Δοκοί στην οροφή (20 φωτογραφίες): μια όμορφη λεπτομέρεια στο εσωτερικό σχεδιασμό

Οροφή με δοκούς - το θέαμα είναι όμορφο και κομψό. Φυσικά, σε ένα τυπικό διαμέρισμα αυτό το σχέδιο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, καθώς το ύψος των οροφών δεν επιτρέπει πάντα αυτή την τεχνική. Αλλά εδώ στην εξοχική κατοικία ή σε ένα διαμέρισμα του μεμονωμένου σύγχρονου σχεδιασμού των δοκών στην οροφή - αρκετά πιθανό σχεδιασμό του χώρου. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά αυτής της τεχνικής στην εσωτερική διακόσμηση, τα πλεονεκτήματά της και σε ποιους χώρους η τοποθέτηση δοκών είναι πιο δικαιολογημένη.

Ξύλινη οροφή με δοκάρια στο σαλόνι

Οφέλη από το σχεδιασμό

Ποια είναι τα κύρια πλεονεκτήματα του εσωτερικού σχεδιασμού με δοκούς οροφής:

 • Αυτή η διακόσμηση δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας και άνεσης. Οι ισχυρές δοκοί ανάρτησης συνδέονται με το υποσυνείδητο με ασφάλεια, έτσι σε αυτό το εσωτερικό γίνεται ήσυχο και ασφαλές.
 • Οι δοκοί αλλάζουν οπτικά το εσωτερικό. Το δωμάτιο γίνεται μικρότερο και οκλαδόν. Αλλά ταυτόχρονα επεκτείνεται οπτικά. Μια τέτοια ψευδής ψευδαίσθηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σκόπιμα και αποδοτικά στο σχεδιασμό.
 • Οι δοκοί στην οροφή είναι το κεντρικό κέντρο του σχεδιασμού του δωματίου. Τους προσελκύουν την προσοχή, είναι η βάση της σύνθεσης. Και ζωγραφισμένο με φωτεινά χρώματα, μπορεί να γίνει πραγματικό αντικείμενο τέχνης.
 • Με κάποιες απλές δεξιότητες είναι πολύ πιθανό να διακοσμήσετε το δωμάτιο με δοκούς με τα χέρια σας.
Ξύλινα δοκάρια στην κρεβατοκάμαρα
Ξύλινα δοκάρια στην οροφή στο σαλόνι

Ξύλινα δοκάρια στην οροφή στο λευκό καθιστικό
Ξύλινα δοκάρια στην οροφή σε μια φωτεινή κουζίνα

Σε ποιες περιπτώσεις είναι οι δοκοί στην οροφή

Εξετάστε τις βασικές περιπτώσεις όπου δικαιολογείται το σχέδιο με δομές οροφής:

 • Σε εξοχικές κατοικίες, υπάρχουν πάντοτε δοκοί, επειδή αποτελούν το κύριο μέρος της ανώτατης οροφής. Ωστόσο, συχνά κρύβονται πίσω από χωρίσματα από γυψοσανίδες. Αλλά αν υπάρχει η επιθυμία να φτιάξετε μια οροφή με δοκάρια από τα χέρια σας, τότε μπορείτε απλά να κρύψετε φυσικές επικαλύψεις - και να κάνετε ένα όμορφο ανώτατο όριο στην κουζίνα και στην κρεβατοκάμαρα.
 • Αν το σχέδιο σχεδιασμού συνεπάγεται αυστηρή τήρηση συγκεκριμένου στυλ, το οποίο χρησιμοποιεί στοιχεία οροφής. Μπορεί να είναι σε ύπαιθρο, cheby-chic, αγροτικό στυλ. Σε αυτές τις κατευθύνσεις, οι δοκοί στην οροφή βρίσκονται συχνότερα. Συνήθως χρησιμοποιούν ένα ελαφρύ χρώμα βαφής. Ιδιαίτερα όμορφο είναι το υπνοδωμάτιο και το σαλόνι σε αυτά τα στυλ.
 • Οι δομές οροφής μπορούν να κρύψουν με επιτυχία ορισμένες ατέλειες και ελαττώματα σχεδιασμού. Για παράδειγμα, εάν κλείσετε τις δοκούς με άσχημες και ανομοιόμορφες αρθρώσεις από τμήματα γυψοσανίδων, το φινίρισμα του δωματίου είναι πολύ απλοποιημένο.
 • Μπορείτε να τοποθετήσετε τις επικοινωνίες στις δοκοί. Για παράδειγμα, η ηλεκτρική καλωδίωση και οι σωλήνες αποστράγγισης. Επίσης, ο διακοσμητικός φωτισμός που είναι ενσωματωμένος στις οροφές είναι πολύ όμορφος. Επιπλέον, ο οπίσθιος φωτισμός μπορεί να έχει διάφορες επιλογές: μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικό χρώμα λαμπτήρων και να σχεδιάσει τις ίδιες τις συνθέσεις.
 • Στις δοκούς μπορούν να συνδεθούν διάφορα διακοσμητικά στοιχεία του εσωτερικού χώρου - για παράδειγμα, λαμπτήρες, διάφορα διακοσμητικά μπιχλιμπίδια, πίνακες ζωγραφικής και ακόμη και τηλεοράσεις. Και στην κουζίνα στις δοκοί θα είναι ενδιαφέρον να δούμε ξηρά βότανα.
Καφέ δοκάρια στην οροφή στο φωτεινό σαλόνι

Καφέ δοκάρια στην οροφή της βιομηχανικής κρεβατοκάμαρας
Ξύλινα δοκάρια στην οροφή στο σαλόνι με τοίχους από τούβλα

Διακοσμητικά δοκάρια στην οροφή στο σαλόνι

Υλικά

Ποια υλικά χρησιμοποιούνται πιο συχνά για την κατασκευή διακοσμητικών δοκών οροφής:

 • Το δέντρο. Αυτό είναι το πιο δημοφιλές υλικό για την κατασκευή δομών δοκών στο εσωτερικό. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, επειδή είναι το πιο παραδοσιακό και εύκολο στη χρήση υλικό, οικολογικό και όμορφο. Το μειονέκτημα είναι ότι τα ξύλινα δοκάρια στην οροφή είναι ακριβά, καθώς απαιτείται υψηλής ποιότητας ξύλο, το οποίο έχει υποστεί ειδική επεξεργασία. Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες παραλλαγές των κωνοφόρων ειδών, αλλά στο ρουστίκ στυλ μπορεί κανείς να δει ένα σχέδιο με δομές από σκληρό ξύλο. Για την κουζίνα, το ξύλο είναι το πιο δημοφιλές υλικό, το πιο ασφαλές και μη τοξικό.
 • Μέταλλο. Τεχνητά μεταλλικά στοιχεία (συνήθως ελαφρύ αλουμίνιο) χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους με σύγχρονη προκατάληψη. Για παράδειγμα, φινίρισμα στο ύφος της υψηλής τεχνολογίας, πατάρι, βιομηχανική καλωσορίζει μόνο τέτοιες δομές οροφής. Συχνά συνδέονται με εξαρτήματα, τα οποία κατασκευάζονται επίσης με το κατάλληλο στυλ, μερικές φορές με τα χέρια τους. Το υπνοδωμάτιο με τέτοια σύγχρονα στοιχεία φαίνεται ιδιαίτερα όμορφο.
 • Πολυουρεθάνη. Μοντέρνο τεχνητό υλικό, εύκολο και βολικό στη χρήση. Η σωστή επεξεργασία, η πολυουρεθάνη είναι σε θέση να προσομοιώνει αξιόπιστα οποιαδήποτε επιφάνεια - από ξύλο σε πέτρα και μέταλλο. Επιπλέον, το κόστος του είναι σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με τα φυσικά υλικά. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να "γυρίσετε" όταν προγραμματίζετε το σχεδιασμό του εσωτερικού σας. Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε στυλ και μην ανησυχείτε ότι δεν μπορείτε να βρείτε τις κατάλληλες δοκούς στην οροφή κάτω από αυτό, το χρώμα ή την υφή τους - οι ψευδείς δοκοί είναι σε θέση να προσομοιώσουν οποιαδήποτε επιφάνεια.
Ξύλινα δοκάρια στο μπάνιο στη σοφίτα
Δοκοί στην οροφή στην κουζίνα πολυουρεθάνης
Καφέ δοκάρια σε μια λευκή οροφή
Καφέ δοκάρια σε μια λευκή και καφέ κουζίνα

Τι καθορίζει την επιλογή

Από ποιους παράγοντες πρέπει να αποφύγετε, επιλέγοντας δοκούς οροφής για το εσωτερικό σας:

 • Φροντίστε να λάβετε υπόψη το μέγεθος του δωματίου και το ύψος της οροφής. Σε μικρούς και μικρούς χώρους, για παράδειγμα, σε στενό διάδρομο, η χρήση τέτοιων δομών είναι ανεπιθύμητη. Το δωμάτιο μπορεί να γίνει ακόμη μικρότερο και μικρότερο.
 • Τι στυλ χρησιμοποιείτε στο εσωτερικό. Ορισμένα στυλ είναι εντελώς αθέλητα για τη χρήση δοκών οροφής. Για παράδειγμα, ένα πολυτελές μπαρόκ ή πομπώδες ροκόκο απολύτως δεν θα μοιάζει με το ανώτατο όριο βρώμικες δομές. Οι δοκοί είναι κατάλληλοι για ελαφρώς τραχύς, θαρραλέοι εσωτερικοί χώροι, χωρίς οδυνηρότητα, λακωνικό και κομψό. Το χρώμα του δωματίου θα πρέπει να είναι κοντά σε φυσικές, φυσικές αποχρώσεις.
 • Πόσο μπορείτε να διαθέσετε για τη διακόσμηση του ανώτατου ορίου. Αυτό καθορίζει την επιλογή του υλικού και τον αριθμό των δοκών και την τοποθεσία τους. Εάν τα χρήματα είναι περιορισμένα, ένα ψευτό σχέδιο με τεχνητές κατασκευές από πολυουρεθάνη είναι μια ιδανική επιλογή.
Μεγάλα δοκάρια στη σοφίτα του σπιτιού
Λευκή οροφή με δοκούς σε ένα μεγάλο σαλόνι
Ξύλινα δοκάρια στο σαλόνι σε στυλ σοφίτας

Χαρακτηριστικά εφαρμογής

Ας εξετάσουμε ορισμένα σημαντικά χαρακτηριστικά της τοποθέτησης δο
κών στην οροφή.

 • Στο σαλόνι της χώρας είναι καλύτερα να δούμε τα στοιχεία οροφής από ξύλο. Ειδικά αν το υπόλοιπο εσωτερικό είναι επίσης κυρίως ξύλινο. Ένα τέτοιο δωμάτιο θα γίνει ζεστό, άνετο, σε ένα παρόμοιο σαλόνι με χαρά που η οικογένεια θα συγκεντρωθεί για βραδινές συγκεντρώσεις. Ο σχεδιασμός της κουζίνας γίνεται επίσης καλύτερα από ξύλο.
 • Σε ένα μικρό διαμέρισμα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε δοκούς στην οροφή του ελαφρού υλικού ή να λευκαίνετε. Το γεγονός είναι ότι το σκοτεινό χρώμα δημιουργεί μια πιεστική, καταπιεστική εντύπωση, η οποία αποφεύγεται καλύτερα. Αλλά τα λευκά σχέδια γεμίζουν το χώρο με το φως και την ελαφρότητα.
 • Η χρήση των αποκαλούμενων "ρουστίκ" στοιχείων από το ακατέργαστο ξύλο φαίνεται πολύ κομψή στο εσωτερικό, αλλά μόνο αν είναι σε αρμονία με αυτό το εσωτερικό. Για παράδειγμα, εάν το φινίρισμα του δωματίου γίνεται στο στυλ θαλάσσης ή σαλέ.
 • Αν κάνετε διακοσμητικές δοκούς στην οροφή του ίδιου υλικού με τα έπιπλα στο δωμάτιο, αυτό θα δημιουργήσει μια αρμονική εικόνα.
 • Οι κατασκευές οροφής φαίνονται τέλεια αν τελειώσετε με ένα υπνοδωμάτιο στη σοφίτα. Ανώτατο ανώτατο όριο σε αυτή την περίπτωση θα τονίσει μόνο τη σημασία της εφαρμογής τους.
 • Τα χιονισμένα στοιχεία της οροφής φαίνονται πολύ κομψά και ευάερα. Επιπλέον, είναι κατάλληλα για σχεδόν οποιοδήποτε εσωτερικό, εκτός από τα πιο διακοσμητικά, φυσικά. Αυτό το χρώμα της κατασκευής δεν κάνει το δωμάτιο βαρύτερο, φαίνεται αρμονικό και κομψό. Μπορείτε να τα βάψετε με τα χέρια σας.
 • Η επικάλυψη οροφής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για το μπάνιο. Αλλά, φυσικά, δεν είναι τυπικό μπάνιο των απλών διαμερισμάτων. Για το σκοπό αυτό, είναι κατάλληλα μόνο επαρκώς ευρύχωρα δωμάτια στα σπίτια ατομικού σχεδιασμού. Σε αυτή την περίπτωση, τα ξύλινα στοιχεία πρέπει απαραιτήτως να υποβάλλονται σε επεξεργασία με ένα ειδικό εμποτισμό, το οποίο δεν θα επιτρέψει στο δέντρο να σαπίζει και να αλλοιωθεί από την υγρασία. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πολυουρεθάνη, με τη μορφή ξύλου ή πέτρας, δημιουργώντας ένα κομψό ψευτό σχέδιο. Επιπλέον, αυτά τα σχέδια μπορούν να κατασκευαστούν φωτιστικά, προστατεύοντας έτσι την ηλεκτρική καλωδίωση από την υγρασία και το βραχυκύκλωμα.
Οροφές στο εσωτερικό του σπιτιού στο ύφος του σαλέ
Λευκά δοκάρια στην κουζίνα
Λευκή οροφή με δοκάρια στο σπίτι
Καφέ δοκάρια σε μια λευκή οροφή με φωτισμό
1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

41 − = 39