Φωτισμός δαπέδου: αποχρώσεις επιλογής (22 φωτογραφίες)

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο φωτισμός του δαπέδου συνδέεται με μεγάλα καταστήματα, με διακοπές ή με σύνθετες λύσεις σχεδιασμού. Αλλά στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα μέρος για αυτό στο πιο συνηθισμένο διαμέρισμα - θα έρθει σε βολικό αν χρειάζεστε:

 • παρέχουν εντυπωσιακή προφανή διαμόρφωση ζωνών.
 • παρέχουν μαλακό διάχυτο φως για νυχτερινό φωτισμό.
 • επισημάνετε μεμονωμένες λεπτομέρειες του εσωτερικού και αποσπά την προσοχή από τους άλλους.

Ωστόσο, για να φανεί καλός ο φωτισμός δαπέδου στο διαμέρισμα και να λειτουργεί κανονικά, είναι απαραίτητο να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες για να επιλέξετε και να αρχίσετε να καταλαβαίνετε ποιες πτυχές είναι σημαντικές, σε τι πρέπει να δώσετε προσοχή.

Φωτισμός δαπέδου LED
LED φωτιστικό δαπέδου στην κουζίνα

Βήμα πρώτο: καθορίστε τη θέση

Εξαιτίας του πού θα επισημανθεί ακριβώς το πάτωμα, εξαρτώνται πολλές σημαντικές αποχρώσεις.

Μπανιέρα

Ο φωτισμός του δαπέδου στο μπάνιο μπορεί να φανεί εξαιρετικά εντυπωσιακός και να δημιουργήσει μια ευχάριστη ζεστή ατμόσφαιρα, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη τα φωτιστικά να μην είναι ευαίσθητα στις διακυμάνσεις υγρασίας και θερμοκρασίας. Λοιπόν, αν είναι κατασκευασμένα από πλαστικό, όχι από γυαλί.

LED φωτιστικό δαπέδου στο σπίτι

Μπλε φωτιστικό δαπέδου στην κουζίνα

Αίθουσα εισόδου

Εδώ ο διακοσμητικός φωτισμός μπορεί να κρύψει την παρατυπία του σχήματος του δωματίου και να τον τονίσει. Είναι σημαντικό οι λάμπες να είναι ανθεκτικές στην υγρασία (παπούτσια το χειμώνα και το φθινόπωρο χωρίς αυτό) και μηχανικές βλάβες.

Φωτισμός δαπέδου στο διάδρομο
Φωτιστικό δαπέδου στην κουζίνα

Παιδική

Εδώ, τα φωτιστικά δαπέδου μπορεί να είναι ιδιαίτερα κατάλληλα - το μαλακό διάχυτο φως τους επηρεάζει καλύτερα τα μάτια και δημιουργεί μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα από το φως ενός συμβατικού λαμπτήρα. Το κύριο πράγμα - όλες οι επικοινωνίες πρέπει να είναι κρυμμένες, έτσι ώστε το παιδί να μην μπορεί να φτάσει σε αυτά.

Σε οποιοδήποτε δωμάτιο είναι φτιαγμένο το φωτιστικό δαπέδου LED, θα πρέπει επίσης να είναι ανθεκτικό στη φωτιά για να αποφευχθεί μια πυρκαγιά, απομονωμένη για να αποφευχθεί η ηλεκτροπληξία και να μην απελευθερωθεί οτιδήποτε επιβλαβές για το περιβάλλον.

Φωτισμός δαπέδου στο εσωτερικό της κουζίνας
Φωτισμός δαπέδου στο εσωτερικό του διαμερίσματος

Βήμα δεύτερο: επιλέξτε μια κατάλληλη κατηγορία

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία συσκευών που μπορούν να εξοπλιστούν με το φωτισμό του δωματίου: από τους απλούστερους λαμπτήρες σε μινιατούρες πλαφονιές μέχρι πολύπλοκα σχέδια LED που μπορούν να ρυθμιστούν όπως σας παρακαλώ.

Σημειακά φώτα

Πάνω απ 'όλα, μοιάζουν με τους πιο συνηθισμένους μικρούς λαμπτήρες. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων τους ονομάζονται συνήθως:

 • Ευελιξία. Σε αντίθεση με μια λωρίδα LED, οι προβολείς μπορούν να ρυθμιστούν όπως θέλετε - η απόσταση μεταξύ τους, τα προκύπτοντα μοτίβα, η συμμετρία ή η ασυμμετρία - όλα εξαρτώνται από τη φαντασία του ιδιοκτήτη. Μπορούν να τοποθετηθούν γύρω από το κρεβάτι ή γύρω από την περίμετρο του δωματίου, μπορείτε να τα φωτίσετε με ένα ντουλάπι ή να διαθέσετε μπάνιο. Κάποιοι μπορεί να είναι δικοί σας, άλλοι είναι χαμηλότεροι - όλα όσα απαιτεί ο σχεδιασμός είναι εύκολο να εφαρμοστούν.
 • Αισθητική. Οι Plafonds, στις οποίες έχουν τοποθετηθεί τέτοιες λάμπες, μπορούν να κατασκευαστούν σε πολύ πρωτότυπα στυλ, και μπο
  ρούν από μόνες τους να αποτελέσουν εξαιρετική διακόσμηση.
 • Αξιοπιστία. Οι περισσότεροι προβολείς δεν είναι ευαίσθητοι σε μηχανικές βλάβες, υγρασία και μπορούν να λειτουργούν για πολλά χρόνια, ειδικά με έγκαιρη και σωστή φροντίδα. Συχνότερα κατασκευάζονται από σκληρό πλαστικό παρά από γυαλί.
 • Αποταμιεύσεις. Είναι εύκολο στη χρήση οικονομικοί λαμπτήρες, οι οποίοι καταναλώνουν ελάχιστο ηλεκτρικό ρεύμα.
LED φωτισμός δαπέδου
Οπισθοφωτισμός LED

Υπάρχουν, ωστόσο, φώτα σημείων και ελάχιστα:

 • Για να τα ενσωματώσετε στο πάτωμα, είναι απαραίτητο να αφιερώσετε πολύ χρόνο για να σκεφτείτε πώς πρέπει να ρυθμιστούν τα καλώδια ώστε να παρέχουν ενέργεια για κάθε λάμπα.
 • Από καιρό σε καιρό, ο λαμπτήρας πρέπει να αντικατασταθεί, πράγμα που απαιτεί πρόσθετη προσπάθεια.

Διαφορετικά, οι προβολείς είναι μια καλή λύση. Συνήθως έχουν κιτρινωπό ή λευκό φως.

1
Νέο φωτιστικό δαπέδου
Φωτισμός δαπέδου γύρω από την περίμετρο της κουζίνας

Λαμπτήρες νέον

Από την πλευρά τους μοιάζουν με λαμπτήρες. Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης καλώδια και μια ειδική συσκευή που επιτρέπει τη σύνδεση του σωλήνα. Έχουν τα πλεονεκτήματά τους:

 • Μεγάλος χρόνος εργασίας. Ο κατασκευαστής εγγυάται ότι εγκαθιστώντας έναν λαμπτήρα νέον στο πάτωμα, ο πελάτης δεν θα μπορεί να το θυμάται για δέκα χρόνια.
 • Μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Το νέον μπορεί να λάμψει με οποιοδήποτε φως: κιτρινωπό, κοκκινωπό, πρασινωπό. Η επιλογή εξαρτάται από την κύρια κλίμακα του δωματίου.
 • Ευχάριστο φως. Οι λαμπτήρες νέον φωτίζονται με ένα ευχάριστο διάχυτο φως που δεν κόβει τα μάτια.
LED φωτισμός δαπέδου

Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα:

 • Το κόστος. Σε σύγκριση με τους προβολείς, οι λαμπτήρες νέον είναι πολύ ακριβό.
 • Friability. Η αντίσταση στις μηχανικές βλάβες σε λαμπτήρες νέον δεν μπορεί να αναζητηθεί, κτυπά εύκολα, όπως το γυαλί.
 • Δυσκολίες εγκατάστασης. Λόγω της ευθραυστότητας και των δυσκολιών που συνδέονται με τις συνδέσεις των λαμπτήρων, θα είναι προβληματική η ανεξαρτησία του φωτισμού. Θα είναι πιο λογικό να καλέσετε επαγγελματίες, αλλά αυτό θα προσθέσει στο κόστος των λαμπτήρων πρόσθετες δαπάνες.

Επιπλέον, μπορείτε να τοποθετήσετε μόνο λαμπτήρες στην περίμετρο του δωματίου λόγω των χαρακτηριστικών του σχήματος - δεν κάμπτονται ή δεν χωρίζονται σε χωριστούς μικρούς λαμπτήρες.

Φωτισμός δαπέδου στο διάδρομο

LED λωρίδα φως

Φαίνονται σαν κορδέλες με πολλούς μικρούς λαμπτήρες μέσα. Σε αντίθεση με τους λαμπτήρες νέον, είναι εύκολα λυγισμένα, που χρησιμοποιούνται συχνά ως πρόσθετο highlight σε συνδυασμό με προβολείς. Έχουν πολλά πλεονεκτήματα:

 • Εύκολη εγκατάσταση. Είναι εύκολο να τοποθετήσετε το δάπεδο αυτού του τύπου με τα χέρια σας.
 • Ποικιλία χρωμάτων. Είναι εύκολο να επιλέξετε το κατάλληλο για ένα συγκεκριμένο σχέδιο.
 • Περίοδος μακράς εγγύησης και αξιοπιστία. Ο κατασκευαστής επισημαίνει δέκα χρόνια εργασίας. Επιπλέον, οι ταινίες δεν είναι ευαίσθητες στη μηχανική βλάβη - είναι κατασκευασμένες από πλαστικό, πολύ λιγότερο εύθραυστες από το γυαλί.
Μπλε φωτιστικό δαπέδου στο σπίτι

Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα:

 • Υψηλό κόστος. Η ταινία δεν θα κοστίσει λιγότερο από τους λαμπτήρες νέον.
 • Έλλειψη εξοικονόμησης. Όλες οι κασέτες έχουν τυπική φωτεινότητα.

Επιπλέον, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι όπως το φως που εκπέμπεται από κορδέλες - κάποιοι βρίσκουν ότι είναι πολύ φωτεινό και πολύ κατευθυντικό.

Οπισθοφωτισμός LED

Ευέλικτο νέον

Υπενθυμίζοντας όλη την ίδια λωρίδα LED, αλλά εκπέμπει διάσπαρτο φως νέον.
Διαθέτει πλεονεκτήματα:

 • Εύκολη εγκατάσταση και ευελιξία. Neon αυτού του τύπου είναι εύκολο να χτιστεί με τα χέρια του, χωρίς να καταφεύγουν σε ειδικούς, εξάλλου, να είναι δυνατή όχι μόνο σε οριζόντιες ή κάθετες, αλλά και οι περίπλοκες καμπύλες που δεν επιτρέπουν το ίδιο ποτήρι.
 • Μεγάλη διάρκεια ζωής. Μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και δέκα χρόνια.
 • Μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και όμορφο φως.
 • Οικολογική καθαριότητα και αξιοπιστία. Δεν καίγεται, δεν είναι ευαίσθητο στην υγρασία, δεν μπορεί να υποστεί βλάβη μηχανικά, εκτός αν, φυσικά, προσπαθήστε να το κόψετε με ψαλίδι.
Φωτισμός δαπέδου με φώτα τοίχου

Υπάρχουν επίσης μειονεκτήματα:

 • Υψηλό κόστος, το οποίο, παρεμπιπτόντως, αντισταθμίζεται κάπως από τη δυνατότητα αυτοεγκατάστασης.
 • Η ανάγκη για συνεχή φροντίδα. Η σκόνη διευθετείται σε ζώνες νέον, τα οποία πρέπει να αφαιρούνται συνεχώς, έτσι ώστε το φως να μην γίνεται μικρότερο.

Ωστόσο, γενικά, αυτός ο τύπος φωτισμού κερδίζει σε λαμπτήρες νέον.

Φωτισμός δαπέδου

Φωτεινό πάτωμα

Με αυτή τη φράση νοούνται τα φωτεινά πλακάκια, που είναι χτισμένα στον κύριο όροφο. Τα πλεονεκτήματα είναι:

 • Υψηλή αξιοπιστία. Ράφια και υγρασία, καθώς και μηχανικές βλάβες.
 • Πρωτοτυπία. Για να φωτίσει τους τοίχους, δάπεδα στο διαμέρισμα, αυτή η λύση χρησιμοποιείται σπάνια. Πολύ συχνότερα μπορεί να βρεθεί στο δρόμο ή στις λέσχες. Το πιο ενδιαφέρον είναι δυνατόν να το κτυπήσετε σε ένα συνηθισμένο κτίριο διαμερισμάτων.
 • Ποικιλία χρωμάτων. Μπορείτε να τα επιλέξετε ανάλογα με τα γούστα σας.

Επιπλέον, το πεδίο φωτός έχει μια ορισμένη ευελιξία: μπορεί να εγγραφεί σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο, να χαράξει ένα γεωμετρικό μοτίβο ή να χρησιμοποιηθεί ως διακόσμηση.

Φωτισμός δαπέδου στην τουαλέτα

Βήμα τρίτο: Επιλέξτε τους αισθητήρες κίνησης

Γυάλινο πάτωμα με φωτισμό, λωρίδες LED, φωτεινά πλακάκια - όλα αυτά έχουν ένα κοινό πράγμα: είναι πολύ πιο εύκολο να τοποθετήσετε έναν αισθητήρα κίνησης από κάθε φορά στο σκοτάδι για να αναζητήσετε ένα διακόπτη. Πρώτον, φαίνεται σύγχρονο και πρωτότυπο. Δεύτερον, απελευθερώνει τα χέρια και τις σκέψεις.

Το κύριο πράγμα είναι να πάρει έναν τέτοιο αισθητήρα κίνησης έτσι ώστε στη λειτουργία του να συμβεί όσο το δυνατόν λιγότερες αποτυχίες. Θέλοντας να καταλάβετε πώς να το κάνετε αυτό, πρέπει να αποφασίσετε ποιοι αισθητήρες υπάρχουν.

Φωτιστικό δαπέδου μπάνιου

Υπέρυθρες

Θεωρούνται τα πιο σύγχρονα και πιο βολικά, δεν θα αντιδράσουν στην κίνηση μιας γάτας που τρέχει κατά λάθος, κάνουν εξαιρετική τη νύχτα. Η αρχή λειτουργίας είναι απλή: ο αισθητήρας στέλνει υπέρυθρα κύματα και αντιλαμβάνονται με ειδικό δέκτη. Όταν τα κύματα διακόπτονται - ο αισθητήρας ανάβει το φως.

Φωτιστικό δαπέδου στο μπάνιο με προβολείς

Υπερήχων και μικροκυμάτων

Αντιμετωπίστε ως επί το πλείστον όχι χειρότερα από τους υπέρυθρους αισθητήρες κίνησης, αλλά μπορεί να προκαλέσει ταλαιπωρία στα κατοικίδια ζώα - σε αντίθεση με τα υπέρυθρα, δεν στέλνουν φως κύματα, αλλά ηχητικά κύματα. Το άτομο δεν τα ακούει, αλλά για μια γάτα ή ένα σκυλί θα είναι προφανές και μπορεί να ερεθίσει ή να ερεθίσει το ζώο.

Φωτισμός δαπέδου σε εξοχική κατοικία

Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε χωρίς αισθητήρες κυκλοφορίας καθόλου, αλλά στη συνέχεια, κάθε φορά που θα πρέπει να αναζητήσετε έναν διακόπτη.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το ποια είναι η ανάδειξη του δαπέδου, ανεξάρτητα από το χρώμα που έχει, μπορεί να διαφοροποιήσει τη ζωή και να κάνει το σπίτι πιο άνετο. Το κύριο πράγμα - πριν από την αγορά, ελέγξτε αν όλα λειτουργούν όπως πρέπει.

1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

19 − = 9