouw en de muren wordt geschat, de hellingshoeken van de hoofdbalken, het gebied van het heupdak worden bepaald en extra elementen worden berekend: de aanwezigheid van ramen, openingen voor ventilatiebuizen en schoorstenen.

Dakdakraam

De belangrijkste materialen die nodig zijn voor de dakbedekking zijn goed gedroogd hout: hout en planken. Bovendien moet u voldoende voorraad dakspijkers, zelftappende schroeven en ankerbouten inslaan. Volgens de gemaakte berekeningen worden verschillende metalen bevestigingsmiddelen gebruikt, die worden gebruikt voor een betrouwbare verbinding van de spant-systeemonderdelen. Allereerst zijn dit hoeken, steunen en houders voor liggers, verbindingsplaten, montageprofielen en andere configuraties van bevestigingsmiddelen. Als de structuur nieuw is, is het noodzakelijk om zwevende verankeringen te hebben die mogelijke vervormingen van het hele systeem tijdens de krimp van de wanden van het huis doven. In het geval van beproefde wanden kunnen eenvoudige metalen nietjes worden gebruikt als verbindingselementen voor staven en balken.

Het dak van het huis

Het apparaat van het heupdak

Nadat het project is voltooid, zijn alle materialen beschikbaar. U kunt direct beginnen met het installeren van het heupdak. Basisfasen van de installatie:

 1. De contouren van de muren zijn bedekt met waterdicht materiaal.
 2. De volledige omtrek van de omtrek is mauerlate. Monteer het op de muren met behulp van verankeringen en nietjes.
 3. Dan is het noodzakelijk om een ​​zorgvuldige markering te maken voor de installatie van de spantconstructie volgens de eerder gemaakte berekeningen. Om alle elementen plat te leggen, moeten de markeringen op tegenoverliggende muren strikt op dezelfde afstand van elkaar liggen.
 4. Liggeroverlapping kan direct op de Mauerlat worden gelegd en de functie van dekvloeren uitvoeren of zich op een lager niveau bevinden. In het laatste geval worden ze op logsteunen gemonteerd, vooraf geïnstalleerd op de binnenmuur van het huis.
 5. De dekvloer van de Mauerlat is dwarsgesneden. Om het verdere installatieproces te vergemakkelijken, is het mogelijk de resulterende structuur af te dekken met een stapel vrijliggende planken.
 6. Verticale steunen zijn bevestigd aan balken of balkvloeren. Als een huis met een zolder is gepland, worden dergelijke ondersteuningen meestal niet gebruikt. Bovenop is een skate rail geïnstalleerd. Het heupdakscharnier bevindt zich strikt langs de as parallel aan de wanden van het gebouw. De verticaliteit en de horizontaalheid van het ontvangen frame worden zorgvuldig gemeten. Eventuele vervormingen daarin zullen leiden tot verdere afwijkingen van de gehele dakspantconstructie.
 7. Verderop zijn de nok tussenliggende spanten bevestigd.
 8. Hoekspanten, indien nodig, zijn extra versterkt met stutten.
 9. In overeenstemming met het project zijn alle andere details van het spantagesysteem geïnstalleerd.
 10. Als de houten delen van de structuur niet zijn voorbehandeld met beschermende verbindingen, dan kan dit worden gedaan na de installatie.
 11. De volgende fase markeert onder toekomstige openingen voor ramen, leidingen en mijnen. Op de contour waarvan extra latten zijn gevuld.
 12. De gehele structuur is bedekt met dampisolerende materialen.
 13. Op de spanten gevulde latten van planken onder het dak.
 14. De isolatie is gelegd, die van bovenaf bedekt is met een laag isolatie tegen vocht en wind.
 15. Dan is de monitor bevestigd.
 16. De laatste fase is de directe bedekking van het heupdak. Meestal wordt een zacht dakbedekkingsmateriaal gekozen, omdat het eenvoudiger is om op verschillende versies van heupdaken te monteren. Maar daaronder is het nodig om platen multiplex of OSB-platen te bedekken. Een hard dak kan rechtstreeks op het bedieningspaneel worden bevestigd.

Mauerlat wordt gebruikt in bakstenen en blokhuizen, in skeletwoningen wordt het bovenste harnas van het frame gemaakt. In huizen gemaakt van hout of gewoon hout in de rol van Mauerlat, staat de bovenste kroon van de muren.

Hip dak gemaakt van golfkarton

Enkele belangrijke punten

De bevestiging van spanten aan de Mauerlat kan op verschillende manieren worden uitgevoerd:

 • gebruik van twee metalen hoeken, een aan elke zijde van de spanten;
 • drijf de spijkers onder een hoek zodat ze, door de spanten passerend, stevig in de Mauerlate zijn ingebouwd;
 • met behulp van speciale metalen beugels;
 • met zwevende bijlagen.
Tentdak van het huis
Leiendak uit leisteen

De dakdakhoorn draagt ​​een aanzienlijke belasting, dus het is noodzakelijk om de spanten op de juiste wijze te bevestigen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan:

 • de bekleding van de spanten over het hout is overlapt en aan elkaar vastgeschroefd;
 • Als houten of metalen fittingen voor bevestiging worden gebruikt, moeten de spanten in de gewenste hoek op de nok worden afgesteld.

Selectie van gezaagd hout moet worden uitgevoerd uitgaande van de belasting die ze moeten weerstaan. Voor de hoofdelementen van de constructie wordt alleen het hout van de eerste kwaliteit genomen en voor andere elementen kan hout uit de tweede klasse worden gebruikt.

Geveltop heup
Het dak van het moderne huis

Bij het kiezen van het materiaal voor het dak, is het de moeite waard om aandacht te besteden aan het percentage afval dat overblijft na de vloer. Bij gebruik van velproducten kan dit tot 30 procent zijn. Daarom is het meer rationeel om zachte varianten van een dakbedekking of montage uit afzonderlijke elementen te gebruiken.

Hip dakvilla

Wanneer een heupdak wordt gekozen voor het dak van een privéwoning, moet er rekening mee worden gehouden dat het om de structuur te beschermen duurzaam, sterk en betrouwbaar is, en daarom zorgvuldig en zorgvuldig moet worden benaderd. Onjuiste berekeningen en fouten in de toekomst kunnen leiden tot aanzienlijke kosten voor de correctie of volledige vervanging van de structuur. In het geval van onzekerheid in hun mogelijkheden is het beter om zich tot professionals te wenden.

Het dak van het dak van het landhuis
1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

− 2 = 2